ANIMÉ - Cuts

ANIMÉ - Cuts

ANIMÉ - Cuts

ANIMÉ - Cuts

ANIMÉ považujem za jednu z mála českých postmetalových kapiel z „post-metalovej scény“, ktoré sú konkurencieschopné aj v širšom než lokálnom merítku. Trojica konzervatoristov si za svoju vybrala zdanlivo jednoduchú cestu moderného emorocku. Kým na vynikajúom debute „Sky Above The Wires“ sa naliehavý hlas Jiřího Kučerovského niesol nad miestami až punkrockovo dravými melódiami, o tri roky neskôr prichádzajú ANIMÉ s kľudnejšou a vyrovnanejšou kolekciou.

ANIMÉ„Cuts“ je totiž omnoho melancholickejšia doska. V podobnom štýlovom jazierku čľapotajúce sa zahraničné spolky ako KATATONIA či ANATHEMA vyvolávajú nezriedka doslova letargickým spevom beznádej, výrazná melodickosť ANIMÉ však akokeby dávala nádej, že existuje „nebo nad drôtmi“ (veď motív, ktorý pomenoval debut, rozvíja aj obal novinky). Zatiaľčo Renkse či Cavanagh plačú a utápajú sa v bahne vlastných splínov, Kučerovský sympaticky naťahuje ruky a smútky sa snaží vykričať, vyspievať. Na rozdiel od predchodcu, miestami evokujúceho (povedzme) FOO FIGHTERS, „Cuts“ pripomenú ALICE IN CHAINS (refrén skvelej „Home When Dead“) či dokonca MANIC STREET PREACHERS (záblesk v „Drowning The Kittens“) – teda tých „dospelejších“. V domácich pomeroch je však tvorba ANIMÉ rozpoznateľná a originálna, ani spomalenie jej neubralo na istej grungeovej „hrubosti“ či nervnosti, do veľkej miery spôsobenej dominantným, často „na hrane“ sa pohybujúcim čistým spevom – ktorý považujem za najväčšiu devízu ANIMÉ.

ANIMÉBohužiaľ sa na „Cuts“ nepodarilo preniesť celý dynamický potenciál skladieb. Napriek ich košatej štruktúre sú erupcie gitár potlačené (zamrzí to v „Drowning The Kittens“ či v úvode „Almost Right“), na môj vkus je zvuk trochu málo surový a príliš konzervatívny. V dobe, keď sa zdá, že všetko bolo už raz zahraté, je práve zvuk tým faktorom, ktorý dokáže drgnúť do misiek váh a prevážiť jednoznačne ich na stranu pozitív. Po aranžérskej stránke rafinované piesne (obzvlášť Jiřího práca s gitarou ukazuje, že výsledný efekt nie je nutne priamo úmerný počtu nástrojov) majú pripomínať koncertný prejav ANIMÉ, nemôžem sa však ubrániť dojmu, že nahrávke chýba práve to, čo „tam“ naživo je.

ANIMÉČrtajúci sa verdikt teda osciluje okolo jasne daného míľnika vymedzujúceho nadpriemer: výrazný skladateľský potenciál, vnútorný „dej“ a gradácia skladieb (obzvlášť blok „Home When Dead“, „Drowning The Kittens“, „Kissing Couples“ a „Unicorn Slaughterhouse“ je prakticky bez chybičky) ťahajú hodnotenie ešte vyššie, rezervy v produkcii (triphopová „Valencia“ je naživo omnoho hypnotizujúcejšia) ortieľ vracajú späť. „Cuts“ je na české (undergroundové) pomery bez debaty povšimnutiahodné dielo. Nebudem tajiť osobné sympatie – Jirkovi a spol. úspech a zadosťučinenie prajem, rovnako tak aj Redblacku, už roky jasne vedúcemu pelotón tuzemských metalových labelov. Je škoda, že „Cuts“ ešte nie je tou bombou, ktorá by ANIMÉ nakopla do výšin, v ktorých už letia trebárs SUNSHINE...

Foto: Dalas

 14

Thorn

Verdikt

Verdikt osciluje okolo jasne daného míľnika vymedzujúceho nadpriemer: výrazný skladateľský potenciál ťahá hodnotenie ešte vyššie, rezervy v produkcii ortieľ vracajú späť. „Cuts“ je však na české (undergroundové) pomery bez debaty povšimnutiahodné dielo.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
7,7 / 10

Další informace

Stopáž: 46:32

www.animemusic.cz

Sestava

Skladby

  1. Climate Change
  2. Home When Dead
  3. Drowning The Kittens
  4. Kissing Couples
  5. Unicorn Slaughterhouse
  6. Almost Right
  7. Palmcuts
  8. The Wake
  9. Valencia

Jiné pohledy

7,5 / 10
Můj názor je v podstatě shodný jako kolegy Thorna, omezím se tedy pouze na zdůraznění, že mi mnohé pasáže alba opravdu až překvapivě moc připomínají MANIC STREET PREACHERS a spíše než jako postmetal bych ANIMÉ označil nálepkou emo kytarovky, ale to je to nejméně podstatné, důležité je, že skupina natočila album, které si zaslouží být porovnáváno se světovým standardem.
Noisy | 11. ledna 2006

 

8 / 10
Nepochybně vyzrálejší a kompatnější deska, než tři roky stará prvotina. Myslím, že to tříleté čekání se určitě vyplatilo. "Cuts" však nejsou záležitost, která by vás úplně chytila hned po prvním poslechu. Devízou alba je, že své kouzlo odkrývá postupně a vy tak pomalu ale jistě propadáte kouzlu jeho melancholických nálad. Deska, která se jen tak neoposlouchá.
Dalas | 11. ledna 2006

 

7,5 / 10
S kolegou Thornem bych asi polemizoval zdali „postmetal“ je vhodná nálepka pro skupinu ANIMÉ, jistě se ale shodneme je hodnocení této kolekce skladeb. Začnu záležitostí, která mi na „Cuts“ vadí asi nejvíc. Je jí zpěv. Ačkoliv na technické stránce vokalisty by se chyba hledala stěží na nazvučení zpěvu mě velmi mrzí jeho suchost. Větší využití dvojlasů, hallů a jiných propriet by pěveckou stránku mnohem více zatraktivnělo a „omastilo“. Zpěv v některých pasážích nepříjemně „řeže“ do uší a je to škoda, protože by se právě z tohoto atributu dala s trochou snahy udělat nejsilnější stránka alba. Jinak velmi příjemná poslechová záležitost, ideální hudba do městských hromadných prostředků, či procházce ušmudlaným městem. Mnohdy jsem měl pocit, že tato nahrávka byla přímo stvořena do podobných situací a člověk se s ní v nich nejlépe identifikuje. Takový „městský rock ze života a do života“.
RIP | 9. ledna 2006