YOB - The Unreal Never Lived

YOB - The Unreal Never Lived

YOB - The Unreal Never Lived

YOB - The Unreal Never Lived

Oregonskí vytuhnutí vyhulenci nám v krátkom čase upiekli ďalší omamný bylinný koláčik. Kým minuloročný počin „The Illusion Of Motion“ predstavoval príjemný most medzi stoner retrospektívne orientovanou scénou, starším doomom a inými elementami ako silne voivodovská abstraktnosť a transcendentnosť NEUROSIS z prvej polovice minulého desaťročia, pomerne rýchlo stvorený nasledovník predstavuje ústup od preklenutia štýlových priepastí späť k užšej skupine poslucháčov, teda hlbšie do stoner doomovej scény, čo ma za následok poriadne ťažké a náročné počúvanie, na ktoré treba mať predovšetkým silnú vôľu a vhodnú náladu, najlepšie poriadne hlbokú jesennú alebo zimnú depresiu.

YOBV prípade „The Unreal Never Lived“ ide teda o posun k ešte väčšej extrémnosti – viac pomalých ubíjajúcich rytmov, viac (zámernej) monotónnosti, ako aj tradičný extrém v delení albumu na štyri kompozície. Najvýraznejšie znaky zapamätateľnosti nesie aj vďaka svojmu umiestneniu úvodná, klasicky desaťminútová vec, nazvaná s príznačným humorom „Quantum Mystic“, o ktorej možno povedať, že nadväzuje na náladu a záber predchádzajúceho albumu. Čo poteší oproti minulosti, je napriek svojej nebývalej čistote neskutočne surový zvuk. Naopak pri tvorbe nových vecí chlapcom trochu zayobalo a prišli s pre nich novým prvkom v podobe častého prerušovania svojich hypnotizujúcich uspávaniek demontážou do rozsekaných riffov a rytmiky, čo by samo o sebe nevadilo, keby k tomu nedochádzalo hneď niekoľkokrát v každej skladbe a vždy rovnako. Oproti „The Illusion Of Motion“ teraz vychádza o niečo lepšie záver albumu, kedy sa v „The Mental Tyrant“ konečne dostaví pocit, že táto skladba má serióznu štruktúru a nejde len o stavebnicu z hrubých riffov. Nutné podotknúť, že aj tu dôjde na to nešťastné sekanie a opätovne musím použiť slovo „tradične“ v súvislosti s dvadsaťminútovou dĺžkou tejto veci (presne na spôsob titulnej skladby) i slabším stredom kompozície.

YOBCelkovo hodnotím súčasnú prekypujúcu kreativitu tohto tria ako sklamanie, keďže všetko to, čo robilo YOB na ich minulom počine zaujímavými je preč a kapela si síce do istej miery sympaticky razí cestu proti prúdu k čoraz užšiemu obecenstvu, avšak na úkor postupného úpadku ešte nedávno, vzhľadom na štýlové zameranie, pestrej muziky. „The Unreal Never Lived“ možno teda odporučiť k intenzívnej meditácii alebo notorickým konzumentom tzv. mäkkých drog. Jasný priemer plus bod za kvantovú mystiku.

 4

Radicalcut

Verdikt

Ústup od pestrosti k silnejšej konzervatívnej zložke a definitívne víťaziacim retro prvkom.

Hodnocení

Autor
6 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 51:49

www.yobdoom.com

Sestava

Skladby

  1. Quantum Mystic
  2. Grasping Air
  3. Kosmos
  4. The Mental Tyrant

Diskografie

Our Raw Heart (2018)
Clearing The Path To Ascend (2014)
Atma (2011)
The Great Cessation (2009)
The Unreal Never Lived (2005)
The Illusion Of Motion (2004)
Catharsis (2003)
Elaborations Of Carbon (2001)