SEVEN - Honza Kirk Běhunek (gitara)

SEVEN - Honza Kirk Běhunek (gitara)

Skupina SEVEN z Českých Budějovíc by mala byť pojmom pre každého, kto obľubuje kvalitnú inštrumentálnu muziku. Hudobne sa pohybuje najmä v oblasti rocku zľahka okoreneného progresívnymi prvkami, ale nie sú jej cudzie ani žánre ako jazz či funky. Kapela tento rok oslavuje v nezmenenej trojčlennej zostave desiate výročie svojho pôsobenia. Oslavy poňala vo veľkom stýle. Pre fanúšikov pripravila hodnotný výberový dvojalbum s rôznymi bonusmi a na prelome marca a apríla odohrala turné s českou legendou ARAKAIN. O kapele SEVEN som sa bavila s jej hlavným protagonistom, jedným z najlepších gitaristov nielen v Čechách, s Honzom Kirkom Běhunkom.

Keďže ide o úplne prvý rozhovor pre Metalopolis, na úvod Ťa poprosím, aby si v krátkosti predstavil SEVEN. Zaujíma ma najmä ako kapela vznikla a prečo ste sa rozhodli hrať práve inštrumentálnu hudbu.

Kapela vznikla v roce 1995 po odchodu zpěváka Petra Koláře do Prahy, po velkém konkurzu na jeho post, se ale bohužel nikdo nenašel.Vyzkoušel jsem na návrh Miloše Doda Doležala hrát instrumentálně, že je to po celém světě naprosto normální, a byl to správný tah.

SEVENTento rok oslavujete desiate výročie na scéne, k čomu Vám srdečne gratulujem. Za tento čas ste nahrali štyri radové albumy, čo je na inštrumentálnu kapelu v našich podmienkach veľký úspech. Mohol by si každý z albumov stručne charakterizovať?

Každá deska je něčím zvláštní a obsahuje mé pocity a emoce a také je to dozrávaním kapely, jak zvukově tak pocitově.

Desať rokov - to je dobrý čas na malú bilanciu. Spomenieš si na momenty, ktoré ťa presvedčili, že to, čo robíte so SEVEN, má naozaj zmysel a že sa oplatí pokračovať ďalej?

Je to neustalý zájem o koncerty a mnoho prodaných CD a o tom, že se to vyplatilo, svědčí i spolupráce s Doro Pesch a Blaze Bayleym (ex-IRON MAIDEN). Také mi píše mnoho lidí krásné e-maily a SMS, též to ocenili téměř po celé Evropě.

Za svoju existenciu ste si určite stihli vybudovať fanúškovskú základňu. Keďže ste inštrumentálna skupina, priťahujete viac pozornosť fanúšikov – hudobníkov, alebo prevažujú bežní ľudia, ktorí majú radi vašu hudbu a prídu sa pozrieť na koncert?

Je to různé, podle místa kde hrajeme, ale myslím, že obyčejní posluchači, hlavně ženy, více vnímají emoce a to, co chceme posluchačům hudbou sdělit, ale jak říkám, je to velmi individuální.

Pri príležitosti guľatého jubilea ste vydali výberové dvojcédečko, ktorého súčasťou sú okrem skladieb aj klipy a bohatá fotogaléria. Ako dlho Vám trvala príprava tohto CD a podľa čoho ste naň vyberali skladby?

Asi dva měsíce komplet i s vydáním. Pořadí a výběr jsme konzultovali s fanoušky.

Vo Vašej diskografii sa nachádza kompilácia „Chamber Metal“, na ktorej figurujú mnohí českí a slovenskí gitaristi. Priznám sa, že som o nej nikdy nepočula. Bol to len jednorazový projekt? Vyšiel album za účelom prezentácie resp. so zámerom získať kontakty na tamojšej scéne pre prípadnú spoluprácu?

Toto CD bylo jen pro USA a na zakázku.

