AKERCOCKE - Antichrist

AKERCOCKE - Antichrist

AKERCOCKE - Antichrist

AKERCOCKE - Antichrist

Antikrist – fenomén dávnych dní prežívajúci generácie rovnako ako jeho pôvodca. Silný symbol istého antipólu, ktorý bol mnohokrát mediátorom rôznych ideových tokov v rôznych kultúrach, formách a časoch. Jeho súčasnú extrémnu hudobnú formu sa snažia svojou novinkou vyobraziť dnes už pomerne známi britskí experimentátori AKERCOCKE. „Antichrist“ je koncept s ambíciou stať sa osobitým zjavom na metalovej scéne.

Túto osobitosť mu vtláčajú sami tvorcovia svojím charakteristickým a nezameniteľným prístupom k svojej hudobnej tvorbe. Dalo by sa hneď na úvod povedať, že sa jedná o monotematické koncepčné rozpracovanie toho, čo bolo prezentované na „Words That Go Unspoken, Deeds That Go Undone“, teda rozpracovanie pôsobivej fúzie extrémneho death/blacku s experimentálnymi dotykmi rockovejších a psychedelických častí, postavenej na ich kontraste. Moderná podoba Antikrista si však z tohto konceptu rozhodne vyžaduje skôr ten extrémny prístup a ten môžme na prezentovanej novinke postrehnúť oproti minulosti viac. Iné ideové posolstvo nám prináša iný posol.

Zbesilý hudobný atak sa tak vo svojej plnosti ukáže hneď po hrozivom intre. Briti v úvodnej „Summon The Antichrist" predvádzajú svoju typickú jazdu v ultrarýchlom tempe s neartikulovaným vokálom, množstvom bleskových melodických výpadov i typickým pohladzujúcim partom s precíteným melodickým spevom. Samozrejme to celé je ponukáné v osobitom zvukovom háve. Počiatkom tohto odstavca by sa dala určite popísať značná časť albumu, no určite by to nebol ten najpozítivnejší rezultát. A ako inak, občas trocha sterilnú beztvarosť remeselne určite kvalitných extrémnych rúbaníc s občasnou koketériou s jednoduchým deathom (napr. „The Dark Inside“) zachraňujú a nad priemer vyzdvihujú až experimentálne miesta, prípadne podarené sóla (záver „My Apterous Angel“). To sa v plnej kráse ukáže hneď v trojke „Axiom“ s fantastickým akusticko-vyklepaným úvodom, alebo v mojom osobnom vrchole albumu v podobe zlovestnej a beznádejnej skoro inštrumentálky „The Promise“, ktorá posúva hranice atmosféry hlboko do priepasti temnoty očí apokalyptického Antikrista. Obdobne výbornými momentami je pretkaná celá stopáž a až na spomínaný závan technického chladu sa jedná o veľmi podarené dielo.

V priamej konfrontácii s „Words That Go Unspoken, Deeds That Go Undone“ síce „Antichrist“ nevyhráva, no po zhodnotení celého konceptu môžem hodnotiť s kľudným srdcom vysoko.

I believe that when I die, I shall rot...

 7

Arrow

Verdikt

Opäť vydarený koncepčne ladený materiál v podobe fúzie kvalitného blacku/deathu s experimentálnymi časťami, zachádzajúcimi niekam do rocku. A aj napriek občasnej sterilite a strate momentu prekvapenia a novosti minulého albumu môžem s kľudným srdcom hodnotiť vysoko.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
8 / 10
Čtenáři
8,8 / 10

Další informace

Stopáž: 41:28

www.akercocke.com

Sestava

Skladby

  1. Black Messiah
  2. Summon The Antichrist
  3. Axiom
  4. The Promise
  5. My Apterous Angel
  6. Distant Fires Reflect The Eyes Of Satan
  7. Man Without Faith Or Trust
  8. The Dark Inside
  9. Footsteps Resound In An Empty Chapel
  10. Epode

Diskografie

Renaissance in Extremis (2017)
Antichrist (2007)
Words That Go Unspoken, Deeds That Go Undone (2005)
Choronzon (2003)
The Goat Of Mendes (2001)
Rape Of The Bastard Nazarene (2000)

Jiné pohledy

8 / 10
Pořád se snaží dostat přes sebou samými vysoko posazenou laťku. Kvůli lehké dýchavičnosti v druhé půli desky shazují. Ale jenom lehkým dotykem lýtek.
Shnoff | 27. června 2007