SAW - Original Soundtrack

SAW - Original Soundtrack

SAW - Original Soundtrack

SAW - Original Soundtrack

Pokiaľ metalové skupiny od vekov priťahovala „gore“ tématika, prečo túto suvislosť neotočiť? Soundtrack k hororu „Saw“ (film sa pred časom prehnal českými a slovenskými kinami) našiel svoju tému v striedaní metalových interpretov s pôsobivými ambient trackmi Charlieho Clousera, čím vyhovel milovníkom oboch druhov soundtrackových edícií, typu „various artists“, ako aj „original score“. Album sa tak stáva kombináciou zvukov, ktoré si možno rád pripomenie fanúšik filmu, no zároveň aj metalovou výberovkou pre niekoho, komu je ľúto vyhodiť peniaze za celé albumy interpretov.

SAWAlbum otvára skupina CHIMAIRA skladbou „Eyes Of A Criminal“, u ktorej nemáte najmejší problém určiť zemepisné súvislosti. Skladba v strednom tempe možno nie je ideálny otvárač soundtracku (na to je príliš nenápadná), no napriek využitiu recyklovaných nápadov a postupov obstojí, spomalí na akustické intermezzo, nasledované na dnešnú dobu celkom pôsobivým gitarovým sólom. V rámci albumu ide skôr o nadpriemer. V zápätí sa nám predstavuje prvá z Clouserových kompozícií. Vláčne podkladové zvuky tu dopĺňajú tajomstvom zaváňajúce melódie, náznaky rytmiky. Možno takýto opis sedí na drvivú väčšinu ambient hudby (nevyšiel som z radov metalmusic.sk, na ambient preto nie som až taký odborník), no ak si za barličky posudzovania prizvem nápaditosť a osobitosť, hodnotím Clouserovu tvorbu ako vyšší nadpriemer. V zápätí sa ukazuje nevýhoda kombinovaného výberu interpretov. „Bite The Hand That Bleeds You“ je možno príliš pomalá pre FEAR FACTORY, no určite patrí k tomu najlepšiemu z ich poslednej tvorby; napriek tomu jej nástup zmaže dojem z Clouserovho kúsku, atmosférou sa nachádza niekde úplne inde. Dramaturgia je však jasná, naďalej sa tu prekrýva pôvodná filmová hudba s metalovými kompozíciami, až na dve výnimky, jedna po druhej. Clouser si svoju formu udržiava rovnomerne. Snaží sa kombinovať zvukovú i technickú logiku svojich trackov; z rozliatych bubuzvukov prechádza do rytmických vecí, mierne orchestrálnych kúskov (zvukovo veľmi pôsobivých) a zase naspäť, pričom však nemáte pocit, že sa jeho zvuková banka zmestí na jedno dátové CD, ako tomu býva u iných interpretov podobného žánru.

U metalových interpretov to ide skôr dolu vodou. Prevažne menej známe mená ničím neprekvapujú, prinášajú presne tak málo talentu, koľko sme si u súčasnej mladej generácie amerického metalu zvykli. Navyše, taká „Action“ od zoskupenia ENEMY na hororovom soundtracku nemá čo hľadať (teda pokiaľ vo filme odľahčene nesprevádza záverečné titulky). Industriálni PSYCHO POMPS vyčnievajú svojim štýlovým vymedzením viac však máločím. Ultimátne pritvrdenie death metalových ILLDISPOSED - s fascinujúcim ústupkom melodike, úplný záver však našťastie tvoria zvukovo pestré Clouserove kompozície.

Soundtrack „Saw“ je k povšimnutiu najmä pre jeho pútavú a napínavú ambientnú stránku, ktorá našťastie tvorí väčšinu albumu. Nebudem skúmať, nakoľko nadpriemerne znie len vďaka prítomnosti kontrastných kapelných príspevkov. Už túto jeseň sa na nás chystá filmová dvojka, ktovie s akým soundtrackom sa jeho producenti pochlapia nabudúce.

 1

V-dur

Verdikt

Soundtrack „Saw“ je k povšimnutiu najmä pre jeho pútavú a napínavú ambientnú prímes, ktorá našťastie tvorí väčšinu albumu. Nebudem skúmať, nakoľko nadpriemerne znie len vďaka prítomnosti kontrastných kapelných príspevkov. Charlie Clouser 7.5/10, zbytok 4/10.

Hodnocení

Autor
6 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 64:23

Produkce: Jonathan Scott Miller, Jonathan Platt

www.sawmovie.com

Skladby

  1. CHIMAIRA - Eyes Of A Criminal
  2. Charlie Clouser - Hello, Adam
  3. FEAR FACTORY - Bite The Hand That Bleeds
  4. Charlie Clouser - Last I Heard
  5. ENEMY - Action
  6. Charlie Clouser - Reverse Beartrap
  7. PITTBULL DAYCARE - You Make Feel So Dead
  8. Charlie Clouser - X Marks The Spot
  9. PSYCHO POMPS - Wonderful World
  10. Charlie Clouser - Cigarette
  11. CALIBAN - The Beloved And The Hatred
  12. Charlie Clouser - We’re Out Of Time
  13. Charlie Clouser - F**k This S*!t
  14. ILLDISPOSED - Dark
  15. Charlie Clouser - Hello Zepp
  16. Charlie Clouser - Zepp Overature