THROWDOWN - Haymaker

THROWDOWN - Haymaker

THROWDOWN - Haymaker

THROWDOWN - Haymaker

THROWDOWNTHROWDOWN sú hovädá. BIOHAZARD na steroidoch. Hácéčkoví MANOWAR.

Bola to vlastne iba otázka času, kedy sa objaví kapela, ktorá dovedie všetky veľmi dobre známe atribúty štýlu hardcore do obludných rozmerov. THROWDOWN to dotiahli naozaj ad absurdum. Celkom dobre chápem, prečo sa o tejto kapele v americkej tlači píše, že HATEBREED sú v porovnaní s nimi ´N SYNC.

Z horúcich ulíc Los Angeles pochádzajú páni, ktorí vo svojom obore (HC, metalcore) v súčasnosti márne hľadajú seberovných. Minimálne čo sa tvrďáckeho, bitkárskeho imidžu týka. Takýchto atlétov sme tu fakt ešte nemali.

THROWDOWNMôžem síce nechápavo krútiť hlavou nad videoklipom ”Forever”, v ktorom si partia do pol pása nahých maniakov ide v štýle známom z filmu ”Fightclub” vytĺcť dušu z tela, môžu mi byť akokoľvek cudzie texty z ulice plné násilia, veľkohubých prehlásení a straight edge propagandy, jedno proste musím uznať – THROWDOWN sú po čisto hudobnej stránke vynikajúci. Mám rád starých BIOHAZARD, MADBALL, PRO-PAIN či MERAUDER. PANTERA a jej dosky ”Vulgar Display Of Power” a hlavne ”Far Beyond Driven” budú pre mňa navždy srdcovou záležitosťou. Prirátajte si k tomu mladých borcov HATEBREED alebo CHIMAIRA a máte približný vzorec toho, čo predvádzajú THROWDOWN na svojej aktuálnej doske ”Haymaker”.

HC prístup najtradičnejšieho razenia, rytmus, ktorý musí na koncertoch rozhýbať aj mŕtveho, tučné metalové riffy ako moderná nadstavba a zvuk... bože, ten zvuk! Netuším, ako to producent Greg Koller dokázal, ale ešte aj ”písmo sväté” tohto žánru – ”The Rise Of Brutality” od HATEBREED znie v porovnaní s ”Haymaker” úplne plytko a riedko. Za mnohé určite môže spevák Dave Peters. Boxer s hlasivkami, vizážou a pohybmi nie nepodobnými Philovi Anselmovi – samozrejme, ešte predtým, ako Phil stratil rozum a dal sa na drogy a black metal – je svojím neskutočným revom najspoľahlivejším poznávacím znamením THROWDOWN. To nie je hlas, to je zvuková hradba vražedných rozmerov! Jamey Jasta si so strachom zakrýva uši a beží z pódia.

THROWDOWNFascinujúcu problematiku tetovania v HC komunite som načrtol už v recenzii na hviezdy NY scény MOST PRECIOUS BLOOD. Celkom vážne THROWDOWN upodozrievam, že sa to snažia svojim fanúšikom uľahčiť. Podstatné pasáže v textoch (čiže tie, ktoré by teoreticky stáli za zvečnenie na koži) sú totiž v booklete zvýraznené. FOR MYSELF – FOR MY FRIENDS – FOR MY FAMILY – STRAIGHT FUCKING EDGE – FOREVER. Alebo STAY GOLD – STAY TRUE TO YOURSELF AND YOUR FRIENDS AND NEVER LET GO. Prípadne RAISE YOUR FIST IN THE AIR – DRUG FREE.

THROWDOWN sú proste štýloví! Novodobí HC hrdinovia. Viem si celkom živo predstaviť, že s týmito nápismi behá po plážach v Kalifornii množstvo mladých ľudí. BROTHERS EVERYWHERE – RAISE YOUR HANDS INTO THE AIR... alebo to už sú iní štýloví umelci? V každom prípade, pre fanúšikov tetovania pridávam na záver ako bonus úryvok z dialógu „Ako sa stať námorníkom“ nesmrteľnej dvojice Lasica & Satinský z cyklu Českého rozhlasu „Škola života“:

S: ...ešte, nehnevajte sa, ale v rozhlase to môžem ukázať. Všimnite si, čo mám na zadku vytetované. Vidíte to?
L: Len tri slová v srdci maj, miluj... trp je tam?
S: Áno, trp...
L: ...a odpúšťaj.
S: Plus tá myš, vidíte tú myšičku? Tá práve vybehla. Sú aj takéto žartovné tetovania. Za dlhých večerov na tej lodi námorníci si všetci na palube sadnú do veľkého kruhu, založia si ohníček, pokiaľ im to kapitán dovolí...
L: Tomu sa hovorí námornícky krúžok.
S: Založia si ohníček, zoberú gitaru a navzájom si ukazujú tetovania.

 9

Rudi

Verdikt

THROWDOWN sú ako BIOHAZARD na steroidoch. Nič pre slabé povahy. Svaly, pot, krv a slzy. Hardcore novej generácie.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 57:55

Produkce: Greg Koller
Studio: Kevin´s House (Los Angeles)

www.throwdowngo.com

Sestava

Skladby

  1. Intro (Never Back Down)
  2. Walk Away
  3. Nothing Left
  4. You Can´t Kill Integrity
  5. Forever
  6. Hopeless
  7. Declare Your War
  8. False Idols
  9. Slip
  10. Hate For The Weak
  11. The Only Thing
  12. Step It Up
  13. Face The Mirror
  14. Raise Your Fist

Diskografie

Deathless (2009)
Venom & Tears (2007)
Vendetta (2005)
Together, Forever, United (DVD) (2004)
Haymaker (2003)
Face The Mirror (2002)
You Don't Have To Be Blood To Be Family (2001)
Drive Me Dead (2000)
Beyond Repair (1999)