RELAPSE SINGLES SERIES - Vol. 3

RELAPSE SINGLES SERIES - Vol. 3

RELAPSE SINGLES SERIES - Vol. 3

RELAPSE SINGLES SERIES - Vol. 3

Třetí ze série relapsáckých (v dobrém slova smyslu) vykopávek je plně zasvěcena nástupu silné vlny amerického death metalového hnutí z počátku devadesátých let minulého století. Relapse Singles Series Vol. 3 tvoří převážně rané nahrávky kvarteta kapel, které se zřetelným písmem zapsaly do formování této scény. Své výtvory tedy postupně prezentují ROTTREVORE, REPULSION, MONSTROSITY a INCANTATION. Fanouškům a pamětníkům death metalu asi nemá cenu vysvětlovat, že se jedná o výběr vskutku reprezentativní a pro sběratele a archiváře povinný!

ROTTREVORE - 1991Nástup je jaksepatří patřičně brutální a obhroublý. Patří pittsburským „tučňákům“ ROTTREVORE a jejich vinylové nahrávce „Copulation of The Virtuos And Vicious“ nesoucí katalogové číslo labelu Relapse RR009. Kvarteto smrtících songů bylo pořízeno v září 1991 a jeho 3000 kopií bylo krátce na to okamžitě rozprodaných. Tento počin je jasným svědectvím doby, ve které vznikal a ve které se začínala formovat ta nejbrutálnější odnož death metalové muziky. ROTTREVORE se prezentují skladbami nesoucími se převážně ve středních tempech s maximálně prasáckým a anihilačním zvukem zkreslených podladěných kytar a pochopitelně s naprosto nelidským growlingem. Disharmonická sóla už jen podkreslují dokonalou atmosféru rozkladu a hniloby. Tato, ač dnes již zcela archaická, kolekce má své nepopsatelné kouzlo i dnes. Nabízí se přirovnání s ranými nahrávkami MORTICIAN, ale ROTTREVORE já osobně hodnotím výš.

REPULSIONMichiganští grindeři REPULSION právem náleží mezi legendární spolky. Vždyť „prkna, co znamenají svět“ začali okupovat již v roce 1985 a jejich podíl na vzniku stylu zvaném grindcore není o nic menší, než podíl například takových NAPALM DEATH. Debutní deska „Horrified“(1989), natočená v Evropě pod dohledem členů spřízněných CARCASS, je i po letech stále žádaným artiklem. Zde se prezentují dvojicí rychlých a nekompromisních vypalovaček, nezapírajících svůj thrashový původ. Tyto vyšly na vinylovém singlu s názvem „Excruciation“, který je bohužel dodnes i poslední oficiální nahrávkou této kapely. Avšak i krátká existence REPULSION a spolu s ní nevelká hudební úroda bohatě stačí na čestné místo v death/grindové síni slávy.

MONSTROSITYEvoluci technického death metalu reprezentují další legendy - dodnes čile aktivní MONSTROSITY. Dvouskladbový singl, který vyšel na podzim roku 1991, nabízí skutečně zdrcující death metalovou palbu s jasně patrnými vlivy technického přístupu, který se v dalších letech stal poznávacím znakem této skupiny. Zvuk je vskutku neučesaný a v dnešní době by se za něj styděla i nejedna tuzemská garážová kapela. Na druhou stranu si snad tyto archivní nahrávky bez podobně prasáckého nazvučení ani nelze představit. Prostě to k tomu neodmyslitelně patří a jen to podtrhuje dokonalou undergroundovou atmosféru té doby. Skvělá věc, co víc dodávat?

INCANTATION - 1990Paradoxně nejlepší produkcí ze všech čtyř zúčastněných disponují INCANTATION. Paradoxně myslím proto, když si uvědomíme, jaký dřevorubecký zvuk (i když s největší pravděpodobností šlo o jasný záměr) měla alba INCANTATION z poloviny devadesátých let – „Ownard of Golgotha“(1992) anebo „Mortal Throne of Nazarene“(1994), tak je s podivem, že tento singl zní tak, jak zní. Tedy vcelku krystalicky a čitelně. INCANTATION už zde naznačují své schopnosti stvořit promyšlenou a technickou hudební brutalitu, s dokonale zhoubnou a nemocnou atmosférou. Samozřejmě, že dětské nemoci a fakt, že se kapela teprve hledá a takříkajíc učí, jsou znát. Všechny uvedené přednosti se INCANTATION dokonale podařilo zúročit na famózní desce „Diabolical Conquest“(1998), která se dá směle zařadit mezi to nejlepší, co na poli amerického brutálního death metalu kdy vzniklo.

Závěr je naprosto jasný. Sběratelé a nostalgici, tohle je pro vás povinnost. Pro mladší generaci metalových posluchačů je to názorná ukázka toho, jak se to kdysi, před těmi patnácti léty, ukázkově drhlo a hnětalo.

CD k recenzi poskytli Day After records
Day After records

 Přidejte svůj názor

Dalas

Verdikt

Dokonalé svědectví doby, ve které asi každý fanda death metalu v naší malé zemičce hltal z pirátských kazet nahrávky svých zahraničních oblíbenců. Nostalgie, nostalgie a ještě jednou nostalgie.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 36:11

ROTTREVORE – Copulation of The Virtuous And Vicious
Vydáno v září 1991 jako vinyl v celkovém počtu 3000 kopií. Všechny vyprodány.

REPULSION – Excruciation
Vydáno v říjnu 1991 jako vinyl v celkovém počtu 3050 kopií. Všechny vyprodány. Obzvláště vzácné jsou vinyly s černobílým obalem, kterých vyšlo pouhých 50.

MONSTROSITY – Burden of Evil
Vydáno v září 1991 jako vinyl v celkovém počtu 2000 kopií. Všechny vyprodány.

INCANTATION – Deliverance of Horrific Prophecies
Vydáno v listopadu 1991 jako vinyl v celkovém počtu 4000 kopií. Všechny vyprodány.

www.relapse.com

Skladby

  1. ROTTREVORE:
  2. Unbeknownst
  3. Crude Domination
  4. Ceased By Failure
  5. Intimidation
  6. REPULSION:
  7. Excruciation
  8. Helga (Lost Her Head)
  9. MONSTROSITY:
  10. Immense Malignancy
  11. The Burden on Evil
  12. INCANTATION:
  13. Deliverance of Horrific Prophecies
  14. Profanation