VELVET REVOLVER - Libertad

VELVET REVOLVER - Libertad

VELVET REVOLVER - Libertad

VELVET REVOLVER - Libertad

Když před třemi lety vpadli na kalifornskou rockovou scénu VELVET REVOLVER se svým debutem „Contraband“ (2004), bylo to jako vítězné tažení osvoboditelských tanků plně naložených vysoko destrukční municí. Konečně někdo ze staré školy, kdo dokázal přijít s moderní energickou nahrávkou a jednoznačným názorem na věc, říkal jsem si pozorujíc poměrně překvapivý ale zasloužený celosvětový úspěch této pětice. Sólové projekty jednotlivých členů GUNS ´N´ ROSES jsem nikdy nepovažoval za plnohodnotné zboží, včetně Slashova přeceňovaného hadího hnízda a Scotta Weilanda jsem měl zafixovaného jako problémového floutka ještě z časů STONE TEMPLE PILOTS, který měl do charismatu Axla Rose sakra daleko. Nicméně stalo se neskutečné – debut VELVET REVOLVER byl prostě výtečný. Nová kapela sice na nějakou dobu úspěšně zažehnala očekávání neustále trapně odkládaných GUNS ´N´ ROSES, kteří dnes stejně zajímají čím dál tím méně fanoušků, svůj výsadní status však musí potvrdit až nyní se svým druhým albem „Libertad“ (2007), které vychází právě v těchto dnech.

VELVET REVOLVERPůvodním plánem bylo natočil silné a ucelené koncepční album, které by mohlo konkurovat všem velkým projektům rockové historie. Nestalo se tak a já spekuluji, co toho je příčinou. Zdali hvězdné komando v sobě nenalezlo tolik entuziasmu a chuti na dotažení slibovaného bombastického díla a tak na poslední chvíli změnilo plán a přišlo s obyčejným rockovým materiálem, který ještě navíc působí jako zbytkové střelivo z prvního nájezdu. Každopádně jisté pochybnosti o momentální stabilitě a ucelenosti této kapely s poslechem novinky mám. Album „Libertad“ (2007) je totiž navlas stejné jako jeho předchůdce, s tím rozdílem, že mu prostě chybí dostatek silných skladeb. Celkově to však nevidím zas tak tragicky, přece jen z něčeho těžit můžeme. Zaujaly mne dvě hustě našlapané písně „She Mine“ a „She Builds Quick Machine“, které díky svému nepříliš rychlému tempu, těžkým kytarovým riffům a poměrně zdařilým zpěvovým linkám plní funkci nosných pilířů kolekce. Zkrátka něco na způsob songu „Slither“ z první desky. Z rychlejších věcí uspějí zřejmě „American Man“ a „Just Sixteen“ coby reprezentanti pouličního rock ´n´ rollu, kteří však bohužel stojí vysoko nad průměrnou nabídkou současných VELVET REVOLVER. Závěrečná balada „Gravedancer“ také není k zahození, ale při vzpomínce na vymazlené cukrovinky z debutu neobstojí. Dál už jde jen o běžnou vatu nahranou z povinnosti a to říkám navzdory faktu, že Slashovy sóla jsou znovu perfektní, produkce Brendana O´Briana nemá chybu a zvuk je moderní hardrocková extratřída.

Novinka „Libertad“ (2007) je obyčejným rockovým albem, které neurazí ani nepřekvapí. Přesně takovým, jaká nám v současnosti předkládají kapely složené ze slavných jmen nedávné nicméně nezopakovatelné minulosti. Bývalí členové GUNS ´N´ ROSES zde znovu působí jak jinak než perfektně, nicméně rutině a exhibicionista Weiland už se zřejmě zase vidí ve svém tvůrčím baru u neustále ohlašované sólové dvojky. Je mi líto, ale letos je to na ně prostě hodně průměrné.

 27

Stray

Verdikt

Když favorit hraje opatrně na jistotu. Blízká budoucnost ukáže víc.

Hodnocení

Autor
6 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,6 / 10

Další informace

Stopáž: 47:50

Produkce: Brendan O'Brian

www.velvetrevolver.com

Sestava

Skladby

  1. Let it Roll
  2. She Mine
  3. Get Out the Door
  4. She Builds Quick Machines
  5. The Last Fight
  6. Pills, Demons & Etc.
  7. American Man
  8. Mary Mary
  9. Just Sixteen
  10. Can't Get It Out of My Head
  11. For a Brother
  12. Spay
  13. Gravedancer

Diskografie

Libertad (2007)
Contraband (2004)