GADGET - The Funeral March

GADGET - The Funeral March

GADGET - The Funeral March

GADGET - The Funeral March

Uff, tak tohle je zase něco! Ti Švédové mě nepřestávají překvapovat. Po smutném odchodu žánrových lídrů NASUM se zdá, že na jejich následovníky nebudeme čekat zas tak dlouho. Tahle čtveřice z Gävle si svým novým albem dost hlasitě řekla o místo v předních liniích pomyslného pelotonu, který tvoří současná grindová scéna a který alespoň na své špičce stále nabízí výbornou kvalitu.

GADGETAčkoliv název alba by slušel spíše nějaké sbírce doomově zasmušilých kompozic, funerální pochod tedy rozhodně nebude žádnou smuteční tryznou. Sedmnáct rozdivočených vypalovaček je dokonalým kontrastem k titulu desky a naproti jeho sdělení v sobě nese neobyčejně silný náboj plný pozitivní energie. GADGET alespoň prozatím nepatří k těm, kteří by na ploše několika minut předváděli nějaké neobyčejné kousky. Jste-li v očekávání něčeho dříve neslyšeného, tak asi nebudou nic pro vás. Nic to však nemění na faktu, že i s použitím standardní šablony se s odpovídající zručností dá vypiplat výstavní exponát. A to teda tihle chlapíci s každou další uplynulou minutou ze své nové nahrávky bezvýhradně dokazují!

Rozdíl je akorát v tom, že zatímco většina kumštýřů svá díla piplá až s mateřskou péčí, GADGET se s tím nikterak nepářou a jejich výsledný produkt boduje právě svojí neurvalostí a neučesaností. Představte si (prosím brát s rezervou) kombinaci toho nejlepšího, co švédská grindová scéna nabízí s nenápadnými, ale o to více funkčnějšími death metalovými plochami a máme tady výsledek v podobě „The Funeral March“. Dalším nošením dříví do lesa jsou pak obligátní větičky o tom, že to těm chlapcům odsýpá skutečně výborně, že ty kytary vpravdě válcují a že i ten vokál do té řádně roztočené turbíny zapadá s přesností ozubeného kolečka ve švýcarských hodinkách. Samozřejmostí je pak i typicky švédská produkce, což jen dokresluje dojem podobnosti s již zmiňovanými NASUM anebo třebas i SAYYADINA.

Tuhle formu grindcore prostě můžu a hledání odpovědí na otázky typu „jestli to není jen další kopírka těch lepších a originálnějších?“ už nechám na ty, které to zajímá. Já tvrdím, že GADGET nahráli parádní grindovou desku, která nic neřeší a má v sobě vše, co má takový ideální soundtrack k vytřepání palice mít.

 1

Dalas

Verdikt

Další parádní grindový meteorit k nám letí ze Švédska. Není co řešit, tohle prostě musíte mít!

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
8 / 10
Čtenáři
8,1 / 10

Další informace

Stopáž: 29:48

Produkce: GADGET
Studio: The Overlook studios, Gävle (SWE)

www.gadgetgrindcore.com

Sestava

Skladby

  1. Choked
  2. Feed On Lies
  3. Requiem
  4. I Am
  5. Tristessens Fort
  6. H5N1
  7. Everyday Ritual
  8. Day Of The Vulture
  9. God Of Led
  10. Vagen Till Graven
  11. Illusions Of Peace
  12. Black Light
  13. Out Of Pace
  14. Let The Mayhem Begin
  15. Bedragen
  16. The Anchor
  17. Tingens Forbanneise

Diskografie

The Funeral March (2006)
Remote (2004)

Jiné pohledy

8 / 10
Opravdu radost mi dělají tihle GADGET, už předchozí album představovalo slušný grindový nátěr, živá prezentace na loňském Brutal Assaultu také nezklamala. A ani na „The Funeral March“ skupina neslevuje, spíš naopak. Je to našlapaný grindcore svou živelností si nic nezadávající se špičkou žánru, mnohdy surově rychlý a roztržitý, přitom nepostrádající jasnou koncepci a v neposlední řadě i pestrý. GADGET se totiž neženou vpřed za každou cenu, umí i polevit ze smrtícího tempa a bourat tvrdou valivou razancí. Spokojenost.
Noisy | 22. června 2006

 

8 / 10
Švédská bruska GADGET se svým druhým albem definitivně zařadila mezi zdatné pokračovatele grindové legendy NASUM. "The Funeral March" sundává stejně spolehlivě jako výtečný dva roky starý záznam "Fear Gave Us Wings" od spřízněných soustružníků SAYYADINA. K dokonalosti už chybí jen trochu čitelnější zvuk (nebylo by na škodu něco se přiučit od současné grindové jedničky ROTTEN SOUND) a větší koncentrace méně otřelých motivů. Jinak ovšem velká spokojenost.
Reaper | 16. června 2006