ZIMMER´S HOLE - Kritická obec mi pije krv (rozhovor s The Heathenom)

ZIMMER´S HOLE - Kritická obec mi pije krv (rozhovor s The Heathenom)

ZIMMER´S HOLE - Kritická obec mi pije krv (rozhovor s The Heathenom)

ZIMMER´S HOLE - Kritická obec mi pije krv (rozhovor s The Heathenom)

Blázniví Kanaďania v týchto dňoch vydávajú svoj tretí album, ktorý je plný zvláštneho prístupu k metalovej hudbe a imidžu. Keďže ma táto kapela už dávnejšie zaujala, rozhodol som sa, že ich požiadam o rozhovor a ZIMMER’S HOLE nielenže privolili, ale ich spevák Chris Valagao (aka The Heathen) odpovedal doslova bleskovo a hlavne obsiahlo. Okrem novinkového disku sme sa porozprávali aj o personálnych zmenách, dlhoročnej prestávke a satanizme. Dúfam, že vás obšírne odpovede nielen pobavia, ale oceníte aj ich výpovednú hodnotu.

Nazdar Jano, poskytnem ti rozhovor. Tento rok to bude jediný prípad, kedy Heathen odpovie na nejaké otázky. Mohol by si sa spýtať prečo, takže - vec je taká, že v súčasnosti mi tlač a kritická obec fakt pije krv. Kedykoľvek umelec urobí niečo hoci len trochu odlišné, všetci sú zmätení, pretože to nemajú ako ľahko zaškatuľkovať a zaradiť, skrátka mimo ich tesných schém nedokážu myslieť. Stačilo, aby si robili domáce úlohy, a všetko by bolo jasné. Neber to ako urážku.

Tvoj prístup k nášmu portálu ma naopak teší a tvoj názor na hudobných publicistov zdieľam. Ale prejdime rovno k veci. Máte vôbec radi metal, keď si z neho svojou tvorbou tak nezakryte robíte srandu?

V prvom rade by som povedal, že milujem metal, ako metalista som sa narodil! The Heathen - ZIMMER´S HOLEMoja matka bola profesionálna hudobníčka, ja som metal počúval už v jej lone (myslím, že to bol BLACK SABBATH). Žijem, dýcham s metalom a ten aj prúdi v mojich žilách. A samozrejme pre metal by som zomrel, ale neodišiel by som potichu! ZIMMER´S HOLE nie je skupina zameraná na paródiu a my sa z metalu nevysmievame. ZIMMER´S HOLE je metalová skupina so zmyslom pre humor! Vzdávame poctu slávnym metalovým spolkom histórie a takisto si robíme srandu z veľmi špecifických obetí. Aby som to vysvetlil – som veľmi inšpirovaný neskorou tvorbou Franka Zappu. Bol to génius. Spôsob, akým Frank písal texty, ma vždy rozosmieval, takmer každá skladba mala ako hlavnú tému textu nejaký absurdný vtip, skombinovaný s vrstvami ostrých komentárov nasmerovaných na spoločnosť - veľmi sofistikované. Nemôžem sa prirovnávať k Frankovi, ale môj textársky štýl inšpiroval. Čítaj texty, zamysli sa nad nimi, ZIMMER´S HOLE má mnoho vrstiev!

Len ty si autorom textov, o čom pojednávajú? Skús okomentovať napríklad song „1312“?

Hlavným autorom textov som ja a Jed Simon so mnou spolupracuje na témach a rýmoch. Nerád by som tu rozoberal zmysel textov, je na poslucháčovi, aby ho hľadal. No skúsim niečo málo povedať o skladbe „1312“. Človek sa stal slabým, je čas byť silným a ZIMMER´S HOLE sú na čele tohto pohybu! Všetky texty na albume majú silné posolstvo, nie je tu ani jeden, ktorý by vybočoval. Hudba a texty sú spojené jedno s druhým, celok je lepší, než jeho rozobratie na časti.

Myslíš si, že je možné ovplyvniť poslucháčov textovou zložkou, alebo ju považuješ len za akýsi doplnok? Snažíte sa vy o akúsi výchovu alebo ovplyvnenie poslucháčov?

