PRIMORDIAL - „Sme Kelti, prví páni Európy“ – rozhovor so spevákom A. A. Nemtheangom

PRIMORDIAL - „Sme Kelti, prví páni Európy“ – rozhovor so spevákom A. A. Nemtheangom

PRIMORDIAL - „Sme Kelti, prví páni Európy“ – rozhovor so spevákom A. A. Nemtheangom

PRIMORDIAL - „Sme Kelti, prví páni Európy“ – rozhovor so spevákom A. A. Nemtheangom

PRIMORDIALPo dánskych ILLDISPOSED sú sympatickí Íri PRIMORDIAL ďalším príkladom kapely, ktorá si svoj úspech po rokoch tvrdej driny naozaj zaslúži.
Nový album „The Gathering Wilderness“ je nielen významným krokom vpred v kariére kapely, ale aj dosť dobrý dôvod na rozhovor pre Metalopolis.
Spevák A. A. Nemtheanga pôsobí dojmom vyrovnaného človeka, ktorý vie, čo sú to vzostupy a pády.

Po dlhých rokoch plných problémov sa vám podarilo výborným novým albumom etablovať u renomovaného vydavateľstva. Aký je to pocit?

Je to v každom prípade fajn. Myslím, že sme sa s PRIMORDIAL konečne pohli niekam ďalej, dosiahli sme v našej kariére novú úroveň. Je pravda, že v minulosti sme mali množstvo rôznych problémov a starostí, ale teraz, po štrnástich rokoch môjho pôsobenia v kapele mám pocit, že náš nový album je tou pravou odmenou za našu tvrdohlavosť a vytrvalosť.

Začínali ste ešte v roku 1987. Ako by si porovnal vtedajšiu situáciu v metalovej hudbe s tou súčasnou?

Veľmi ťažko sa mi to porovnáva. Chalani zakladali kapelu ešte ako malí chlapci, ja som prišiel v roku 1991. V tej dobe sa mi zdal byť metal zaujímavejší, väčšina mojich obľúbených albumov je z rozpätia rokov 1978 až 1988.

PRIMORDIALZ akého dôvodu ubehlo medzi oficiálnym vznikom kapely v roku 1987 a prvým demom „Dark Romanticism“ až 6 rokov?

Ako som ti už spomínal, v 87-om stáli pri vzniku PRIMORDIAL iba deti, mali 13 až 15 rokov. Na začiatku sa snažili hrať prevzaté veci, mali len zopár vlastných riffov v primitívnom deathmetalovom štýle. Po mojom príchode v 91-om ubehli ešte dva roky, kým sme nahrali naše prvé demo. Priateľu, my sa naozaj nezvykneme ponáhľať.

Ako vnímaš zo súčasného pohľadu váš debutový album „Imrama“?

S hrdosťou, s ničím iným, iba hrdosťou. Vtedy to bolo celé úplne šialené, ale v konečnom dôsledku mám na tie časy skvelé spomienky. Kvôli našej neskúsenosti sme nastvárali naozaj veľa hlúpostí, pre mladú írsku kapelu to bolo všetko úplne nové.

Tak či tak sa album vydaril, je na ňom tvrdá, silná a originálna muzika. Funguje aj po celých jedenástich rokoch.

Vo vašich začiatkoch ste nahrali zaujímavé splitko so Švédmi KATATONIA. Ako si na to spomínaš? Ako sa ti páči súčasná tvár tejto kapely?

Mne osobne sa páčia všetky albumy od KATATONIE a som vždy veľmi rád, keď sa mi podarí stretnúť s Andersom. Vtedy dávno sme mali nejaký ten materiál navyše, rovnako na tom boli chalani z KATATONIE. Čírou náhodou potom prišiel nápad vydať to spolu na vinyle. Veľa ľudí ani nevie, že niečo takéto existuje. Mimochodom, na internete som túto nahrávku videl predávať za viac ako 120 euro. Šialené!

PRIMORDIALNa začiatku kariéry ste mali veľké problémy s koncertovaním. Je zaujímavé, že sa to opakovalo aj pred dvomi rokmi, v januári 2003, keď ste museli zrušiť svoje vystúpenie na Slovensku po boku ROTTING CHRIST, ENTHRONED a NOCTURNAL DEVOTION. Čo sa vtedy vlastne prihodilo?

Máš pravdu, na turné sme sa nedostali až do roku 1999. Vtedy sa nám podarilo zopár koncertov s MAYHEM v Európe. Na začiatku roku 2000 to bolo znovu len niekoľko dní s THYRFING a až neskôr v tom istom roku konečne niečo väčšie s IMMORTAL.

Čo sa týka toho slovenského koncertu, dôvod bol veľmi prostý. Náš bubeník mal vážne rodinné problémy, musel sa vrátiť domov a my sme tým pádom odstúpili už v Rakúsku z turné. Ospravedlňujem sa všetkým, ktorí nás vtedy chceli vidieť. Snáď sa k vám jedného dňa vrátime.

