SHATTER - Power In Us

SHATTER - Power In Us

SHATTER - Power In Us

SHATTER - Power In Us

SHATTER sú ďalšia domáca kapela, ktorá si razí cestičku prúdom uniformne a plocho znejúcich nu-metalových, v ich prípade skôr výstižnejšie crossoverových formácií. Pozícia je to nesmierne ťažká, keďže ako v nu-metale i v crossovere už bolo všetko podstatné vymyslené a oba žánre už majú svoje vrcholné obdobie dávno za sebou. Ale snaha sa cení, keďže občas sa znenazdajky vynorí nové teleso, ktoré dokáže obrátiť naruby aj žánre dlhodobo vykazujúce známky stagnácie a klinickej smrti.

SHATTERTakže, ako táto snaha vychádza na „Power In Us“? Prinajmenšom rozporuplne a tí, ktorí hľadajú niečo nové, prípadne v rámci štýlu aspoň trocha svojské, budú sklamaní. Pritom SHATTER svoje záseky vyskladali z melódií i dravých pasáži, nechýba vokálna pestrosť a solídny zvuk z Doležalovej Haciendy, ktorý je však dvojsečnou zbraňou, keďže strháva SHATTER do okruhu podobne zameraných a v dôsledku zvuku i na seba sa podobajúcich kapiel LOCOMOTIVE, COLP atď., tiež nahrávajúcich v Haciende. Ako celok však „Power In Us“ príliš dobre nefunguje, pretože jednotlivé skladby sú zlepencami ťahov neskorej SEPULTURY/SOULFLY, prípadne ostatných lokálnych súputníkov a mäkších nu-metalových záležitostí, čo má za následok pomerne nevýrazný hudobný zážitok i problém dopočúvať CD do konca. Nepomáha ani snaha o gradáciu, striedanie kontrastných vokálov (jeden tak trochu rapujúci, druhý na spôsob Maxa Cavaleru) či prítomnosť jemnejších gitarových motívov ako v „hitovke“ „Pretty Face“. Snaha o internacionálnosť použitím anglického vokálu zlyháva na nepresvedčivej výslovnosti (pri drsnom hlasovom prejave sa darí úspešne skryť, ale pri „rapovaní“ nepríjemne bije do uší) a samotné texty zachytávajúce tradičné témy frustrácie, hnevu a hlúpe politické témy ako v „Seal To Kill“ (jej úvod je inak SEPULTURA ako vyšitá), urážajúce svojou naivitou a banalitou, navyše sú po gramatickej stránke nie vždy celkom kóšer. Jedným z miest, kde môže hudba SHATTER dobre fungovať sú koncerty, avšak podľa nemotorných pohybov členov kapely v priloženom videoklipe k „Pretty Face“, ani toto nebude patriť medzi silné stránky kapely.

„Power In Us“ možno odporučiť možno tak začínajúcim násťročným fanúšikom získavajúcim len základný rozhľad, ktorí však pravdepodobne skôr či neskôr objavia zaujímavejšie záležitosti tejto scény. SHATTER tak majú dve možnosti, buď na sebe poriadne zapracovať, alebo sa uspokojiť s pozíciou miestnej kapely a pozitívnymi recenziami od niektorých lokálnych médií. V každom prípade, nových QUICKSAND alebo aspoň energicky našliapnutých telies na spôsob švajčiarskych GURD sa tak rýchlo nedočkáme a keď sa aj napriek tomu pohrávate s myšlienkou podporiť niektorú domácu kapelu, siahnite radšej po koňoch zo stajne Silver Rocket, ktoré síce nie vždy prinášajú niečo nové, rozhodne pri nich však nezaspíte. 3 body a už ani poriadne neviem za čo.

 2

Radicalcut

Verdikt

Nevýrazný, nudný a nepôvodný materiál.

Hodnocení

Autor
3 / 10
Redakce
-
Čtenáři
4,4 / 10

Další informace

Stopáž: 40:43

Produkce: Milos
Studio: Studio Hacienda

www.shatter.cz

Sestava

Skladby

  1. Yeah Yeah
  2. Definiton
  3. Power In Us
  4. Pretty Face
  5. Pongy
  6. Conversion
  7. Seal To Kill
  8. Pieces Of Shards
  9. Free For All
  10. Analphabet
  11. Pretty Face (video)

Diskografie

Power In Us (2005)
Colors (2001)