Osvietenie? Je na poslucháčovi, aby ho objavil, skrytých posolstiev je tu mnoho.

Podľa čoho ste dali názov vašej skupine? Čo vlastne názov ZIMMER´S HOLE znamená a aký príbeh sa za ním skrýva?

Jed Simon - ZIMMER´S HOLEAhhhhhh, názov kapely, fajn, to je dobrý príbeh. Pred mnohými časmi som spieval v skupine zvanej THE KILL, kde bol basákom chlapík menom Dean Robert Zimmer. Dean bol chlapisko, zelené číro, 6 stôp 7 palcov do výšky, 400 libier váhy (približne 2 metre, 170 kíl), skrátka ozajstný metalový bojovník z národa Krí. Mnohokrát sme išli piť a skončili sme na nejakej party. Keď sa Dean dostal do dobrej nachmelenej nálady, prehlásil, že je správny čas zhodiť handry a predviesť svetu 400-librového nahého indiána a aby toho nebolo málo, Dean sa na teba obrátil s riadnym ozubeným úškrnom a povedal „sleduj teraz toto“, roztiahol si polovičky a vletel medzi všetkých tých fešáčikov a fešandy na party, len aby ich sledoval, ako v úplnej hrôze zdrhajú! Samozrejme my ostatní sme skurvene umierali od smiechu, boli to dobré časy. Po rokoch sa THE KILL rozpadli a Dean dal dokopy novú skupinu zvanú PROCESS. Mali niekoľko dobrých koncertov a mnoho pozitívnych ohlasov v tlači. V tom čase sme ja a Byron Stroud boli spolubývajúci. Dean volal Byronovi a pýtal sa, či náhodou nemáme kapelu a nechcelo by sa nám hrať ako otvárak na veľkej show. Byron povedal že áno, zložil telefón, obrátil sa ku mne a povedal, že máme 5 dní na to, aby sme dali dokopy kapelu a materiál na koncert. Jed Simon a Steve Wheeler sa ožrali, sfetovali a napísali prvú sadu skladieb, z ktorých sa neskôr stal album „Bound By Fire“. Samozrejme, skupinu sme nazvali ZIMMER´S HOLE (Zimmerova diera), aby sme si vystrelili z veľkého Deana. Obecenstvo nás na tomto našom prvom koncerte neočakávalo, no prijalo náš šialený typ metalu úplne bláznivo a zvyšok je už história. Dean Robert Zimmer žije v našich srdciach, keďže nás pred pár rokmi navždy opustil.

Prejdime k vašej novinke, z akého dôvodu sme na váš nový album museli čakať tak dlho?

Dlhá pauza medzi albumami bola zapríčinená koncertnými povinnosťami STRAPPING YOUNG LAD, FEAR FACTORY a ZIMMER´S HOLE. Nový album bol zložený a nahraný asi za šesť mesiacov v lete/jeseni 2007.

Čím sa podľa teba odlišuje od predchádzajúcich dvoch. Je zložitejší, alebo jednoduchší? Čo vlastne máme očakávať?

Tento album je pre ZIMMER´S HOLE časťou evolúcie. Všetci sme ako hudobníci vyspeli a svet okolo nás sa zmenil tiež. Myslím, že tento album je temnejší a menej ľahkovážny ako naše minulé nahrávky. Humor je stále prítomný, ale je teraz skôr čierny a sarkastický. Takisto sme sa posunuli ako hráči, pokiaľ ide o hudobnícku stránku, lebo ak mám byť úprimný, sme všetci trochu znudení tým, ako súčasný metal vyzerá...

Koho nápad bol angažovať ako hosťujúceho vokalistu Nathana Explosion? Mate radi DETHKLOK a čo si o nich myslíte? Skús našim čitateľom bližšie predstaviť DETHKLOK/Metalocalypse, pretože v našich končinách je tento hudobno-seriálový fenomén skoro absolútne neznámy.

