SEAR BLISS - Glory And Perdition

SEAR BLISS - Glory And Perdition

SEAR BLISS - Glory And Perdition

SEAR BLISS - Glory And Perdition

SEAR BLISS jsou v české kotlině velice známým pojmem. Troufám si tvrdit, že nejen pravidelní návštěvníci festivalu Brutal Assault dobře vědí alespoň to, že se jedná o „ty Maďary s tou trubkou“. Ti více zainteresovaní a ti co byli na festivalu při smyslech (a že jich bohužel nebylo moc) zajisté dokázali ocenit svojské pojetí atmosférického dark/black metalu a současně i bezpečně identifikovat, že v rukou Zoltána Pála se neblýskala trubka, nýbrž pozoun.

SEAR BLISSČasto slýchávám názor, že pokud by SEAR BLISS nedisponovali zmíněným plechovým instrumentem, rozhodně by se o nich tolik nemluvilo a byli by považováni pouze za průměrnou kapelu, kterých jsou na scéně desítky. Těžko s tímto tvrzením mohu souhlasit, neb pozoun neplní funkci sólového, ale pouze doprovodného nástroje. Je tedy logické, že na pozounových partech produkce kapely v žádném případě nestojí, i když je samozřejmě pravda, že využití pro metalovou hudbu netypického nástroje přidává skupině na atraktivitě a jistým způsobem jí dodává punc originality.

Po důkladných poslechových seancích je jasné, že s „Glory And Perdition“ přichází druhý vrchol v tvorbě maďarské stálice. Ten první se odehrál na nahrávce „The Haunting“ (1998), která na zlatém podnose nabídla osmero dlouhých kompozic ve jménu zajímavého dark metalu s pořádnou porcí atmosféričnosti. Postupem času se však tvorba SEAR BLISS začíná radikalizovat, když vstřebává stále více a více black metalových klišé. Výsledkem zhoubné metamorfózy je aktuální disk „Glory And Perdition“, který se k nám dostává opět zásluhou Red Stream Records. Již podle ukázek, které se v srpnu rozléhaly kamenolomem u Konice bylo evidentní, že maďarští chasníci neváhali oproti předchozímu opusu „Forsaken Symphony“ sešlápnout rychlostní pedál ještě více k podlaze. Přesto však můžeme jen těžko mluvit o čistém black metalu, neboť SEAR BLISS si i nadále uchovávají svůj pověstný cit pro zadumané dark metalové mezihry s výraznou klávesovou melodikou (klapky dostaly největší prostor v instrumentálních skladbách, které jsou na albu hned tři). Z regulérních skladeb zaujme hned rozjezdová „Birth Of Eternity“ s patetickými pozounovými party a překvapivými hlasovými expresemi Andráse Nagyho v gradujícím refrénu (jaký rozdíl oproti nepřesvědčivému chrčivému mluvo-zpěvu ze starších alb!). Ve skladbách „Birth Of Eternity“ a „Shores Of Death“ se navíc participoval i jistý Attila Csihar, asi ta vůbec nejznámější postavička, kterou kdy maďarská scéna vyvrhla. Blackový atak sílí v „Night Journey“, posmutnělý dechový instrument je nucen pod náporem zuřivých riffů odstoupit do pozadí, přichází podmanivá klidná pasáž a poté opět silný refrén, kde majestátní pozoun znovu vynikne v plné parádě. Schopnost pohrát si s několika různými náladami během jediné skladby - to je hlavní devíza maďarských trubadúrů.

„Glory And Perdition! je ukázkovým dílem melodického black/dark metalu. I přes neustále se zvětšující podíl černého kovu se jedná o snadno identifikovatelný výkovek made in SEAR BLISS. Kapela, pro níž není výraz „vývoj“ pojmem ze slovníku cizích slov.

 1

Reaper

Verdikt

"Glory And Perdition" je ukázkovým dílem melodického black/dark metalu. I přes neustále se zvětšující podíl černého kovu se jedná o snadno identifikovatelný výkovek made in SEAR BLISS. Kapela, pro níž není výraz „vývoj“ pojmem ze slovníku cizích slov.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,1 / 10

Další informace

Stopáž: 38:37

Produkce: András Nagy, Viktor Scheer
Studio: HSB Studio, Dunakeszi (Hungary)

www.searbliss.hu

Sestava

Skladby

  1. Birth Of Eternity
  2. Reverie
  3. Night Journey
  4. Glory To Perdition
  5. Two Worlds Collide
  6. Ode To The Dying Star
  7. Shores Of Death
  8. Dreams Spectre
  9. Blood Serenade
  10. Lacus Somniorum

Diskografie

Glory And Perdition (2004)
Forsaken Symphony (2002)
Grand Destiny (2001)
The Haunting (1998)
The Pagan Winter (re-release) (1997)
Phantoms (1996)
The Pagan Winter (demo) (1995)