THE GATHERING - Home

THE GATHERING - Home

THE GATHERING - Home

THE GATHERING - Home

Začiatok albumu „Home“ v mnohom pripomína úvodné tóny veľkolepého neobrúseného diamantu „Mandylion“. Hrubší gitarový motív, ktorý skultivujú a strojrozmernia svojim nástupom ostatné nástroje, netrpezlivo sa skracujúci po chvíľu, kedy nastúpi Anneke. Nech to znie akokoľvek pateticky, porovnaním prvých tridsiatich sekúnd oboch albumov ste v obraze o tom, kam sa THE GATHERING za tie roky dostali, v čom vyspeli a dorástli, a čo sú presne tie „veci“, ktoré ich od začiatku vystihujú a ktoré by nedokázali striasť za žiadnu cenu.

Zbytok albumu vás THE GATHERING neprekvapia už len tým, že, ako na každom albume, opäť neprestávajú prekvapovať. Svoj zvuk posúvajú ďalej, prinášajú album v línii menej experimentálnych („Nightime Birds“, „if_then_else“) no duševne vyrovnaných a nesmierne ucelených albumov. Po netradičnom „Souvenirs“ je tu čistejší a popovejší trip rock, vo svojej priamočiarejšej forme. Ubudlo vrstiev, to málo, čo zostalo je zase o to kontrastnejšie; aranže a kompozície zjednodušili, do popredia tým vystúpila rafinovaná chémia zvukov a veľmi počuteľný prínos novej basgitaristky Marjolein. Holanďania nerezignovali na elektroniku, jej začlenenie do zbytku hudby však prešlo katarziou: je oveľa nenápadnejšia a funguje na princípe stavebného kameňa, namiesto ozdobného chrliča. Čo skladba, to melodický, rytmický i tématický originál.

Nielen producentská kontribúcia Attieho Bauwa odkazuje na prelomové dielo „How To Measure A Planet?“. Zásadný rozdiel je však vo vyspelosti materiálu. Bez ohľadu na vysokú kvalitu oboch, kým meranie planét bolo jasným a nadšeným experimentom, rovnako pomalý a ospalý „Home“ je už prirodzeným výstupom vyzretej kapely. THE GATHERING nemusia riešiť odvahu, i pri netypických aranžiach ako tangové „Solace“ znejú dostatočne sebavedome. Ostatne, ich vzťah s metalovou časťou publika už obstál v skúške šokom a dnes ho snáď už nemôže naštrbiť nič.

„Home“ je, až na príliš živé výnimky „Solace“ a „Your Troubles Are Over“, hudbou na skoré ráno po prebdenej noci. Obrazotvornou Odyseou od unavenej beznádeji k univerzálnej odpovedi (celý príbeh z prvej ruky objasní v našom rozhovore Frank Boeijen), na ktorej pochopenie netreba ani vedieť anglicky, stačí vedieť význam slova „Home“ a započúvať sa do rovnomenného vyvrcholenia albumu, ktoré dej vnútorného filmu nasmeruje na správnu odbočku k zhasínajúcim svetlám prebúdzajúceho sa mesta. Sigurrósovská „Forgotten Reprise“ už potom len usadí tento pocit hlboko do duše. Stavajúc vrchol zámku z karát, niekoľkominútovým fadeoutom pomaly odťahuje prsty od dokončeného diela, ktoré po úplnom utíchnutí samo stojí a ďalej „dohráva“ v hlave.

THE GATHERING dokážu čarovať s emóciami, uši sú ich cestou na podmanenie duše, ktorej je „Home“ štúdiou i terapiou. Hudobníci spod nijmegenských veterných mlynov prepašovali medzi drážky CD svoju charizmu. Najťažšou otázkou, ktorú si teraz môžeme položiť je, či je „Domov“ lepší než jeho predchodcovia. Je iný. Je pokračovaním cesty. Obohacujúci a inšpiratívny, podmanivý a zaujímavý.