Gene Hoglan hrá na bicie v DETHKLOK a Byron je ich tourmanažér. Mám rád týchto chlapcov, je to skutočná paródia na black a klasický heavy metal, niečo ako SPINAL TAP pre túto generáciu. Zároveň je to stále veľmi metalová záležitosť. Nathan nahral iba hovorené intro a outro pre jednu skladbu, nespieval tam, bola to taká spolupráca založená na tom, že máme srandu z jeho negramotnosti. Pozrite sa po ich novom albume, volá sa „Deth Album“, je to pecka!

The HEATHEN - ZIMMER´S HOLE

Prečo sa na obale novinky objavila len polovica názvu? A aký je vlastne oficiálny názov albumu? „When You Were Shouting At The Devil... We Were In League With Satan“ alebo „When You Were Shouting At The Devil...“? Čo má tento názov symbolizovať?

Úplný názov albumu je „When You Were Shouting At The Devil... We Were In League With Satan“. Zakladá sa na citátoch Craiga Locicera z FORBIDDEN a Davida Vincenta z MORBID ANGEL, mali vášnivú diskusiu o tom, kto bol fakt metalista a kto bol pozér. Keď hádka vrcholila, Craig sa obrátil k Daveovi a povedal „keď ty si kričal na diabla, ja som bol so Satanom v spolku!“ Samozrejme sme si tento citát vzali za svoj. Poviem ti, čo pre mňa znamená – keď vy ste boli natupírovaní a nalakovaní pozéri v spandexových šponovkách, ktorí počúvali MÖTLEY CRUE, my sme boli praví metalisti, ktorí počúvali VENOM!!! Toto je jednotná téma, ktorá sa nesie celým albumom. Hádžem rukavicu pozérskemu glamovému odpadu. Nová vlna nostalgie hádže klasický heavy metal a glam rock do toho istého vreca, jebať také sračky, sú to dva odlišné svety!!! Keď som bol mladý, glamoví týpci by sa najradšej všetci stali transvestitmi a počúvali POISON, ty aj ja obaja dobre vieme, že to robili v úbohom úsilí vyspať sa s nejakými babami. Ja som nikdy nemal problém zbaliť babu a počúvať SLAYER, NAPALM DEATH, VENOM, BLASHEMY atď., atď. Metal ku mne prehovoril a urobil zo mňa to, čo som. Žiadny ozajstný chlap sa neoblečie ako transka len preto aby si šukol, to je znamenie slabosti. Môžem to celé zhrnúť do jedného vyhlásenia – nebuď zajebaný chudáčik, buď silný, vstaň a buď chlap!

ZIMMER´S HOLE

Ste satanisti? Zúčastňujete sa čiernych omší?

Či sme satanisti? No, nemôžem hovoriť za ostatných členov kapely, ale samotný názov albumu vysvetľuje dosť. Moji satanistickí kamaráti opisujú moju vieru ako luciferiánsku. Povedal by som, že nasledujem mnoho satanistických princípov. Satan pre mňa predstavuje vrcholného rebela, ktorý bohu povedal „fuck off“ a stvoril si vlastné pravidlá. Som bezbožný pohan. Neverím v nič biblického, celá biblia je len poondená rozprávka. Náboženstvo je politický prostriedok stvorený diktátormi na kontrolu nevedomej populácie. Pýtam sa, prečo sú ľudské bytosti takými skurvenými somármi, že musia veriť v niečo, čo neexistuje? Skúste veriť sami v seba a zjaviť svoje vlastné predurčenie. Skúste prijať zodpovednosť za svoje skutky, ak konáte zlo, neobviňujte nejakého diabla za zlo, ktoré je vo vašom vnútri, ak sa stane niečo dobré, stavím sa, že s tým máte niečo spoločné vy, nepripisujte zásluhy nejakému bohu. Náboženstvo je tak či tak už mŕtve! Na tému zla – ak vlk zabije losa, je to vražda? Ale bačov kokot vražda, je to potrebné, taký je skrátka prírodný zákon. Ak sériový vrah odkrágľuje 30 ľudí, nemá to so zlom nič, je to spôsob, ako príroda zmenšuje stádo, ako rakovina. Na tejto planéte sme sa premnožili a tá znovu nastoľuje rovnováhu. Katolícky kňaz, ktorý zneužíva malého chlapca, ktorý na neho hľadí s úctou, to je skurvené zlo! Ľudstvo je stratené, rozhodli sme sa ignorovať naše najzákladnejšie inštinkty, stali sme sa slabými! Sme zvieratá, je čas prijať beštiu, ktorú máme vo svojom vnútri. Kresťania vravia, že ambície, chtivosť a žravosť sú zlé, ale ak ignoruješ tieto základné inštinkty prežitia, v tomto svete prehrávaš. Verím v rituály a vzývania, ktoré som si vytvoril na svoj obraz. Hovor nahlas čo si myslíš a rob to, čo hovoríš!