Ako by si charakterizoval obdobie, keď ste boli u vydavateľstva Hammerheart Records? Čo pre teba znamenalo veľké turné s IMMORTAL?

Úprimne povedané, o Hammerheart sa mi nechce veľmi rozprávať. Z oboch strán časom jednoducho jednoducho prišlo k poznaniu, že sme na konci spoločnej cesty. Do roku 2000 bolo všetko v poriadku, ale potom... no, my vieme svoje.

Turné s IMMORTAL bolo jedným slovom skvelé. Veľmi dobre sme spolu vychádzali, bola to naozaj zábava – nekonečná párty v autobuse a veľmi veľa fanúšikov na koncertoch.

Keď sa už bavíme o IMMORTAL, čo hovoríš na súčasnú situáciu v black metale?

Dúfam, že Abbath sa čoskoro vráti k svojej hudbe. Nikdy som nestretol niekoho s takou jasnou víziou toho, čo chce v muzike dosiahnuť, ako práve v jeho prípade.

Súčasný black metal? Za posledných päť rokov sa táto hudba ako-tak zbavila nánosov mainstreamu, znovu je tu veľa nezávislých zinov, vinylových náhravok, demáčov – presne tak, ako tomu bolo pred piatimi rokmi.

PRIMORDIALŤažké časy vás čakali po vydaní albumu „Storm Before Calm“. Ako by si opísal to nešťastné obdobie, v ktorom ste napriek dobrému albumu i koncertovaniu vôbec nepokročili ďalej vo svojej kariére? Hovorí sa, čo ťa nezabije, to ťa posilní. Akí silní sú PRIMORDIAL v roku 2005?

Odpoveď si naznačil už vo svojej otázke. Áno, sme silní ako nikdy predtým. Tie dni po doske „Storm...“ sa niesli v znamení neodbytného pocitu, že albumu sa zo strany vydavateľstva nedostalo takej pozornosti, akú by si zaslúžil. Súviselo to možno aj s problémami samotného labelu, ale s tým už teraz nič nenarobíme. Sme stále tu a to je dôležité!

Novinka „The Gathering Wilderness“ sa vydarila. Skvelým spôsobom ste na nej skombinovali doomovú, melancholickú atmosféru s netradičným ponímaním írskej metalovej kapely, ktorá nezaprie inšpiráciu v black metale s vikingským nádychom. Aké postavenie má nový album vo vašej diskografii?

Povedal by som, že je to ďalšia kapitola tej istej knihy. Nikdy sa neopakujeme, aj keď určité, pre PRIMORDIAL typické, spoločné znaky sa tu dajú nájsť. V každom prípade mám pocit, že „The Gathering Wilderness“ je tvrdší, hlučnejší, oveľa priamejší a v konečnom dôsledku aj smutnejší, tragickejší album. Mimochodom, my nie sme Vikingovia. Sme Kelti, prví páni Európy!

Ako sa vám spolupracovalo so známym Billym Andersonom?

Bolo to super. Je to bláznivý chlapík; veľa nápadov na albume pochádza z jeho hlavy. V štúdiu prekypoval energiou, ako producent je stelesnením sily, rozvahy a poriadku pri práci.

Čo mi môžeš povedať o metalovej scéne v Írsku? Ako to vyzerá s tamojšími kapelami, klubmi a koncertmi?

Ak chceš čokoľvek vedieť o írskej scéne, najlepšie bude, ak si pozrieš stránku www.metalireland.com.

Aké máte plány do budúcnosti? Kedy vás uvidíme v Čechách alebo na Slovensku?

V tejto chvíli to vyzerá na nejaké tie letné festivaly a samozrejme turné. Dúfam, že sa vrátime do Českej republiky a že si zahráme aj v krajinách, v ktorých sme predtým neboli, popri mnohých iných tiež na Slovensku. Snáď sa to podarí už v tomto roku.

Na úplný záver mi ešte prosím prezraď svoj aktuálny hudobný TOP 5.

NEUROSIS – „The Eye Of Every Storm“
MORGION – „Cloaked In Ages“
DEAD SOUL TRIBE – „January Tree“
ABSU – „Tara“
ISIS – „Panopticon“

 1

Rudi

Další informace

Diskografie

Exile Amongst The Ruins (2018)
Where Greater Men Have Fallen (2014)
Redemption At The Puritan's Hand (2011)
To The Nameless Dead (2007)
The Gathering Wilderness (2005)
Dark Romanticism (2004)
Storm Before The Calm (2002)
Spirit The Earth Aflame (2000)
The Burning Season (MCD) (1999)
Journeys End (1998)
Imrama (1995)
Dark Romanticism (demo) (1993)