WALTARI - Blood Sample

WALTARI - Blood Sample

WALTARI - Blood Sample

WALTARI - Blood Sample

(U)lietajúci Fíni sponzorovaní Českými aerolíniami vrhli na trh ďalšiu radovku. Vďaka celkom unikátnemu postaveniu, ktorému sa Kärtsy Hatakka s jeho kapelou teší v Českej republike nie je prekvapivé, že o jej medializáciu sa postarali najmainstreamovejšie z médií, na čele s TV Óčko a iDnes a distribúciu si zobrala na starosti tuzemská pobočka Sony BMG. Kontrastne tak pôsobí fakt, že sa WALTARI potácajú od jednej bezvýznamnej vydavateľskej firmičky k druhej. Najviac týmto „do it yourself“ prístupom trpí príliš „domo-robo“ design a booklet, o ktorý sa stará už tradične webmaster skupiny jÖrG.

WALTARINašťastie duch amatérskosti nijako neovplyvnil hudobnú stránku „Blood Sample“. Deviaty radový album (Kärtsy dosku „Channel Nordica“ z diskografie vyčleňuje) je bez debaty najdospelejšou nahrávkou z produkcie fínskeho kvarteta, v ktorého zostave majú pevné miesto veteráni – extrovertný „maskot“ Kärtsy, upozadený gitarista Jariot Lehtinen a jeho kolega, navrátilec Sami Yli-Sirniö (známy zo spolupráce s KREATOR). Napriek minimálnej zmene line-upu sa ideová náplň dosky zreteľne posunula k „vážnejším“ témam. Leitmotívom je „krvná vzorka“ súčasnej Európy, jej rozmanitosť sa premietla do rozmanitosti celého, neuveriteľných 79 minút trvajúceho albumu. Už otváracia skladba „Helsinki“ je silným vyznaním vzťahu rozcestovanej kapely k domovu. Kým „Radium Round“ dominovali bláznivé eurodancefloorové rytmy a na fádnom „Rare Species“ upútal hlavne medley coverov MEGADETH a 2UNLIMITED, „Blood Sample“ pôsobí kompaktnejšie a introvertnejšie – aj keď miestami sa snaha o vážnosť rozpúšťa v naivných a nepresvedčivých textoch.

WALTARIŽánrovo je tvorba WALTARI tradične nezaraditeľná, aj keď sa nezameniteľný Kärtsyho spev nesie nad často obyčajnými, súčasnou „pop music“ inšpirovanými základmi. „I’m In Pain“ je v podstate tradičným nu-metalom včetne rapovanej vložky a gradovanou gitarovou stenou v melodickom refréne, inak výborná „All Roads Will Lead To Rome“ nie je ničím iným, než neopunkom v jeho (ešte) sviežej podobe z prvej polovice deväťdesiatok, „Shades Of Grace“ pripomenie rádiový, tzv. „alternatívny“, ale v podstate neškodný rock. Dalšie odkazy, trebárs na tradičný heavymetal, ale i novoromantický pop, netreba hľadať dlho. Vrcholmi albumu sú ústredný dialóg „Digging Inside“, formou pripomínajúci nezabudnuteľný „Yeah! Yeah! Die! Die!“, a hlavne záver druhej časti vodvoje rozdeleného albumu: „Aching Eyes“, venovaná pracovníkom Nokie s trpko presným popisom pracovnej náplne moderného manažéra, multikultúrna „Pigeons“, mixujúca latino rytmus, rap a arabský spev a zadumaná „Darling Boy“, popová, ale mrazivo pôsobivá, gradujúca skladba. Okrem skvelého zvuku potešia detaily – akordéonový motív vo „francúzskej“ „Wide Awake“, takmer grindcorové pasáže v „New York“ či politickej „Exterminator Warheads“, blackmetalové klávesy v „Aching Eyes“, cover „Julie“ od BEATLES či nespočítateľné zvukové finesy a vtípky.

„Blood Sample“ skutočne príjemne prekvapil svojou farebnosťou, vďaka ktorej ani na samý limit dotiahnutá stopáž CD (ale i jednotlivých skladieb) nie je neprekonateľná. Napriek tomu o tom, či nemalé množstvo potenciálnych hitov zafunguje, rozhodne až výkon WALTARI na tradične rozsiahlom turné zahŕňajúcom mierou vrchovatou Českú republiku. WALTARI vždy boli živou kapelou; „Blood Sample“ však zásobník koncertného guľometu naplnil nad očakávanie slušnou dávkou.

 62

Thorn

Verdikt

Typicky rozmanitá a netypicky vážna doska z produkcie uletených Fínov.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
7,5 / 10
Čtenáři
8 / 10

Další informace

Stopáž: 79:00

Produkce: Sami
Studio: Nosturi, Helsinki

www.waltarimusic.com

Sestava

Skladby

  1. Helsinki
  2. Not Enough
  3. Too Much Emptiness
  4. Never
  5. New York
  6. I'm In Pain
  7. All Roads Will Lead To Rome
  8. Digging Inside
  9. Fly Into The Light
  10. Shades To Grace
  11. Aching Eyes
  12. Back To The Audio
  13. Pigeons
  14. Exterminator Warheads
  15. Darling BNoy
  16. Wide Awake
  17. Julia

Diskografie

Release Date (2007)
Rare Species Alive (DVD) (2005)
Blood Sample (2005)
Rare Species (2004)
Back To Persepolis (EP) (2001)
Evangelicum (live) (2001)
Channel Nordica (s Angelit) (2000)
Radium Round (1999)
Decade (výběr) (1998)
Space Avenue (1997)
Yeah! Yeah! Die! Die! (1996)
Big Bang (1995)
So Fine! (1994)
Pala Leipää - Ein Stückchen Brot (kompilace) (1993)
Torcha! (1992)
Monk Punk (1991)
Mut Hei (EP) (1989)
Waltari (EP) (1988)

Jiné pohledy

8 / 10
Príjemný na počúvanie, zasa iný ako ktorýkoľvek predchodca a predsa stále WALTARI ako ich poznám. Možno by to mohlo byť kratšie a tým pádom aj kompaktnejšie, no aj napriek tomu je to výborné. Poslednú dobu som z WALTARI mal pocit, akoby strácali pevnú pôdu pod nohami, no týmto albumom sa dostali na súš a to priam na pevnú skalu grandióznych rozmerov. Farebný, nezaraditeľný, nenudiaci a hlavne nadpriemerný album. Som nadmieru spokojný.
Koscj | 24. října 2005

 

7 / 10
Vzpomínanou stopáž beru jako velké mínus. Na desku se tak dostalo pár kusů, které na ni nepatří a pouze rozmělňují její celkovou kvalitu. Přesto jsem spokojen.
Shnoff | 22. října 2005