ODIOUS MORTEM - Cryptic Implosion

ODIOUS MORTEM - Cryptic Implosion

ODIOUS MORTEM - Cryptic Implosion

ODIOUS MORTEM - Cryptic Implosion

Troufám si tvrdit, že ODIOUS MORTEM nejsou v tech BDM kruzích zrovna často citovaným pojmem. Těžko říci, proč tomu tak je, vždyť už jen pouhý fakt, že o vydání jejich debutu „Devouring The Prophecy“ (2004) se nepostaral nikdo menší než Unique Leader Records, je sám o sobě dostatečnou zárukou kvality. Pevně věřme, že letošní novinka „Cryptic Implosion“ konečně sklidí zaslouženou pozornost, a to nejen proto, že vychází pod patronátem dalšího z renomovaných extreme & open-minded labelů – u Willowtip Records.

Prvotina ODIOUS MORTEM byla nepochybně slušným záznamem, nicméně skrývala i celou řadu poměrně signifikantních nedostatků, undergroundovou produkcí počínaje a vyloženě slabou vokální performancí konče. První Achillovu patu pomohl eliminovat vynikající producent Zack Ohren ve svém Castle Ultimate Studios a tu druhou elegantně vyřešil sám kytarista Dan Eggers, když se prozřetelně vzdal svého místa u mikrofonu ve prospěch nového zpěváka Anthonyho Trapaniho. Aktivní personální politika ve spojení s dalšími třemi roky intenzivní praxe v oboru se nakonec ukazuje jako úspěšná, neb „Cryptic Implosion“ převyšuje svého předchůdce snad ve všech myslitelných ohledech.

ODIOUS MORTEM

ODIOUS MORTEM spadají do ohromně široké žánrové škatulky „US brutal death metal“, ovšem současně jim můžeme bez dlouhého váhání přiřknout i onu prominentní visačku „technical“, což je zařazuje někam po bok takových kapacit jako jsou SUFFOCATION, ORIGIN nebo i DECREPIT BIRTH (ne, autory „…And Time Begins“ rozhodně neuvádím pouze proto, že u nich teď sype KC Howard). Kalifornskému kvartetu se podařilo udělat ohromný skok dopředu po kompoziční stránce, grindové parametry splňující stopáž skladeb z „Devouring The Prophecy“ se nyní hodně často natahuje přes tříminutovou hranici, přičemž se velkým obloukem vyhýbá nezáživným, neřku-li pak vyloženě vycpávkovým motivům. Samostatnou kapitolou jsou sóla, na debutové desce zcela absentující (pokud tedy nepočítám tradiční stupňovanou disharmonickou erupci v „Cerebral Dissection“), nyní však zastávající jednu z klíčových rolí. ODIOUS MORTEM kouzlí poutavá, výrazně melodická sóla po vzoru kapel typu ARSIS, v silně chytlavých momentech druhé skladby „The Endless Regression Of Mind“ mi dokonce hlavou bleskly asociace na kanadskou klasiku QUO VADIS, ale to už jsme přeci jen trochu jinde. O drsnější polohu „Cryptic Implosion“ se stará především KC Howardův drumming, který sice není tak ofenzivní jako na „Devouring The Prophecy“, ale i tak nabízí více než dostatek přímočarých, důrazným blastbeatingem podpořených partů. Technická stránka věci je rovněž na vysoké úrovni, instrumentální schopnosti členů ODIOUS MORTEM snesou velmi přísná měřítka, ostatně myslíte si snad, že by se Ron Jarzombek obtěžoval hostovat na nahrávce nějakých průměrných břídilů? Pro pořádek dodávám, že kytarový hrdina z řad WATCHTOWER, SPASTIC INK a BLOTTED SCIENCE dostal sólový prostor v rámci závěrečné položky „Collapse Of Recreation“.

„Cryptic Implosion“ je albem, které má všechny předpoklady oslovit poměrně široké spektrum posluchačů extrémní hudby – vyznavače technického přístupu, konzervativní melodiky i stoupence obhroublé US BDM praxe. Pokud se vaše momentální hudební preference pohybují někde uprostřed, bez obav si mé hodnocení navyšte přesně o tři polovice bodu a neprodleně se vydejte do nejbližšího obchodu pro svou kopii nových ODIOUS MORTEM. „Cryptic Implosion“ je totiž jednou z vašich letošních „must-have“ nahrávek.

ODIOUS MORTEM (logo)

 29

Reaper

Verdikt

„Cryptic Implosion“ je albem, které má všechny předpoklady oslovit poměrně široké spektrum posluchačů extrémní hudby – vyznavače technického přístupu, konzervativní melodiky i stoupence obhroublé US brutal deathmetalové praxe. Pokud se vaše momentální hudební preference pohybují někde uprostřed, máte co dočinění s jednou z vašich letošních „must-have“ nahrávek.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,3 / 10

Další informace

Stopáž: 35:10

Produkce: Zack Ohren
Studio: Castle Ultimate Studios (Oakland, CA)

www.odiousmortem.com

Sestava

Skladby

  1. Fragmented Oblivion
  2. The Endless Regression Of Mind
  3. Dysmorphic Avulsion
  4. Vile Progeny
  5. Conjoint Species
  6. Nux Vomica
  7. Gestation Of Worms
  8. Subcortical Desiccation
  9. Domain Of The Eternal Paradox
  10. Collapse Of Recreation

Diskografie

Synesthesia (2020)
Cryptic Implosion (2007)
Devouring The Prophecy (2004)
Gestation Of Worms (demo) (2003)