ASTAROT - Bolo by zaujímavé živiť sa hudbou, ale to už je asi len sen

ASTAROT - Bolo by zaujímavé živiť sa hudbou, ale to už je asi len sen

ASTAROT - Bolo by zaujímavé živiť sa hudbou, ale to už je asi len sen

ASTAROT - Bolo by zaujímavé živiť sa hudbou, ale to už je asi len sen

Viac ako kvalitná kapela zo severu Slovenska, ktorá ma zaujala svojou ohnivou show, keď navštívili moje rodné mesto. A nedalo mi, aby som ich po čase nevyspovedal. Čo z toho vzniklo, si teraz môžete prečítať.

ASTAROTO vašej kapele je veľmi málo počuť, čo je podľa mňa škoda, pretože keď som vás videl prvýkrát hrať, tak som obrazne povedané spadol na riť. Skús našim čitateľom priblížiť vašu kapelu, čo hrajete, vašu minulosť, ale hlavne čo chystáte do budúcnosti.

M: Dík za kompliment. Dúfam že si sa veľmi neudrel pri tom páde. Všeobecne hovoríme o našej kapele ako metalovej. Minule nás organizátor More Than Fest-u označil ako neo trash metal. To by hádam aj zodpovedalo, len by som k tomu ešte pridal dávku deathu :-) Hráme od roku 1990 a už vtedy sa nám podarilo slušne preraziť. Hneď na prvom koncerte sme zvalcovali hlavnú kapelu večera, vtedy v našom okolí veľmi známu VALGATHA. Nastalo pre nás celkom úspešné obdobie, po ktorom nás začali brzdiť odchody niektorých členov na vojnu. Skrátka klasika. Potom sa začala zostava meniť dosť rapídne. Dnes je v kapele z pôvodnej zostavy už len basák a bubeník. V roku 1993 sme vydali prvé demo „Walk Through The Hyperspace“. Štýlovo to bol album dosť technický a náročnejší. Dnes sa viac orientujeme na priamočiarejšiu hudbu, hoci stále sa snažíme o zachovanie určitej atmosféry.

D: Súhlasím stým, že ASTAROT by mohol byť oveľa známejším zoskupením. Asi sa niečo zanedbalo za tie roky. Teraz je tá tendencia v kapele dohnať stratený čas, ale nie je to také jednoduché. Chce to ešte nejakú dobu. V blízkej budúcnosti by sme chceli vydať nový album, na ktorý sa veľmi teším, a potom už len hrať kde sa len dá.

ASTAROTNa vašich koncertoch hrajete aj nejaké covery (nie málo). Myslíte, že je to dobré? Nemali by ste viac času na vlastnú tvorbu, či už na skúškach alebo koncertoch, keby ste ich vypustili? No inak nemám nič proti, pretože napríklad taký CARCASS od vás naozaj stojí za to.

D: Podobná dilema je aj v kapele, ale myslím si, že túto otázku vyrieši koncertovanie. Samozrejme nechcem, aby sa hrali covery na úkor našej tvorby. Tam, kde je toho času menej, sa hrať nebudú, ale tam kde ten priestor je, by som určite nejaký „Detík“ so strýčkom Gorefestom napalmizoval do carcassujúcich metalových maniakov. V každom prípade záleží od ľudí, ktorí chodia, alebo budú chodiť na naše koncerty.

M: Covery hráme radi. Nemám pocit že by nám to uberalo veľa času. V podstate sú to všetko skladby, ktoré dobre poznáme, a pokiaľ by nám mali zaberať veľa času, tak sa im nevenujeme. Musí to byť tzv. rýchlovka. Ak je to príliš komplikované, tak to nehráme. Veď aj sme ich začali hrávať preto, aby sa ľudia bavili na niečom, čo veľmi dobre poznajú. Nie každý pozná tvorbu ASTAROT, ale tie covery už áno. Navyše si myslím, že koncert by mal byť o takej nejakej pohode. Ľudia by sa mali trocha baviť a cítiť sa fajn. No a presne tie covery tomu trocha pomôžu. Najmä tam, kde ešte tvorbu ASTAROT nepoznajú. Naposledy sme hrali v Spišskej Novej Vsi, kde máme dosť fans, tam sa covery vôbec nedostali ku slovu…

Vaše posledné CD, „Soul Suicide“, ktoré ste nahrávali a vydávate ho na vlastné náklady ako CD-R, ste nahrávali na počítač vo vlastnej skúšobni. Myslím, že sa vám vydarila výborná nahrávka s dobrým zvukom. Ako sa na ňu pozeráte teraz, s odstupom času? Aj ďalší album sa chystáte nahrávať takouto formou? A čo takto ho vydať oficiálne?