Je o tebe známe, že si sa zúčastnil konkurzu do LIMP BIZKIT. Akou formou konkurz prebiehal a ako si dopadol? Oslovuje Ťa hudba tejto kapely resp. nu metal všeobecne?

Je to na dlouhé vyprávění. Posílám ti na konci stručný životopis, tam se to dočteš. (Kirk sa spomedzi tisícky gitaristov umiestnil v prvej desiatke a manažér LIMP BIZKIT sa pochvalne vyjadril o jeho technike a používaných melódiách, - pozn. aut.)

SEVENMinulý týždeň sa v Prahe konal hudobný veľtrh Muzika (rozhovor prebiehal 29. 9. 2005, - pozn. aut.), na ktorom si mal seminár o sedemstrunovej gitare a zároveň ste tam hrali so SEVEN. Prečo si sa rozhodol práve pre tento typ gitary? Inšpiroval Ťa k tomu Steve Vai? Aké výhody poskytuje takáto gitara oproti klasickej šesťstrunovej?

Ano, Steve mně částečně inspiroval, stejně i velké možnosti, co kytara Ibanez nabízí, ale po čase jsem si uvědomil, jak super kytaru vlastním a ještě, že patřila Steve Vaiovi.

Alexi Laiho (CHILDREN OF BODOM) sa nedávno rozplýval, že sa mu ani nesnívalo, že sa raz stretne so svojimi gitarovými vzormi Zakk Wyldeom a Steve Vaiom. Keby si bol na jeho mieste, s kým zo svetových gitaristov by si sa rád stretol?

Setkal jsem se se spoustou hráčů: Steve Vai, hrál jsem s D. Williamsem (Michael Jackson), T. Bozziem (Frank Zappa), T. Stevensem (Steve Vai). Rád si ale zahraji s každým dobrým kytaristou i méně známým.

Na výberovke sa nachádzajú i spievané skladby. Plánujete v budúcnosti angažovať speváka či speváčku natrvalo? Kto sa podieľa na otextovaní skladieb?

Zpěváka neustále hledáme, i když už jsme jich vyzkoušeli stopadesát a bezúspěšně, ale určitě v tom budeme pokračovat. Některé texty si dělala Doro Pesch a naši kamarádi.

Na základe čoho dávaš názvy jednotlivým skladbám? Vychádzajú názvy z pocitov a dojmov, ktoré zažívaš pri hraní tej - ktorej skladby?

Je to jako když někdo píše texty, tak ví, o čem ten text bude. I já cítím, co tou danou skladbou chci říci.

Pomerne často hrávate koncerty, preto predpokladám, že nemusíte skúšať priveľmi často, alebo áno?

Ale musíme, každý by se měl neustále zlepšovat, a to mluvím i o sobě, mám co dohánět.

Hoci navonok vystupujete ako kapela, SEVEN sa spája predovšetkým s Tvojou osobou. Ako je to u Vás so skladaním skladieb? Všetko prebieha výlučne len v Tvojej réžii, alebo prispievajú nápadmi aj Jirka so Slávkom (Jirka Kejšar – basgitara, Slávek Franc – bicie, - pozn. aut.)?

Ano, mám to většinou v hlavě nebo jen tak cítím to chvění uvnitř, až nakonec slyším celou skladbu. Výsledek je vždy kolektivní práce a mí spoluhráči jsou obzvlášt šikovmí.

Moja posledná otázka: Čo chystáte so SEVEN v najbližšom čase, aké máte plány?

Chystáme nové CD + větší turné, spolupráci s novými hosty, také s Doro a Bayleym, takové rodinné setkání s fanoušky. Vše by mělo být na www.sevencz.com.

Ďakujem za rozhovor!

 3

Petra

Další informace

Diskografie

Best Of (2005)
Sevens (2004)
Entice From Sea (2002)
Crying World (2000)
Blue Angels (1996)