ENVY - Abyssal

ENVY - Abyssal

ENVY - Abyssal

ENVY - Abyssal

Japonci ENVY urazili za posledních několik let poměrně velký kus cesty. Od někdejšího garážového zvuku na desce „From Here To Eternity“, která se pohybovala v oblasti screama a hardcore s krátkými údernými skladbami, se počínaje nahrávkou „Dead Sinking Story“ posunuli směrem k rozložitějším, zvukově masivnějším a obsahově strukturovanějším polohám, kterými se hojně proplétá líbivá, přesto nevtíravě naléhavá melodičnost.

ENVYEP „Abyssal“ plynně navazuje na předchozí řadovku „Insomniac Dose“, která i přes nepřehlédnutelné ctění původních kořenů ještě dále zvýraznila inklinaci ENVY k postrockovým, či posthardcoreovým prvkům a zvukovým kolážím, jimiž se např. vyznačují EXPLOSIONS IN THE SKY či MONO, a zachycuje doposud nejjemněji podanou tvář kapely. Hudební transformace ENVY však v kontextu dosavadní tvorby nepůsobí násilně a nelze hovořit o převlékání kabátů. Japonci někdejší syrový výraz opět mírně obrousili, doplnili o další prvky a dodali své tvorbě na přimočařější pocitové naléhavosti. Aktuální EP je tak ukázkovým průřezem charakteristickými náladami a postupy, s nimiž se lze ve tvorbě těchto Japonců setkat. Gradující akustické ševelní v úvodní desetiminutové „A Road Of Winds The Water Builds“ se tak za ukřičeného hlasu Tetsuya Fukagawy láme v pomalé odsekávané riffové stěně a charakteristicky gradující nálady nejednou upomenou na krajany MONO. „All That´s Left Has Gone To Sleep“ a „Thousand Scars“ hrají na živější nótu a z postrockové letargie opět vystupuje vypjatost screamo postupů. Závěrečná „Fading Vision“ pak v poklidném akustickém šumění nechává obsah nahrávky odeznít do ztracena.

„Abyssal“ je předělem před další dlouhohrající deskou, který zachycuje kapelu v příklonu k ještě klidnějším hudebním polohám než na řadovce „Insomniac Dose“, a současně i možným náznakem, čeho všeho bychom se v budoucnu od ENVY mohli nadít. A očekávání je to příjemné.

 4

Pavel

Verdikt

Příjemný předkrm před další dlouhohrající deskou, na němž ENVY dále ukazují svůj příklon k jemnějším hudebním postupům a náladám.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Sestava

Skladby

  1. A Road Of Winds The Water Builds
  2. All That's Left Has Gone To Sleep
  3. Thousand Scars
  4. Fading Vision

Diskografie

The Fallen Crimson (2020)
Atheist's Cornea (2015)
Recitation (2010)
ENVY / THURSDAY (split) (2008)
ENVY / JESU (split) (2008)
Transfovista (DVD) (2007)
Abyssal (EP) (2007)
Insomniac Doze (2006)
Compiled Fragments 1997 - 2003 (2005)
Split CD s YAPHET KOTTO a THIS MACHINE KILLS (2003)
A Dead Sinking Story (2003)
Split CD s ISCARIOTE (2002)
All The Footprints You've Ever Left And The Fear Expecting Ahead (2001)
Eyes Of A Single-Eared Prophet (2000)
Split 7'' with This Machine Kills (2000)
Burning Out Memories 10'' (1999)
Angel's Curse Whispered In The Edge Of Despair (1999)
From Here To Eternity (1998)
Split 7'' with Endeavor (1997)
Split 7'' with Sixpence (1997)
Breathing And Dying In This Place (1996)