INFER - Zmaľovať sa ako strašidlá? Pre nás je dôležitá v prvom rade hudba!

INFER - Zmaľovať sa ako strašidlá? Pre nás je dôležitá v prvom rade hudba!

INFER - Zmaľovať sa ako strašidlá? Pre nás je dôležitá v prvom rade hudba!

INFER - Zmaľovať sa ako strašidlá? Pre nás je dôležitá v prvom rade hudba!

Debut tejto black metalovej úderky s názvom „In Cold Being“ vyšiel v týchto dňoch u KRV records (sublabel FORENSICK MUSIC). Hoc ide o vcelku neznámu bandu, momentálne ju tvoria muzikanti, ktorí sú dosť známi. Bubeník Robo trápil bicie u takých kapiel ako CONTEMPT, NOMENMORTIS, XIBALBA, u INFER vypomáha aj vokálom, gitarista a spevák Peter pôsobil v NOMENMORTIS, druhého gitaristu Ruda si môžete pamätať zo spolkov PHANTASMA a CARESS a basáka Frenkyho môžete poznať z kapely PERVERSITY, v ktorej stále pôsobí a kde trápi gitaru. Už len táto zostava je zárukou kvality. Black metal v podaní INFER sa vyznačuje nekompromisnou rýchlosťou a pravým blackovým besnením. Keďže otázok bolo dosť, tak som sa ich rozhodol položiť všetkým členom kapely, tak aby som sa čo najviac dozvedel. Výsledok môjho a ich snaženia si môžete teraz prečítať.

INFERSkúste mi v krátkosti priblížiť vašu minulosť. Viem, že vaši bývalí a momentálni členovia hrali v rôznych kapelách s podstatne rozdielnym repertoárom, ako dnes produkuje INFER. Ako sa vám to podarilo dať dokopy?

Frenky - To je skôr otázka na zakladajúcich členov Petra a Roba. Viem, že kapelu Infer založili po odchode z NOMENMORTIS. Momentálna zostava je: Peter – gitara, spev, Robo – bicie, Rudo – gitara a ja Frenky – basa. Ako som už spomínal Peter a Robo hrali v NOMENMORTIS, Rudo vo PHANTASME a ja hrajem momentálne na gitaru v PERVERSITY. Čo sa týka bývalých členov Rasťo pôsobil taktiež vo PHANTASME.

Robo - Takže s Petrom som hral v mojej druhej kapele NOMENMORTIS a po mojom a jeho odchode z tejto kapely sme založili kapelu INFER. Neskôr sa ku nám pripojili Maťo - gitara s Rasťom - basa.

Peter - INFER vznikol v roku 2002 keď´ sme sa s Robom rozhodli opustiť death metalové spolky a založiť si niečo vlastné a hlavne odlišné... Keďže sme s Robom veľkými fandami blacku, nebol problém dať materiál dokopy.

Rudy - Okrem spomenutej kapely som chvíľu „šaškoval“ v CARESS a dnes okrem INFER pôsobím aj v CARNAL. Do INFER som prišiel potom čo ma oslovil Peter, niekedy v novembri minulého roka.

Prečo práve black?

Robo - V mojom prípade hlavne preto lebo sa mi najviac páči. V tomto štýle môžem veľmi dobre vyjadriť svoj hnev a nenávisť voči tej skurvenej cirkvi.

Peter - Lebo ho MILUJEME!

Rudy - Niet čo dodať.

Aký máte názor na warpaint a prečo ho nepoužívate?

Peter - Mne sa warpaint páči iba na tej „starej garde“. Na spolkoch ako je MARDUK, DARK FUNERAL, DARK THRONE. Im sa to hodí. Ale keď vidím chlapíka s vlasmi na „ježka“ a warpaintom, je mi smiešne. A prečo ho nepoužívame my? Zaobídeme sa aj bez neho.

Frenky - Podľa môjho názoru je warpaint šaškáreň. Myslím si, že nemáme nejakú potrebu zmaľovať sa ako strašidlá, pre nás je dôležitá v prvom rade hudba!!!

Robo - Pokiaľ niekto nemá po celom ksichte milión čiarok, tak je to OK. Warpaint v štýle MARDUK, DARK FUNERAL sa mi páči, lebo je originálny, no my sme sa k tomu zatiaľ nedostali, možno časom.

