JARBOE - Thirteen Masks & Beautiful People Ltd.

JARBOE - Thirteen Masks & Beautiful People Ltd.

JARBOE - Thirteen Masks & Beautiful People Ltd.

JARBOE - Thirteen Masks & Beautiful People Ltd.

Excentrickou lady JARBOE můžeme směle zařadit do vzácné skupiny umělců neustále si hledajících nové a neprobádané hudební cestičky, pro které zůstává na prvním místě hlavně pocit uspokojení z vlastní práce, než touha podbízet se svým posluchačům. Sice se díky svým zásadám nebudou asi nikdy těšit masové popularitě, ale možná právě proto lze jejich tvorbu považovat za hodnotnou.

Po ukončení spolupráce s legendárními SWANS se JARBOE na počátku devadesátých let rozhodla pro sólovou dráhu a v tomto období vznikly dvě pozoruhodné nahrávky, které se vloni opět připomněly v podobě vyvedených reedic.

JARBOE - Thirteen MasksPrvní sólovou nahrávkou JARBOE je deska „Thirteen Masks“ (1991), která by se s odstupem času dala nazvat jako pomyslný most mezi sladce elektronickými osmdesátkami a dospělejším, snad místy až psychedelickým popem. Pop možná není to správné slovo, ale jakákoliv snaha uceleně zaškatulkovat písně z této kolekce se naprosto míjí účinkem. Každá je totiž ve svém pojetí úplně jinde, s jinou náladou a zvukem. Všechny je pojí pouze charakteristický hlas JARBOE. Pestrá směs však i přes hromadu stylových kotrmelců drží vzácně pohromadě právě díky nenásilnému střídání nálad a pocitů. A jejich rejstřík má „Thirteen Masks“ vskutku široký. Od excentrických a energických popovek („The Believers“ – zde mi hlas zpěvačky velmi připomíná Kate Bush), melancholických kompozic („The Lonely Voyeur“), kde soudobý zvuk syntezátorů vystřídá klasická španělská kytara, až po jazzové vlivy („Wooden Shadows“). Celá deska tak i po letech vyznívá velmi neotřele, záživně, s minimálním působením zubu času. Kdyby „Thirteen Masks“ vyšlo dnes, těžko by někdo mohl hovořit o omšelosti a vyhrabávání mrtvol. Nesmírně příjemná a nadčasová nahrávka v podobě reedice doplněna navíc i třemi povedenými bonusy.

JARBOE & LARRY SEVEN - Beautiful People Ltd.O rok později spojila JARBOE své síly s Larrym Sevenem (později tuto spolupráci zopakovali ještě třikrát) a výsledkem jejich snahy bylo album „Beautiful People Ltd.“. Asi nemá cenu připomínat, že toto je oproti „Thirteen Masks“ hudebně položeno zase někde úplně jinde. Deska byla nahrána analogovým způsobem, takže její písně obsahují oproti spíše elektronicky orientovanému předchůdci mnohem více klasických instrumentů, jakými jsou kytara a další strunné nástroje a všemožné bicí a perkuse. Stylově lze „Beautiful People Ltd.“ přiřadit někam do kategorie experimentální pop/rock, což uznávám, je pojem velice široký a nic neříkající, ale stejně tak všeobjímající je i muzika, kterou nabízí. Opět se jedná o velice náladovou záležitost, tentokráte pojatou v mnohem experimentálnějším duchu. Skladby z alba bych si dovolil nazvat spíše intimními recitály, než klasickými písněmi, avšak najdou se i výjimky, jako například „I Feel Pretty“, která svým muzikálovým a snad až estrádně rozšafným pojetím vybočuje z řady pomalejších, melancholicky naladěných a řekněmi i hůře stravitelnějších kompozic. „Beautiful People Ltd.“ je deskou, která by mohla sloužit jako ukázkový příklad snahy JARBOE dělat si hudbu tak, jak to sama cítí nejlépe, bez jakýchkoliv svazujících závazků a tlaků ze strany vydavatelů. Reedice navíc obsahuje hned šest bonusů, které vesměs tvoří vcelku zdařilé remixy převážně skladeb z alba.

O tom, že JARBOE není cizí žádný hudební experiment koneckonců jasně vypovídá i její kooperace s dalšími experimentátory NEUROSIS, což, přiznávám se, byl ten prvotní impulz upozorňující mě na existenci této umělkyně. Umělkyně nenásilně a zcela přirozeně tvořící nonkonformní hudbu, která si nehraje na to, jak je jiná a zásadně proti proudu, ale právě naopak dokáže nabídnout i přes, pro mnohé možná těžší stravitelnost, příjemné zážitky a nálady, bez přehnaně vysokých nároků kladených na jejího posluchače. Vyznáváte-li v hudbě stejné hodnoty, neměli byste v neděli - 23. října v pražském Rock Café chybět.

CD k recenzi poskytli Day After records
Day After records

 7

Dalas

Verdikt

Povedené reedice starších alb této svérázné umělkyně, které by rozhodně neměly chybět žádnému jejímu příznivci.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

Skladby

  1. Thirteen Masks:
  2. Listen
  3. Red
  4. A Man Of Hate (Lord Misery)
  5. The Believers
  6. The Lonely Voyeur
  7. The Never Deserting Shadow
  8. Wooden Idols
  9. In An Open Sea
  10. Shotgun Road (Redemption)
  11. I Got A Gun
  12. The Oblivion Seekers (Of Ancient Memory)
  13. A Man Of Hate
  14. Freedom
  15. Cries (For Spider)
  16. We Are The Prophecy (bonus)
  17. St. John (bonus)
  18. Surrender (bonus)
  19. Beautiful People Ltd.:
  20. Warm Liquid Event
  21. Danse Dementia
  22. Bebé Marie
  23. A Coruscation
  24. I Feel Pretty
  25. L.S.B.
  26. No
  27. Liquid Bebé Psychedelia
  28. My Bruise
  29. The Witch
  30. I Know You Don't Like Me
  31. Newborn Child
  32. Show
  33. Volcanic Ash Mix (bonus)
  34. No Mix (bonus)
  35. Warm Liquid Preasure Mix (bonus)
  36. Suicide Song Mix (bonus)
  37. Badge Of Courage Mix (bonus)
  38. Unraveling Thread Mix (bonus)