JESU - Pale Sketches

JESU - Pale Sketches

JESU - Pale Sketches

JESU - Pale Sketches

Ohromná produktivita a rastúci úspech poháňajú Justina K Broadricka a jeho (dnes) hlavný projekt JESU k neustálemu vydávaniu nových titulov. Raritné EP „Sun Down/Sun Rise“ naštartovalo na prelome rokov sériu, do ktorej sa postupne zaradila dlhohrajúca doska „Conqueror“, vinylový split s ELUVIUM, EP-čko „Lifeline“ a zbierka toho, čo vypadlo zo zaprášených šuflíkov – „Pale Sketches“.

Vydané čisto v vo vlastnej réžii, „Pale Sketches“ zachycuje kostru skladieb JESU tak, ako vznikajú v Broadrickovej hlave a laptope. Trefne nazvaná zbierka „vyblednutých skíc“, datovaných medzi roky 2000 a 2007, sa nesie na vlne zasnenej triphopovej nálady s prevládajúcimi „ľahkými“ elektronickými aranžami. Úvodná „Don’t Dream It“ (názvu neverte!) z opakovaným motívom „don’t dream it – be it“ vypožičaným z „The Rocky Horror Picture Show“ je jednoznačne najlepšou piesňou z kolekcie. Hojdavý spev a chemické bicie sú v druhej polovici doplnené rozmazanými gitarovými riffmi; dokopy to všetko tvorí kompletnú skladbu, ktorá možno načrtáva, kam by sa „regulárna“ tvorba JESU mohla uberať.

Fakt, že „Pale Sketches“ je kompiláciou skladieb, ktoré sa z rozličných dôvodov nedostali na radové albumy JESU, je bohužiaľ cítiť. Po výraznej dvojke „Can I Go Now“ (opäť zahalenej vo výraznom elektronickom opare) je skutočne „hotových“ piesní pomenej – nezriedka ide len o nápady, zahalené do úsporného kabáta pre jednu gitaru a laptopovú rytmiku. V konečnom dôsledku je druhá polovica „Pale Sketches“ viac hudbou, len tak plynúcou pri uvoľnenom relaxe, než určenou na ozaj sústredené počúvanie – aj kvôli tomu, že silné slogany, ktoré Justin K Broadrick vždy dokázal prepašovať do svojich až naivne jednoduchých textov, vo väčšine skladieb chýbajú.

Na druhej strane však album úspešne pokračuje v Broadrickovej snahe ukázať, že je možné jeden (vždy rozpoznateľný) autorský rukopis aplikovať v štýloch v širokom rozpätí od hučiaceho, valivého metalu cez krehký, takmer shoegazerský alternatívny rock až po mašinkársky triphop. JESU je ďalším experimentom z Broadrickovho širokého a rozmanitého portfólia a napriek istej repetitívnosti ešte nebol jeho potenciál vyčerpaný.

JESU

 4

Thorn

Verdikt

Príjemne zasnená zbierka nedokreslených skíc.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-
Čtenáři
6,7 / 10

Další informace

Stopáž: 46:30

Limitovaná edícia 2000 kusov.

justinkbroadrick.blogspot.com

Sestava

Skladby

  1. Dont Dream It
  2. Can I Go Now
  3. Wash It All Away
  4. The Playgrounds Are Empty
  5. Dummy
  6. Supple Hope
  7. Tiny Universes
  8. Plans That Fade

Diskografie

Ascension (2011)
Christmas (EP) (2010)
Heart Ache & Dethroned (2010)
Opiate Sun (EP) (2009)
Infinity (2009)
Why Are We Not Perfect (EP) (2008)
split s BATTLE OF MICE (2008)
split s ENVY (2008)
Lifeline (EP) (2007)
Pale Sketches (2007)
split s ELUVIUM (2007)
Sun Down / Sun Rise (EP) (2007)
Conqueror (2007)
Silver (EP) (2006)
Jesu (2005)
Heart Ache (EP) (2004)