"Pohnem sa priamo k svetlu, tak sa naučím hýbať. A krok, ktorý predchádza ďalším, vydláždi cestu predo mnou."

 

 104

V-dur

Verdikt

"Home" pokračuje v unikátnej tradícii albumov THE GATHERING. Dotvára obraz hudobne veľmi citlivej a širokouhlej kapely, zároveň však prináša čerstvý vzduch a prekvapenia, ako doteraz každá nahrávka Holanďanov. Album, ktorý jednoducho nemohol byť lepší.

Hodnocení

Autor
10 / 10
Redakce
7,2 / 10
Čtenáři
8,3 / 10

Další informace

Stopáž: 60:25

Produkce: Attie Bauw
Studio: starý kostol v holandskom mestečku Maurik

mix a mastering:
Bauwhaus studio

www.gathering.nl

Sestava

Skladby

  1. Shortest Day
  2. In Between
  3. Alone
  4. Waking Hour
  5. Fatigue
  6. A Noise Severe
  7. Forgotten
  8. Solace
  9. Your Troubles Are Over
  10. Box
  11. The Quiet One
  12. Home
  13. Forgotten Reprise

Diskografie

Afterwords (2013)
Disclosure (2012)
City From Above (EP) (2009)
The West Pole (2009)
A Noise Severe (2007)
Home (2006)
A Sound Relief (DVD) (2005)
Accessories - Rarities & B-sides (2005)
The Musical History Tour (2005)
Sleepy Buildings (live) (2004)
Souvenirs (2003)
In Motion (DVD) (2002)
Black Light District (MCD) (2002)
Downfall: The Early Years (2001)
if_then_else (2000)
Superheat (live) (1999)
How To Measure A Planet? (1998)
Nighttime Birds (1997)
Mandylion (1995)
Almost A Dance (1993)
Always (1992)
Moonlight Archer (demo) (1991)
An Imaginary Symphony (demo) (1990)

Jiné pohledy

9 / 10
Pocitová príbuznosť so skvostom "Nighttime Birds". Prvý album od dôb "If_Then_Else", ktorý ma od THE GATHERING baví. Obmedzenie zvukových experimentov a sústredenie sa na kvalitné skladby. Gitary. No a anjelik Anneke, samozrejme. Welcome home, sweethearts!
Rudi | 10. dubna 2006

 

8 / 10
Ani já v případě "Home" nesdílím bezmezné nadšení tak, jak tomu bylo u předchozí nahrávky, což však nemusí nutně negovat kvalitu alba. Hudba THE GATHERING je i nadále poutavá a působivá, nicméně ve srovnání s minulým počinem se koncentrovaná emocionalita a uhrančivost zdá být rozmělněna do až příliš minimalistických celků a poloh, které spolu s poněkud nedynamickým zvukem obrušují ony typicky poutavé hrany. "Home" není špatné album a v diskografii kapely nezapadne, pro mě však dosavadním favoritem i nadále zůstávají "Souvenirs".
Pavel | 10. dubna 2006

 

8,5 / 10
Vzhledem k tomu, že už toho bylo řečeno více než dost, přidám pouze svoje hodnocení. Já jsem spokojen!
Dalas | 10. dubna 2006

 

6,5 / 10
Nové album THE GATHERING je pro mě po všech stránkách materiálem mnohem slabším než byl předchůdce, to co na „Souvenirs“ působilo emotivně a silně, je na novince obestřeno již značně houstnoucí mlhou omšelosti, tam kde se v minulosti daly najít osvěžující a pestré motivy se zde skladby trochu utápí v rozpatlané utahanosti. Stále to i díky charismatickému projevu Anneke van Giersbergen stačí na nadprůměrné album nepostrádající osobitost, avšak nadšení některých mých kolegů nejen že nesdílím, ale ani nechápu.
Noisy | 10. dubna 2006

 

