ANNIHILATOR - Metal

ANNIHILATOR - Metal

ANNIHILATOR - Metal

ANNIHILATOR - Metal

Vyhlazovací nezmar Jeff Waters je opět zde – s novou deskou, novým účesem (vlastně starým, ale momentálně novým), ale bohužel s poněkud zastaralou hudbou. Již na předcházejících albech si Jeff moc nelámal hlavu s kreativní stránkou věci a sázel na zaručené postupy, ale na novince nazvané „Metal“ (velmi originální) dotáhl toto kopírování (jakoby nevěděl že „kopírování zabíjí hudbu“) až k „dokonalosti“. Nejen, že si půjčil některé nápady a pasáže od jiných skupin (konec ala MANOWAR v „Downright Dominate“), nechal se inspirovat sebou samým (závěr ve „Smothered“), nebo prostě rovnou narouboval již jednou použité (vykradený úsek z „Fun Palace“ v závěrečné „Chasing The High“). Tímto přístupem Jeff zřejmě naznačuje, že v metalu bylo už vše vymyšleno, že nelze přijít s něčím novým a že to nejlepší se stejně nalezne v dávné metalové klasice – to potvrzuje v písni „Army Of One“, která je o tom, jak ANNIHILATOR společně s dalšími mohykány (JUDAS PRIEST, METALLICA, BLACK SABBATH, IRON MAIDEN, MEGADETH atd. – tyto kapely jsou zde přímo jmenované) mají za úkol „udržet metal při životě“. Tento song je mimochodem postaven na dost primitivním základě, ale pod kůži se možná právě proto dostane dost snadno.

ANNIHILATORTento fakt se vůbec dá pozorovat u celého alba – objektivně vzato je celý materiál pouhopouhé metalové drhnutí ve strojovém tempu s minimem nějakých překvapujících momentů a navíc, jak již bylo řečeno, je i to drhnutí již několikrát převařená voda, ale na druhou stranu, když budete tato fakta ignorovat a budete se soustředit pouze na hudbu samotnou, tak zjistíte, že se deska docela příjemně poslouchá a že díky chytlavým melodiím a refrénům se usadí v hlavě poměrně nadlouho. Sem tam se Waters vytasí se skvělým nápadem, který by bez problémů utáhl celou písničku (např. střední pasáž v „Haunted“), ale použije ho pouze jako vsuvku obklopenou již zmíněným hoblováním. Tohoto „plýtvání“ je velká škoda, album by díky tomu nemuselo být tak jednotvárné. Za zmínku jistě stojí účast hostů z kapel zvučných jmen (NEVERMORE, ANVIL, ARCH ENEMY), ale na výsledek to stejně nemá moc vliv a kdybych si tuto informaci nepřečetl v informačních materiálech, tak to ani nepoznám… Ortodoxně metalový „Metal“ se velmi těžko hodnotí – pokud by měl člověk posuzovat originalitu, invenci, nebo tvůrčí přístup, tak by tato deska byla ráda za dvojku, ale na druhou stranu tu je stále ta Jeffova schopnost proniknout do posluchačova vědomí a usadit se zde na dlouhou dobu. Prostě to umí, kluk jeden vlasatá…

 51

Milda

Verdikt

Drhněme metááál, hoblujme metááál - bude nám fajn!

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
4,3 / 10
Čtenáři
7,2 / 10

Další informace

Stopáž: 54:58

www.annihilatormetal.com

Sestava

Skladby

  1. Clown Parade
  2. Couple Suicide
  3. Army Of One
  4. Downright Dominate
  5. Smothered
  6. Operation Annihilation
  7. Haunted
  8. Kicked
  9. Detonation
  10. Chasing The High

Diskografie

Feast (2013)
Annihilator (2010)
Metal (2007)
Schizo Deluxe (2005)
The One (EP) (2004)
All For You (2004)
Double Live Annihilation (2003)
Waking The Fury (2002)
Carnival Diablos (2001)
Criteria For A Black Widow (1999)
Remains (1997)
In Command (1996)
Refresh The Demon (1996)
King Of The Kill (1994)
Bag Of Tricks (1994)
Set The World On Fire (1993)
Never Neverland (1990)
Alice In Hell (1989)

Jiné pohledy

4 / 10
Jeff Waters dospěl do stádia, ve kterém již postrádá jakoukoli invenci. Pro stav jeho současné tvorby je tak právě název „Metal“ skvělým synonymem. V albu je totiž stejně málo nápaditosti jako v názvu samotném. Jeff jen převařuje a přetavuje své typické postupy, čímž bohužel dosahuje efektu rozvařené kaše. Jestliže album „All For You“ působilo jako příjemné bilancování a minulá deska „Schizo Deluxe“ byla typickou thrashovou deskou vzor ANNIHILATOR, „Metal“ už vyznívá jako křečovitý pokus vstoupit podruhé do téže řeky. Ani angažování přehršle renomovaných zpěváků nedokáže zastřít fakt, že kde nic není, ani „Metal“ nebere. Waters roku 2007 tak nastavuje světu dvě tváře, jednou je svěží líčko skvělého instrumentalisty, druhou pak stařecká grimasa vyčerpaného a zkostnatělého skladatele.
Noisy | 17. června 2007

 

3,5 / 10
ANNIHILATOR s novou nahrávkou dosahují netušených primátů: nejdebilnější název, suveréně nejhorší album za celou kariéru, další a další návraty/vykrádačky do "Fun Palace", případně kamkoliv se to hodí, zřejmě po vzoru velkých vzorů Jeffa Waterse z AC blesk DC. Skutečně nechápu, proč vydávat tolik let defacto ty samé písně s mírnými upgrady, jen pod jiným názvem? A nebo Jeff od každého nápadu nahraje vždy 15 verzí, různě kosmeticky pozměněných? Nevím, každopádně dost bylo "Metal"u v téhle podobě. A že se to nepodobá žádné jiné kapele? Pravda, tady ale úplně stačí podobnost s ANNIHILATOR, který už v podstatě nemá co říct.
Darkmoor | 13. června 2007

 

5 / 10
Metal už není co býval. I Jeff Waters by o tom mohl vyprávět hodiny a hodiny. Na tak dlouhou dobu se už totiž dotáhl s hracími časy většiny svých alb posledního desetiletí, která prostě jen nevýrazně převařují všechno to, co kdy činilo ANNIHILATOR světovou (thrash) metalovou extratřídou. A symbolicky pojmenované „Metal“ na konci celé té řady, znovu o další kousek nudnější než album předešlé, to momentálně jen potvrzuje.
Louis | 12. června 2007

 

4,5 / 10
V podstate súhlasim s Mildom skoro vo všetkom. Je veľká škoda, že sa Jeff ani trocha nesnaži posunúť ďalej, iba opakuje tisíckrát použité vlastne postupy. Ale buďme radi, že aspoň tak, že nekopíruje niekoho iného...

Pre mňa osobne je tento album sklamaním a považujem ho za podpriemer.
Koscj | 12. června 2007