MISERY INDEX, ORIGIN, BURNING SKIES - Praha, Black Pes - 18. února 2007

MISERY INDEX, ORIGIN, BURNING SKIES - Praha, Black Pes - 18. února 2007

MISERY INDEX, ORIGIN, BURNING SKIES - Praha, Black Pes - 18. února 2007

MISERY INDEX, ORIGIN, BURNING SKIES - Praha, Black Pes - 18. února 2007

Bohaté deathmetalové menu, původně čítající čtyři chody, bylo z důvodu nemoci bicmena německých NECROPHAGIST ochuzeno právě o tuto laskominu, přesto však důvody navštívit klánovický Black pes zůstaly i nadále dosti pádné. Vždyť mimo jiné propásnutí premiérového koncertu amerických ORIGIN v České republice by byla nepochybně veliká škoda.

BURNING SKIESKrátce po osmé se poprvé naostro rozezvučely nástroje, což neznamenalo nic jiného, že na pódium nastoupila první ze tří vystupujících kapel. Byli jí BURNING SKIES z Velké Británie. Skupina, momentálně vydávající pod hlavičkou německého labelu Lifeforce records, předvedla set složený hlavně ze skladeb z aktuálního alba „Desolation“. Na poměrně nekomplikovaných základech postavená hudba této pětice v sobě kombinuje prvky moderního, hardcorem ovlivněného metalu s klasickými deathovými postupy. V drtivé většině velmi rychlé a jako vejce vejci podobné skladby odsýpají jedna za druhou. Mladá kapela alespoň prozatím nepatří k těm, o nichž by se ještě po koncertě dlouze hovořilo, nicméně tu a tam se dala najít nějaká pozitiva hlavně v podobě slušného koncertního nasazení.

ORIGINTo zámořští ORIGIN jsou jiná váhová (a to vzhledem k těžkotonážní postavě vokalisty Jamese Leeho nejen obrazně) kategorie. Doslova na krev zahraný death metal působil jako z jiné dimenze. Tihle chlapíci se vyznačují na maximální možnou míru vybičovanou hudební brutalitou při zachování vysoké technické preciznosti. Vražedné tempo nasazené hned od počátku je strhující a pozorovat ORIGIN v akci je těžko popisovatelný zážitek. Hovořím hlavně o drobném basákovi Mikeu Floresovi, jehož hrací technika musela zaujmout i naprosté laiky. Krkolomnou práci jeho rychlých prstů však pohříchu pohřbíval zvukař, takže jsme spíše viděli, než slyšeli. Omnoho většího prostoru se dostalo kytaře, která byla nakonec tím hlavním elementem vytvářejícím devastující zážitek. Těžko soudit, jak by ORIGIN zněli v případě použití dvou kytar, ale v každém případě jsme tak byli ochuzeni o nejedno povedené sólo. James Lee, očividně velmi příjemně zaskočen vřelým přijetím pražského publika, několikrát využil služeb tlumočnice, aby sdělil své dojmy a zároveň přislíbil, že zde rozhodně nebyl naposled. Budeme doufat, neboť tohle určitě stálo za to!

MISERY INDEXTo Jason Netherton a jeho partička u nás rozhodně nebyli poprvé. MISERY INDEX, hlavní to akvizice tohoto turné, nezůstávali oproti svým předskokanům v nasazení o nic pozadu. Tam, kde v jejich hudbě schází technika ORIGIN, si skupina vypomáhá ještě větším nasazením a energií. Grindem prolezlý death metal tohoto večera se prostě nemohl minout účinkem. MISERY INDEX toho příliš mnoho neřeší a řežou jednu skladbu za druhou. Leckdy často užívané přirovnávání k legendě TERRORIZER sedí, ovšem je to pouze malé vodítko k identifikaci tvorby amerických. Jedno je však jisté – jejich hudba disponuje zatraceně návykovou dávkou pozitivní energie a v živém provedení skvěle baví. Ostré riffy se zařezávají pod kůži jako nůž do másla. Stejně to cítí i publikum, které si vynutí dva přídavky, aby jako poslední zazněl cover právě od TERRORIZER. Vskutku šťavnaté vystoupení tak uteklo jako voda a dojmy zůstaly hlavně pozitivní.