10 / 10
Chápem, že sa tomuto albumu nedostane objektívneho uznania. Jedná sa o silne pocitovú záležitosť a teda rovnako subjektívnu. Aj keď minulé počiny od THE GATHERING ma natoľko neoslovili, tak "Home" ma zasiahol plne. Všetko ostatné už za mňa napísali kolegovia, ktorí hodnotili rovnako ako ja.
Arrow | 9. dubna 2006

 

10 / 10
Hľadanie si cesty k niektorým albumom občas býva veľmi zvláštne. Albumy Holanďanov THE GATHERING od čias „Mandylion“ pravidelne na vždy istý čas okupovali šuplík môjho cd prehrávača a kapelu som vždy rád ochotne pochválil pre schopnosť napísať neraz nádherné skladby, na každom albume svojou farebnosťou výrazne zatláčajúce inak nadpriemerné zvyšné skladby do úzadia, avšak za tie roky nikdy neprerazili do úzkeho okruhu mojim naj-favoritov. Vždy im k dokonalosti akoby niečo málo chýbalo. „Home“ ma po prvých vypočutiach utvrdzoval v tom, že aj tento krát tomu nebude inak. Niečo ale nútilo vrátiť sa k tomuto albumu ešte raz, akési záblesky jednotlivých zaregistrovaných kúskov z prvých vypočutí stále rezonovali v ušiach, takže po dlhom odkladaní nasledovala nová séria počúvania, ktorej následkom bola rovno kúpa tohto výborného cd. Celý „Home“ by som prirovnal k efektu zadných dvierok a odkrývaniu vrstiev typického pre „A Fine Day To Exit“, asi najkomplexnejší počin britských náladotvorcov ANATHEMA a musím súhlasiť s jedným nemenovaným čitateľom, že „Home“ je veľmi ale naozaj veľmi dobre premysleným albumom.

THE GATHERING po niečo vyše pätnástich rokoch zrejme dosiahli tvorivého vrcholu. Zabudnite teda prosím na chvíľu na všetkých tých „iných metalistov“ alebo platonických zaľúbencov do Anneke a počúvajte tento skromný, úprimný a na nič sa nehrajúci album plný krásy a pozitívnej energie.
Radicalcut | 7. dubna 2006

 

2 / 10
"A Rada Bierhoffa...!!!??? ...je to špatné, je to špatné..." Ano, tahle deska je opravdu špatná. Opakovaně jsem se snažil nalézt nějaké ty "emoční náboje", o kterých mluví kolegové, ale bohužel - primitivní hudební obsah a nepříjemná barva hlasu zpěvačky u mě mohou vyvolat akorát tak emoce negativní. Starší tvorbu GATHERING mám docela rád, ale novinka mě tedy rozhodně nepotěšila.
Milda | 6. dubna 2006

 

6 / 10
THE GATHERING otáčejí kormidlem stále více do pop-rockových vod, jejich příď teď míří k mořím, v nichž se plaví CARDIGANS, THE GARBAGE z již vzpomínaných skupin PORTISHEAD či MASSIVE ATTACK nebo z novějších formací HOOVERPHONIC. Doufejme, že ostré skalnaté stěny, které lemují tuto cestu příliš neoprýskají jejich koráb, který touto cestou dle mého již tak značně trpí. THE GATHERING na novince disponují špinavě-uhlazeným zvukem, v jehož popředí se vyjímá zpěv, který je na celé nahrávce velmi dominantním atributem. Skladby se nesou v pomalejších tempech, často se tetelí v křišťálově éterických polohách, nicméně ve výsledku neobsahují příliš míst, které by mému uchu veleli „pozor, pozor děje se něco zajímavého!“. Jinými slovy nové album místy nudí, nedokáže efektivně vtáhnout do děje a povlak pečlivě vykartáčované špíny působí téměř sterilně.
RIP | 16. března 2006

 