Rudy - Na scéne sa pohybujem viac ako desať rokov a doteraz som warpaint nepoužíval a nemienim s tým začať teraz, aj keď to k black metalu patrí.

Ešte ma zaujíma váš názor na satanizmus, antikresťanstvo, pohanstvo a veci s týmto súvisiace. Veľká väčšina kapiel, pohybujúcich sa v black metale, má práve na týchto témach založenú ideológiu. Aký je váš názor na vypaľovanie kostolov, vraždy homosexuálov... atď. Tak isto ma zaujíma váš názor na NSBM. Z čoho čerpáte inšpiráciu vy?

Robo - Satanizmus... každý to volá nejako inač. Ja žijem svoj život tak ako sa mi páči a ako chcem ja. Tak chápem satanizmus ja. Pokiaľ nikto neubližuje nikomu, je to vporiadku. Sám som veľmi protikresťansky orientovaný. Kostoly mám v piči, buzerantov neznášam, ale nie som taký chuj, aby som išiel sedieť kvôli buzerantovi do basy. Nenávidím ich, lebo je to proti prirodzenosti. A NSBM, nevyjadrujem sa. A k NSBM, my náckovia naisto niesme a nech si každý mysli čo chce, nám je to jedno. Ja čerpám inšpiráciu z okolia, z prírody a zo svojich pocitov.

Frenky - Pokiaľ viem zatiaľ sa nechystáme vypáliť žiaden kostol a ani zabiť nejakého termomana.

Peter - Satanizmus a antikresťanstvo či už pohanstvo k blacku patria. A vypaľovanie kostolov? Keď to niekomu urobí dobre na duši, nech si ten kostol vypáli. Mňa to štvať nebude. Homosexuáli. Homosexualita je podľa môjho názoru proti prírode. Títo ľudia sa mi hnusia. To znamená že pre nich platí to isté ako s kostolmi. Keď ich niekto zabije, chýbať mi nebudú! A ku NSBM sa radšej vyjadrovať nebudem. Plno jedincov si to môže vyložiť po „svojom“. A ku NSBM – keď niekto automaticky spája black metal s náckami, je to riadny debil. My náckovia nie sme a keď ma niekto takú mienku, je to jeho vec. Nikoho o tom presviedčať nebudeme. Moja inšpirácia pramení z toho, čo počúvam. Čím som ovplyvnený. Mojimi vzormi a pod...

Rudy - Kresťanskú cirkev by som zrušil a satanizmus vnímam ako prirodzenú reflexiu na jej dvojtvárnosť. Proticirkevná tematika podporená vyjadreniami a skutkami predstaviteľov cirkvi je vďačnou tematikou mnohých hudobných žánrov, v metale všeobecne tato téma dostáva veľký priestor. K homo asi toľko, keď sa neprezentujú na verejnosti, tak mi nevadia, ale ja som hetero, takže keby ma sexuálne obťažoval chlap, s úsmevom mu rozbijem hlavu :-) .

INFERKto je autorom hudby a textov na vašom aktuálnom nosiči s názvom „In Cold Being“? A ako to bude s autorstvom na ďalšom chystanom nosiči?

Robo - Hudbu robil väčšinou Peťo, nejaké veci robil aj Maťo, bicie si robím sám. Texty sme robili ja a Peťo. Na ďalšom CD to bude asi podobné.

Peter - Väčšinu hudby na albume som zložil ja. Ten zbytok má na svedomí ex-gitarista. Na textoch sa podieľal bubeník Robo, so mnou. No a na ďalšom nosiči, to bude tak ako doteraz, len skladania sa okrem nového gitaristu, chopil aj basák. Takže to bude pestrejšie.

Frenky - Predpokladám, že na ďalšom nosiči sa budeme podieľať všetci štyria.

Rudy - V INFER je tvorivý proces dosť rýchly pretože hudobne prispieva každý, už teraz je hotových pár skladieb. Momentálna zostava si po hudobnej stránke rozumie nad mieru dobre, takže stvoriť nový materiál nebude trvať dlho. Kým dôjde k nahrávaniu nového materiálu bude z čoho vyberať.

Akých ohlasov ste sa zatiaľ dočkali?

Robo - Myslím si, že zatiaľ celkom pozitívnych.

