SHINING (Nórsko) - Grindstone

SHINING (Nórsko) - Grindstone

SHINING (Nórsko) - Grindstone

SHINING (Nórsko) - Grindstone

Tak dlho som dumal, ako slovami zviazať dojmy z tohoto albumu, až som dospel k rozhodnutiu odstrihnúť nižsieuvedený popis od predošlej tvorby týchto nórskych mladíkov (teda štvorice predošlých nahrávok SHINING a „mäkších“ JAGA JAZZIST, s ktorými je skupina okolo Jørgena Munkebyho prepletená) a zasadiť ho nanajvýš do kontextu ich inšpiračných (pra)zdrojov a (staro)prameňov.

„Grindstone“ je totiž dielom, ktoré nepotrebuje porovnávanie. Myriáda odkazov na hudbu-nehudbu každého druhu sa vliala do formy, z ktorej štvorica odliala jednoliaty blok. Do jeho vnútra je ťažké preniknúť, ale keď o to ľahšie sa dá prepadnúť fascinácii jeho kúzlom. Nie náhodou je skladba „1:4:9“ vyjadrením proporcií čierneho monolitu z filmovej adaptácie „2001: Vesmírna odysea“.

SHINING sa v roku 2007 podarilo vytvoriť eklektické dielo, ktoré dostalo do vienka všetky vlastnosti, potrebné na výhru v súboji s časom. „Grindstone“ natočila mediálne atraktívna, „módna“, mladá, hravá a dravá kapela, „Grindstone“ prepašoval do katalógu rešpektovaného labelu (Rune Grammofon) slovo „metal“, „Grindstone“ syntetizuje celú plejádu toho, čo sa dnes považuje za pop music, „Grindstone“ dokonale balansuje na hrane medzi dychberúcou virtuozitou a bezproblémovou stráviteľnosťou.

SHINING

Už úvodný dvojblok „In The Kingdom Of Kitsch You Will Be A Monster“ (odkaz na rovnomenný predošlý album) a „Winterreise“ má potenciál strhnúť poslucháča na stranu despotického saxofonistu Munkebyho a jeho partie. Takto si predstavujem progresívny metal – napriek množstvu rafinovaných výpožičiek z všemožných „art“ žánrov absentuje gýč a klišé a pritom majú obe skladby gule a šialený ťah na bránu. Je neuveriteľné, koľko polôh má skladateľský repertoár Jørgena Munkebyho (autora všetkých skladieb). Na „Grindstone“ sa dajú nájsť soundtrackovo-epické kompozície, elektronické „pocitovky“ (nádherná „Psalm“ evokuje nežne-robotických Francúzov AIR), opulentný vlasatý artrock sedemdesiatych rokov, nadýchané lightjazzové pasáže („The Red Room“), najzemitejšie metalové hobľovačky aj matematické polyrytmické sekačky (titulná skladba) i reminiscencie na klasiku (názov „-... .- -.-....“ nie je ničím iným, než prepisom mena „Bach“ do morzeovky). To všetko na ploche 12 skladieb a 45 minút. Kedysi mali všetky dosky dvanásť skladieb a trištvrtehodinu.

Rovnako ako prístupom príbuzní Amíci ESTRADASPHERE či nespútateľní THE MARS VOLTA, aj SHINING sa bavia tým, čo všetko dokážu vymyslieť a zahrať. Členovia SHINING si v nórskych jazzových kruhoch vybudovali solídne renomé, a to, čo sú schopní zo svojich v podstate štandardných nástrojov na „Grindstone“ vytrieskať, jeho oprávnenosť len podčiarkuje. Miestami z toho množstva zvukov uši prechádzajú, no keďže SHINING majú v muzike evidentne radi poriadny drajv, v konečnom dôsledku sa všetky tie rozbláznené farby zlievajú do jedného mocného tryskajúceho prúdu.

SHINING akoby ukazovali, že metal môže byť legitímnym vyjadrovacím prostriedkom, rešpektovaným aj v „intelektuálskych“ kruhoch, na druhej strane niektorým kvázi-progresívnym kovovým spolkom ukazujú chrbát až zahanbujúcim spôsobom. Promo fotografie členov SHINING v pretekárskych prilbách sú v svojej futuristickej čistote a jednoduchosti dokonale výstižné. „Grindstone“ je ako formula 1: supermoderná, no ctiaca tradície, smrdiaca benzínom a hlučná, ale aj potichu fascinujúca svojimi elegantne pyšnými krivkami.

 30

Thorn

Verdikt

Progress pre nové tisícročie.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
8,8 / 10
Čtenáři
8,2 / 10

Další informace

Stopáž: 44:07

www.myspace.com/gninihs

Sestava

Skladby

  1. In The Kingdom Of Kitsch You Will Be A Monster
  2. Winterreise
  3. Stalemate Longan Runner
  4. To Be Proud Of Crystal Colors Is To Live Again
  5. Moonchild Mindgames
  6. The Red Room
  7. ASA NISI MASA
  8. To Be Proud Of Crystal Colors Is To Live Again
  9. Psalm
  10. -... .- -.-. ....
  11. 1:4:9
  12. Fight Dusk With Dawn

Diskografie

One One One (2013)
Live Blackjazz (2011)
Blackjazz (2010)
Grindstone (2007)
In The Kingdom Of Kitsch You Will Be A Monster (2005)
Sweet Shanghai Devil (2003)
Where The Ragged People Go (2001)

Jiné pohledy

9 / 10
Pro mě určitě o něco přístupnější a žánrovější počin než předchozí deska, nicméně to sotvaco změní na faktu, že "Grindstone" je boží nářez, ukázka toho, jak by mělo vypadat moderní pojetí tvrdých hudebních odnoží. Skutečně šílené, rozvrkočené a nespoutané album... Je trochu paradoxní, že svěží závan přináší do metalu kapela odjinud, ale ono se není čemu divit. Otázka je, kam SHINING odtančí příště. Ale tenhle brusný kotouček by si měli jejich současní žánroví kolegové prohlédnout a řádně se z něj poučit.
Marigold | 2. července 2007

 

8,5 / 10
Ano, nazvať nórsky SHINING "progresívnym" metalom je síce to najvýstižnejšie, čo sa ponúka, no za každým podobným pokusom bude až príliš vidno zlomyseľný náznak faktu, ako málo si toto označenie zaslúžia kapely, pripisujúce si ho zo zvyku a zaužitia tejto definície.

A čo je vlastne progresivita?

SHINING toho totiž nerobia zase až toľko. Jednoducho využívajú svojich nadpriemerných muzikantských a teoretických skúseností na to, aby svoju hudbu t v o r i l i, namiesto jej odlievania v dávno existujúcich formičkách, za použitia čo najrýchlejších sól a matematicky zlomených rytmov. Možno DREAM THEATER nie sú progresívni a SHINING áno.. A možno náš čitateľ dreckus napíše do diskusie, že pozná ešte oveľa menej ortodoxné a skutočne progresívne kapely.

Prečo to všetko píšem? Pretože pri počúvaní "Grindstone" vám bude jasné, že sa tu odohráva čosi netradičné a "progresívne", no kým album skončí, uvedomíte si, koľko obyčajnej a priamej hudby sa v ňom skrýva.
V-dur | 2. července 2007

 

9 / 10
Súhlasím s Thornom bez akýchkoľvek výhrad, niet viac čo dodať.
Koscj | 30. června 2007