4 / 10
I přes fakt, že jsem příznivcem spíše rockové nežli metalové hudby pro mne i po letošní novince zůstává jedinou deskou Holanďanů, která mne kdy alespoň trochu oslovila, skvostná "Mandylion". Současní THE GATHERING pokračují tak jako v posledních letech v nevýrazné a nikam nevedoucí jalové nudě, nezvratně podporující večerní ospalost. Pokud budu chtít poslouchat nepříliš rychlý rock zahrávající si s náladami a obsahující prvotřídní ženský vokál, sáhnu vždy raději po CRANBERRIES. Na tomto albu mě krom stejně již dlouho známého faktu, že v kapele THE GATHERING hrají a zpívají opravdu talentovaní lidé, nezaujalo vůbec, ale opravdu vůbec nic.
Stray | 13. března 2006

 

7 / 10
Bude to znieť ako rúhanie, ale najslabším prvkom "Home" je spev Anneke. Stále technicky vynikajúci a nezameniteľný, ale jednoducho pridlho rovnaký. Pre oddaných fanúšikov plus môže byť pre iných mínus -- už na DVD "A Sound Relief" ma stále rovnakým spôsobom vyšperkované vokálne linky viac iritovali, než tešili. A na "Home" mám pocit, že sa celá kapela Anneke podriaďuje ešte viac. Čítajúc prívlastok "trip" pri takmer každom hodnotení tvorby THE GATHERING si nemôžem nespomenúť na PORTISHEAD či MASSIVE ATTACK. Kapely, ktoré tento pojem definovali, opustili scénu po dvoch, resp. štyroch albumoch. Syndróm prejedenia sa skrátka chtiac nechtiac funguje. A napriek tomu, že THE GATHERING natočili dosku, ktorá má potenciál "náhodného" poslucháča uhranúť, v kontexte diskografie sympatických Holanďanov prvé priečky neatakuje.
Thorn | 11. března 2006

 

5,5 / 10
Nevím jaká překvapení má kolega V-dur na mysli, neboť novinka THE GATHERING zní přesně tak, jak se dalo očekávat. V průběhu času jsem si ke kapele vypěstoval zcela neutrální vztah, jejich nahrávky mne nikterak neuráží, prostě kolem plynou jako příjemný podkres k různým činnostem, kdy se člověk nemusí až tak soustředit na hudbu samotnou. Není to málo, není to ale ani moc - prostě i na "Home" se sejdeme jen na půl cesty k domovu.
Darkmoor | 8. března 2006

 

8,5 / 10
Sami Holanďané si byli vědomi faktu, že překonat vrcholné dílo - zvukově i jinak opulentní „Souvenirs“ - bude velmi těžké a tak se o to ani nepokoušeli. „Home“ je subtilnější, občas se najde povědomý motiv či postup, ale pořád je v něm vetknuta ta gatheringovská magie a půvab. Zaslouží pozornost minimálně z důvodu, že zpěvaček s tak silným projevem, jaký nabízí Anneke, po této planetě moc nechodí.
Shnoff | 8. března 2006

 

8 / 10
Rozhodně nesdílím v-durovo bezmezné nadšení z novinky holandských tripařů, což ovšem neznamená, že nepovažuji "Home" za vyvedenou desku. Subjektivně vzato mi tvář novinky sedí prostě o bod méně než na předchozích mistrných "Souvenirs". Na kost ohlodaná a minimalizovaná rocková hmota znovu vykazuje neobyčejnou emotivní nosnost, která není nijak přibržďována přemírou až příliš libového masa, jako vždy jdou THE GATHERING k samotné podstatě, k samotnému jádru, k samotnému sdělení. Právě tato adresnost a explicitnost, kterou vytváří zejména brilantní vokál Anneke a skvěle dobarvují malými štětečky ostatní členové, je největší devizou souboru, ale nemohu si pomoci, trochu mi chybí ucelenost a uzavřenost Suvenýrů. "Home" nabízí o něco širší paletu zvuků i rozptyl emocí, ne vždy však zasahuje. Přesto musím v houštinách emocionálních hluchavek s ženskými vokály označit Holanďany za pravé mistry svého řemesla. Kreslí emotivní impresionistické krajinky s neobyčejnou lehkostí a precizností, jaké jim mohou ostatní závidět.
Marigold | 6. března 2006