Příjemný koncertní večer jen nepatrně narušila nepřítomnost pódiové ochranky. Ačkoliv jedinci, kteří se vyškrábali na pódium, vystupující hudebníky nijak neobtěžovali, byla v mnoha případech doba jejich pobytu „nahoře“ až neúměrně dlouhá. Jinak se však jednalo o vydařený koncert dvou představitelů současné žánrové špičky a nevadila ani absecnce těch dalších – Němců NECROPHAGIST.

 23

Dalas

Další informace

Jiné pohledy

DEMENTOR, SMASHED FACE, BURNING SKIES, ORIGIN, MISERY INDEX – Ružomberok, Apollo disko klub - 19. 02. 2007

V Ružomberku sa organizátor rozhodol neprítomnosť NECROPHAGIST „nahradiť“ dvoma domácimi kapelami. Ako prví sa predstavili znovuzrodení DEMENTOR (bez Reného Blahušiaka), ktorí sa svojím jednoduchým a priamočiarym death metalom pokúsili rozohriať publikum. Rozpačitý dojem z kapely podčiarkol tak zlý zvuk, ako aj samotný výkon kapely na úrovni začínajúcich teenagerských deathmetalových skupín. Trápenie našťastie trvalo len niečo cez dvadsať minút. Nasledujúci SMASHED FACE boli už iná liga. Hoci nejde o žiadnu svetovú kvalitu, skôr priemer, v porovnaní s DEMENTOR išlo o priepastný rozdiel. SMASHED FACE svoju krátku produkciu vyplnili materiálom z ich posledného CD „Virulent Procreation“ a aj publikum reagovalo na ich hácéčkový death metal podstatne vrelejšie.

Na tom, čo nasledovalo ďalej sa viac-menej zhodujem s Dalasom opisujúcim pražskú zastávku tour a tak už len niekoľko krátkych postrehov.

Nástup BURNING SKIES na pódium znamenal prestup k svetovej kvalite. Kvalitatívny posun vo zvuku bol doslova šokujúci. Angláni predviedli strhujúcu show, ktorá ma bavila až do konca ich setu. Mix HC a death metalu bol natoľko strhujúci, že rozpútal riadne vrenie v publiku, vrátane stagedivingu.

ORIGIN zaujali svojím priam šialeným nasadením, ale hlavne technickým prevedením. Hlavne rytmická sekcia predvádzala niečo neuveriteľné. Takéto nasadenie, rýchlosť a hlavne presnosť sa len tak nevidí. No aj v Ružomberku, tak isto ako v Prahe, nebolo dobre počuť basgitaru, takže zážitok nebol dokonalý. Dokonca sa našli aj jedinci, ktorí tvrdili, že basák svoje party len finguje a hrá nezmysly... Len škoda, že ma asi v polke prestalo baviť sledovať ich technickú zdatnosť. Hudobne sa nebolo veľmi čoho chytiť, miestami som mal dojem, že počujem dookola tie isté skladby.

Nechcený headliner MISERY INDEX dovŕšili hudobnú annihiláciu v tých najvyšších grind-deathových obrátkach a doslova zabíjali. Na rozdiel od ORIGIN nahradili techniku zaujímavejšou hudobnou stavbou a práve týmto u mňa absolútne zvíťazili. Super zážitok, aký som dlho nevidel. Počas ich vystúpenia obmedzil organizátor stagediving na minimum, čo je podľa mňa škoda, ale čo sa dá robiť. Publikum si to nahradilo riadnym moshom v kotli.

Organizátor: http://www.myspace.com/jurajharin
Foto (autor Ivin): http://foto.antik.sk/users/koscj/MiseryIndex-07-02-19/
Koscj | 20. února 2007