HECATE ENTHRONED - Redimus

HECATE ENTHRONED - Redimus

HECATE ENTHRONED - Redimus

HECATE ENTHRONED - Redimus

Ak sa nostalgicky vrátime do počiatku 90-tych rokov minulého tisícročia, do doby vzostupu rôznych odnoží blackmetalu, možno si niektorí spomenú na HECATE ENTHRONED. Myslím, že je tradíciou v recenziách tejto kapely spomenúť aj CRADLE OF FILTH, s ktorými boli tak často porovnávaní. Vtedy sa dali analógie nájsť hlavne vo vokálnom prejave a atmosférach v tvorbe oboch kapiel. Dnes to však už bude pekný rad rokov, odkedy sa obe zoskupenia štýlovo rozišli.

LogoU HECATE ENTHRONED sa už pred časom vymenil spevák a kapela sa presunula od číreho atmosférického blacku skôr k nenáročnému death/blacku s klávesami. Takáto charakteristika by v skratke mohla opísať aj najnovší materiál. Poslucháča tým pádom nemá vskutku veľmi čím prekvapiť. Výrazná melodika je veľmi priehľadná a nenáročná vo všetkých skladbách. Tento fakt môže síce odradiť veľa potenciálnych záujemcov, ale...

Ale aj napriek jednoduchosti a prvoplánovitosti je album veľmi dynamický a prekvapivo nenudí. Klávesy a vôbec nástroje môžu byť veľmi naivné, ale nápady podopreté dobrou rytmikou a zvukom robia z „Redima“ viac než len podpriemerný celok. Odsýpa veľmi svižne a občas sa dokonca z hmly vynárajú nápady, ktoré sa dajú označiť za výborné, no po chvíli opäť oscilujeme blízko priemeru. Kde sa zdá, že už šliapneme inštrumentálne do poriadneho lajna, zväčša sa nájde dobrý melodický nápad, ktorý odpúta pozornosť inam a celé to zachráni. Kapela nám síce „navarila“ z vody s trochou akustického korenia, ale mne osobne chutí dobre a chvíľami až silne nostalgicky. „Redimus“ patrí skôr chvíľam keď nie je potreba sústrediť sa na myriády fajnových liniek, ale len chvíľam, kedy postačuje údernosť stmelená kúskami atmosféry, ktorými nahrávka ovplýva. 

Celkovo: samozrejme, ľudia hľadajúci v hudbe inštrumentálnu hĺbku a ťažké posolstvá si tu neprídu veľmi na svoje. Skôr sa tomuto albu vyhnú, prípadne ho vysmejú. No mne príde „Redimus“ ako sympatický počin s jednoduchými a fungujúcimi nápadmi, ktorý mi svojím spôsobom prirástol k srdcu. Žiaľ hodnotiť vyššie, ako hodnotím, veľmi nemôžem.

 8

Arrow

Verdikt

Na tomto albume nenájdete žiadne ekvlibristické ani žiadne progresívne alebo šokujúce inštrumentálne postupy. "Redimus" predstavuje nenáročný melodický death/black s klávesami, dobrou dynamikou a typickým rukopisom kapely. Nič viac, nič menej.

Hodnocení

Autor
6 / 10
Redakce
-
Čtenáři
5,6 / 10

Další informace

Stopáž: 45:50

www.hecate-enthroned.co.uk

Sestava

Skladby

  1. Intro
  2. Soil Of Sin
  3. Headhunter
  4. No One Hears
  5. The Face Of Betrayal
  6. As Fire
  7. The Shining Delight
  8. An Eternal Belief (I Am Born Part III)
  9. Morbeea
  10. Redimus
  11. Choose Misanthropy
  12. Overriding Imagination

Diskografie

Redimus (2004)
Miasma (EP) (2001)
Kings Of Chaos (1999)
Dark Requiems (1998)
The Slaughter Of Innocence (1997)
Upon Promeathean Shores (1995)