OBSCENE EXTREME 2005 - DVD

OBSCENE EXTREME 2005 - DVD

OBSCENE EXTREME 2005 - DVD

OBSCENE EXTREME 2005 - DVD

Tak už potřetí se prostřednictvím dat obsažených ve dvou DVD discích vrací do našich domovů neopakovatelná atmosféra panující vždy začátkem července ve východočeském Trutnově. Řeč je samozřejmě o festivalu Obscene Extreme, o jehož existenci a pozadí už i na těchto stránkách bylo napsáno dost a dost. DVD „Obscene Extreme 2005 – Silence Sucks“ je, jak již bylo řečeno, třetím titulem mapující hlavně vystoupení jednotlivých kapel na tomto festivalu.

OBSCENE EXTREME 2005Stejně tak, jako se hlavně v prvních ročnících Obscene Extreme výrazně zvedala kvalita organizace a vystupujících kapel, tak i kvalita tohoto digitálního památníčku je z roka na rok výrazně lepší. Zatímco úplně první pokus z roku 2003 byl vysloveně kouskem hlavně pro pravidelné návštěvníky festivalu a nabízel spíše obrazové zpravodajství z místa dění doprovázené nepříliš kvalitním zvukem, aktuální materiál snese už mnohem přísnější měřítka a nabízí po všech stránkách velice solidní kvalitu. Pomineme-li již tradičně vyvedený obal, který se hemží fotografiemi zúčastněných kapel, prvním pokrokem, kterého si divák všimne je zase o něco kvalitnější menu, ze kterého se na vás bude usmívat Mr. Lugubrious (HAEMORRHAGE) s rozkošným srdíčkem, které si drží v ruce. Po spuštění produkce je však zmiňovaný kvalitativní nárůst přímo kosmický. Záznam totiž disponuje mnohem kvalitnějším obrazem a nebýt toho uplakaného počasí, je to v tomto směru určitě ještě lepší, a hlavně, co je asi nejpodstatnější – v rámci možností výborným zvukem, který je hlavně u večerních hvězd vynikající. První disk navíc kromě jednotlivých vystoupení tvoří i již typické bonusy v podobě čtvrteční show Studia Hell (má to něco do sebe, ale já jsem měkota a tohle opravdu nemusím) a rozhovory s několika kapelami, ve kterých se dozvíte i mnoho zajímavých skutečností.

OBSCENE EXTREME 2005Pojďme tedy alespoň stručně k tomu, co zajímavého je na discích k vidění. Zainteresovaní jistě vědí, že loňskému ročníku vládlo hlavně Švédsko, a to jak v crustové, tak v grindové podobě, proto tedy asi nikoho nepřekvapí, když za ta nejpovedenější vystoupení prohlásím set divočáků z DISCONTO, kterým se povedlo správným směrem nakopnout náladu pátečního odpoledne, jehož vrcholem se pro mnohé stalo představení jejich krajanů DISFEAR. Troufám si tvrdit, že záznam z této vynikající show je zároveň i tím nejlepším, co se na DVD s nápisem Obscene Extreme podařilo dostat. Na poměry „domácí“ digitální kamery výtečný obraz, skvělý zvuk a hlavně fantastická kapela na pódiu. Myslím, že těch několik minut by v pohodě obstálo i jako součást samostatného DVD kapely anebo jako bonus k CD. V o nic menší obrazové a zvukové kvalitě si můžete vychutnat i sety výborných Belgičanů LENG T´CHE, rakouských PUNGENT STENCH anebo poněkud svéráznou podívanou v podání Australanů BLOOD DUSTER. Ze sobotního a mnohem bohatšího programu pak hned zkraje zaujme vystoupení pražských old school crusterů GUIDED CRADLE, které však trpí kolísavou kvalitou zvuku. Což už naštěstí neplatí o divokém řádění švédských SAYYADINA, kteří byli jedním z příjemných překvapení loňského Obscene Extreme. Klasicky death metalově naladěné fanatiky zcela určitě potěší vystoupení Španělů AVULSED, které rovněž disponuje skvělou kvalitou zvukového záznamu. Vůbec záznamy všech večerních vystoupení snesou velice přísná měřítka, díky čemuž se tato dvoudisková edice stává mnohem zajímavějším artiklem i pro ty, co neměli možnost festival navštívit osobně. Po jejím shlédnutí se možná rozhodnou se do Trutnova konečně vypravit a zároveň budou litovat, že v první červencový víkend loňského roku nevážili cestu směr Krkonoše. Závěr pak kromě pozdně nočních kapel patří hlavně dalším Španělům HAEMORRHAGE a podařenému domácímu dvojbloku ve složení ISACAARUM a MALIGNANT TUMOUR, kdy prvně jmenovaní předvedli svoji typickou extrémní show s dominujícím Chymusem a druzí potěšili nefalšovanou rock´n´rollovou náloží a stylizací dle amerických detektivek ze 70-tých let. Škoda jen, že v tom nejlepším, co se během vystoupení ostravských mafiánů dělo, nesvítily světla dostatečně na to, aby to zachytila i zvídavá pódiová kamera. Pamětníci jistě dobře vědí o čem je řeč.

Nuže co více dodávat? Zkrátka a jasně: Je tady v pořadí třetí DVD kolekce mapující dění na festivalu Obscene Extreme. Tentokráte s letopočtem 2005. Opět obrovský kvalitativní skok vpřed, a to hlavně po stránce zvukové. Říká se, že vždycky je co zlepšovat a pokud tvůrci v tomto trendu vytrvají, příště to už bude skutečně lahůdka!

Fotografie: Tom Werr, www.obscene.cz

 1

Dalas

Verdikt

Tak tomu se říká obrovský skok vpřed. V pořadí třetí DVD dvoudisk zachycující dění na nejxtrémnějším metalovém festivalu široko daleko je po všech stránkách výtečně odvedou prací a myslím, že tentokráte si na své příjdou už i nejen návštěvníci festivalu!

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 390:00

DISK 1 (pátek):
PATOLOGICUM
MALKAVIAN
CxMxP
CAEDERE
BOMBSTRIKE
THIRD DEGREE
DISKONTO
KRONOS
AMOEBIC DYSENTERY
INGROWING
LENG T'CHE
DISFEAR
BLOOD DUSTER
PUNGENT STENCH
INFERIA
PURGATORY
NEEDFUL THINGS
ONANIZER

DISK 2 (sobota):
PROFESOR LEFEBVRE
GUIDED CRADLE
M.A.C. OF MAD
EXHALE
MASS GENOCIDE PROCESS
C.O.S.
DEFLORACE
PLASTIC GRAVE
FORGARDUR HELVITIS
DEATH REALITY
HOLOCAUSTO CANIVAL
COLLISION
MINDSNARE
SCREAMIN' DAEMON
STOMA
AUDIO KOLLAPS
SAYYADINA
DEAD
YACOEPSAE
AVULSED
REGURGITATE
HAEMORRHAGE
ISACCARUM
MALIGNANT TUMOUR
DISFIGURED CORPSE
LOOKING FOR AN ANSWER
CARNAL DIAFRAGMA

www.obscene.cz