SPLITTER - Avskräckande Exemplar

SPLITTER - Avskräckande Exemplar

SPLITTER - Avskräckande Exemplar

SPLITTER - Avskräckande Exemplar

Rok se sešel s rokem a mně opět leží na stole nové CD švédských SPLITTER. Partnerství s českým vydavatelem je nyní ještě více upevněno a jak to tak vypadá, všechno se děje k oboustranné spokojenosti. Jak by také ne, když SPLITTER očividně zrají a zlepšují se s každou další nahrávkou, čímž se odvážně derou mezi současnou žánrovou elitu. Dalo by se říci, že téměř automaticky je k tomu předurčuje už země jejich původu, kde se to jen hemží kvalitními drtícími spolky a kde hodně širokou a dlouhou cestičku vyšlapali chlapíci z dnes již neexistujících NASUM.

SPLITTER Zas takhle generalizovat však nehodlám. Naše pětice totiž své kvality dostatečně prokázala už předchozím počinem „En Sorglig Historia“ a novinka na ní plně navazuje. 21 kompozic, s celkovou délkou o dvě a půl minuty přesahující půlhodinu, se s tím skutečně moc nemazlí. Nemilosrdně uštědřují jeden direkt do tváře za druhým a než se stihnete vzpamatovat, máte už za sebou několik skladeb. Sázka na rychlost a agresivitu je SPLITTER vlastní od počátku jejich kariéry, ale svůj tlak s každou další nahrávkou ještě více stupňují. Přestože z hudebního hlediska toho moc nového nepřinášejí a soustřeďují se především na kvalitu provedení svého zběsilého projevu, vlastní rukopis si Švédové pomalu ale jistě budovat dokáží. Ten těží především ze skutečně nesmlouvavého hudebního vyjádření, které se žánrově pohybuje hlavně v grindcorovém hájemství, ale objeví se i prvky crustu („Märkt För Livet“), či nejeden rychlým black metalem načichlý riff. Skupina si je plně vědoma stereotypů klasického grindu a proto neváhá v rámci možností přistoupit na nejeden kompromis. Nutno dodat, že to pozitivnímu výslednému dojmu z „Avskräckande Exemplar“ jen pomáhá.

Už před rokem jsem vyjádřil pocit, že SPLITTER jsou vyspělou kapelou, což svým novým albem bezvýhradně potvrzují. Je to nahrávka, která, ač to zní jako otřepané klišé, skutečně nakopává zadky a dokazuje, že švédská grindová scéna má po ukončení činnosti jejích lídrů stále velmi silný potenciál na to, aby celosvětově vévodila tomuto žánru.

 Přidejte svůj názor

Dalas

Verdikt

Švédský agresivní grindový kolotoč zvyšuje otáčky!

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,6 / 10

Další informace

Stopáž: 32:24

Produkce: Micke Nordström
Studio: Garaget Studio, Stockholm

www.splitter.se

Sestava

Skladby

  1. Totalkvaddad
  2. Sjukast i Världen
  3. Livets Svarta Tunnel
  4. Vĺldtagen Själ
  5. Om vingar Fanns
  6. Fĺgelskrämman
  7. Den Dagligen Skiten
  8. Förbipasserande Lik
  9. En Andra Chans
  10. Magsĺr
  11. Transparent Ondska
  12. Flĺdd Pĺ Självkänsla
  13. Hemkomst 01:00
  14. Slutet Vann
  15. Märkt För Livet
  16. Träffad
  17. Registrerad i Skräck
  18. Mitt Problem, Min Huvudvärk, Mitt Liv
  19. Gĺngavstĺnd Till Undergĺng
  20. Död (För Länge Sedan)
  21. Utanförskapet & Jag

Diskografie

Avskräckande Exemplar (2007)
En Sorglig Historia (2006)
Vardagsĺngest (MCD) (2005)
Stundens Chockerande Intryck (demo) (2004)