D: No ohľadom zvuku sme mali brutálnu hádku. Vraj tie triangle a lesné rohy počuť veľmi slabo :-) No, ale vážne. Z môjho pohľadu je „Soul Suicide“ prvý schodík, či po zvukovej, či po kompozičnej stránke. A ako som už povedal, teším sa na ďalší výtvor.

M: Ďalší album určite nahráme takouto formou. Jediný problém bude z vydavateľom. Keď sa trocha posnažíme, tak by to nemusel byť problém. Soul Suicide sa vlastne vydaril, bola to vôbec prvá nahrávka, ktorú MF Production pustilo na svetlo. Medzitým sa uskutočnili aj ďalšie nahrávky iných kapiel. Všetky sa rozhodli nahrávať v našej skúšobni práve na základe zvuku „Soul Suicide“. Momentálne dolaďujeme materiál na nový album. Bude tam 9 alebo 10 kúskov. Podľa ohlasov na pracovné verzie to vyzerá tak, že vraj sme pritvrdili. No, to ma celkom teší :-)

ASTAROTPovedz nám niečo o sebe a o ostatných členoch ASTAROT, aké máte koníčky okrem hudby , kde pracujete, a ak vieš a chceš, tak nám bonzni aj nejakú pikošku...

No keďže pred vyhlásením prohibičného zákona v USA sa naša kapela volala CHLASTAROT. tak je viac menej jasné, aké máme koníčky okrem hudby…

Tak to vezmem po poriadku:

(výber z výpovedí okolitých pozorovateľov členov kapely ASTAROT)

Draho Škubal – gitara. Jeho najväčším koníčkom je rodina, jedlo a spánok. Z nápojového lístka uprednostňuje PIVO, tequilu a slivovicu. Má rád industriálnu atmosféru, a preto sa zamestnal vo Whirlpoole.

Ján Kubaský – gitara. Rád sa približuje deathu na motorke. Keďže robí kameramana v Markíze, tak sa rád venuje „herečkám“… no a keď už mu konečne dajú (pokoj), tak prídu na rad počítačové hry. Je schopný zletovať zosilňovač aj z varnej kanvice.

Roman „Eťo“ Petrov – basgitara. Hlavný šaman kapely. Má vždy pravdu, a ak náhodou nie, tak platí to prvé pravidlo. Ostatní v kapele obidve pravidlá ignorujú :-) Dokáže s nebývalým zanietením rozprávať celé hodiny o vagínach a blízkom príslušenstve až do mŕtva (poslucháčovho), aj pred ženami. S čísel uznáva iba 52 (%).

Miro „Jegor“ Gejdoš – spev. Medzinožník rýchlopalný. On má na starosť zástupy fanyniek. No a kým sa mu podarí všetky ukojiť, tak už nemá čas na iné veci. Okrem iného kontroluje stav vody, aby jej náhodou nebolo viac, a zbytočne neriedila ten alkohol, ktorý ešte ostal. Jeho tráviace problémy sa prejavujú na pomere kyslíka a bioplynov v našej skúšobni.

Martin Barla – bicie. V poslednom čase málo dodržiava pitný režim. Asi si vytvoril iný druh závislosti. Všetci pevne veria, že to nieje práca. Rád sa venuje hudbe, nahrávaciemu štúdiu, kinu, sci-fi, grafike…

Všetci berieme hudbu a pijatiku smrteľne vážne – nič v živote by sa nemalo odfláknuť.

Množstvo kapiel stojí alebo dokonca skončilo s hraním preto, že ich členovia boli nútení kvôli práci odísť do zahraničia. Ako sa pozeráš na momentálnu ekonomickú situáciu na Slovensku, nehrozí niečo také aj ASTAROT?

M: Ekonomická situácia na Slovensku je riadne v... Či to hrozí ASTAROT neviem. Dúfam, že zatiaľ nie. Nezamestnaný je len jeden člen, a aj ten má občas nejaké tie fušky. Skôr by bolo zaujímavé živiť sa hudbou, ale to už je asi len sen. Obvykle býva problém dostať aspoň taký honorár za koncert, aby sa pokryli náklady na cestu.

Vďaka chlapci za obsiahle odpovede, a taktiež za tú skvelú hudbu, ktorou nás kŕmite. Dúfam, že o vás bude čím ďalej, tým viac počuť. A taktiež pevne verím, že vám vydrží ten optimizmus a entuziazmus.

 Přidejte svůj názor

Koscj

Další informace

Diskografie

Falling Down (2009)
Soul Suicide (demo) (2003)
Walk Through The Hyperspace (demo) (1993)