Peter - Na naše CD sme sa dočkali zatiaľ len veľmi dobrých ohlasov.

Ako sa vám podarilo vydať hneď váš debut oficiálne? Bol problém nájsť vydavateľa? Kto vám stvoril obal?

Robo - S vydaním albumu sme mali zo začiatku dosť problém. Firmy mimo Slovenska sa veľmi neozývali, no potom sa ozval Belobrad a jeho podmienky sa nám videli celkom dobré, tak sme to zobrali. O obal sa postaral Rudo, my sme to už len odklepli.

Peter - Nie nebol problém s vydaním. Poslali sme promo do pár firiem, ktoré sa vyjadrili. Avšak najlepšiu ponuku nám dal Maťo Belobrad. Neváhali sme a CD je na svete. Obal maľoval jeden známy zosnulý maliar. A za grafiku je zodpovedný náš gitarista Rudo.

Frenky - Tak ako každá slovenská kapela, aj kapela INFER chcela vydať svoj album v zahraničí. Keďže nikto neprišiel s konkrétnou ponukou, rozhodli sme sa osloviť Martina Belobrada. Ten si to vypočul a rozhodol sa. A myslím, že urobil dobre :o) . Obal stvoril gitarista Rudo za pomoci Peťa a Roba (pili slivku) :o) .

Rudy - Slivka je fajn... :-)

Poslednú dobu je v bývalom Československu dosť blackmetalových kapiel a stále pribúdajú, čomu pripisujete taký rozmach tohto štýlu? Poznáte sa s ľuďmi z ostatných blackových kapiel? Ktoré z nich sa vám páčia, ktoré nie a prečo?

Frenky - Možno nastáva nejaký boom black metalu. Niečo podobné ako Death metal v 90.rokoch. Mne osobne sa páči zo slovenských blackových kapiel ANCESTRAL VOLKHVES, s ktorými si aj celkom rozumieme. Pozdravujem ich, nech žije PERUN!!! A tak isto by som chcel pozdraviť PERVERSITY.

Peter - Blacku tu bolo stále dosť. Len sa o to ľudia nestarali. Je síce pravda, že sa to tu rozrastá čomu som len rád. A nepripisujem to ničomu. Proste sa hraje, to čo ľudia chcú. Poznáme sa ľuďmi s pár kapiel. Najlepšie vychádzame s kapelou ANCESTRAL VOLVKHES. Sú to OK chalani. To isté platí aj o kapele SANATORIUM, ktorá však hrá, niečo úplne iné. A tých, ktorí sa mi nepáčia, tých menovať nebudem!

S koncertmi ste sa dosť úspešne rozbehli, za čo myslím, že môžete ďakovať Martinovi Belobradovi. Ale kedy myslíte, že sa dočkáme ďalšieho nosiča a ako vidíte svoju budúcnosť? Myslím, že živiť sa hudbou je dosť obtiažne, aspoň v našich končinách, takže ostáva len nadšenie.

Frenky - Touto cestou by sme sa chceli Martinovi poďakovať, čo pre nás spravil. A ďalší nosič? Na nových skladbách sa pracuje, snáď možno niekedy začiatkom budúceho roka. Všetko je zatiaľ vo hviezdach :o) .

Peter - Áno, za pár koncertov vďačíme vydavateľovi a ešte aj tebe. Sme radi, že sa nám to rozbieha. A čo sa týka ďalšieho albumu. Moja predstava je taká, že keď všetko pôjde ako doteraz a nazhromaždíme príslušný počet songov, koncom tohto roku sa môže nahrávať.

To by bolo asi tak všetko, čo som sa chcel dozvedieť. Ak si myslíte, že som na niečo zabudol, tak sa pokojne vyjadrite.

Peter - Ďakujem(e) za priestor na rozhovor. Ďakujeme všetkým, ktorí nás niekedy nejako podporili, alebo nám pomohli. ČAUTE!!!

Rudy - Onedlho (do dvoch mesiacov) bude spustená oficiálna internetová stránka www.infer.sk, kde samozrejme budú informácie týkajúce sa kapely a pripravovaných koncertov na ktorých sa dúfam stretneme. Nazdar!

Frenky - Pozdravujem všetkých čo ma poznajú a aj tých čo ma nepoznajú :o) Počúvajte metal. AVE!!!

 148

Koscj

Další informace