Z vašej hudby je jasne cítiť, že máte radi MANOWAR a táto banda je vaším vzorom. MANOWAR sa pred časom vyjadrili, že oni sú ochotní za metal zomrieť. Ste schopní aj vy podstúpiť takúto hrdinskú smrť?

MANOWAR by som za hlavný vplyv ZIMMER´S HOLE neoznačil. Byron Stroud - ZIMMER´S HOLERešpektujem ich ako pionierov power metalu, ale nemôžem ich brať príliš vážne. Kožušinové spodky a pózovanie z teba bojovníka neurobia. Mám nórsku vikingskú krv, som motorkár a škrtič a ak niekto proti mne násilne vystúpi, ukážem mu, aká chyba je nasrať ozajstného bojovníka! Povedal by som, že mňa ovplyvnili hlavne IRON MAIDEN, JUDAS PRIEST, KING DIAMOND, BLACK SABBATH, stará MCTALLICA (toto nie je preklep), SLAYER, FORBIDDEN, MORBID ANGEL, EXODUS, MERCYFUL FATE, VENOM a RAINBOV (ani toto nie je preklep? - pozn. korektora), keď tam hral Blackmore. A ak hľadáš skutočného powermetalového bojovníka, odporúčam THOR, chlap v zuboch ohýba železné tyče a dychom rozbíja fľaše s horúcou vodou, chcel by som vidieť, či niekto z MANOWAR toto dokáže. A ako som už skôr povedal. Pre metal by som zomrel, ale nie tak skoro a neodišiel by som potichu!

Trochu sme odbočili, a tak sa vráťme k vašej novej nahrávke. Kde ste ju stvorili a aký čas ste v štúdiu strávili? Ako sa vám spolupracovalo s Devinom ako producentom?

Bicie boli nahrávané v Armoury studios, v Chicken Poop studios sme nahrali gitary, v Hipposonic studios bola nahraná basa a v Black Cat sme nahrali vokály a samply. Celkovo to trvalo asi mesiac. S Devinom som pracoval mnoho rokov a bol som štúdiovou kurvou na sprievodné vokály v mnohých ďalších projektoch. Vie, čoho som schopný a vždy ma posunie na vyšší level. Dev je perfekcionista a neuspokojí sa s ničím, len s tým najlepším čo zo seba dostaneš, je to zasraný otrokár. „Znovu, ťažšie, bacha na frekvenciu, viac zatlač, čo si za sráča, poďme, daj do toho viac zla, necítim to tam, znovu, O.K., ešte raz“ atď., atď. Aby som to zhrnul, pracovať s Devom sa vždy oplatí, vždy vieš, že si dostal to najlepšie.

Podpísali ste zmluvu s Century Media Records, čo si od nej sľubujete okrem celosvetovej distribúcie vašej novinky?

Doteraz to s Century Media vyzerá ako veľmi prínosná voľba, podporujú nás koncertným turné a práve sme dokončili video k titulnej skladbe.

Willy Campagna vás pred vydaním albumu „Legion Of Flames“ opustil, a ako vidím, teraz sa vrátil. Čo ho viedlo vtedy k odchodu a čo dnes k návratu?

Willy z kapely odišiel pred „Legion Of Flames“, aby hral na gitaru v popovej skupine. Vrátil sa, lebo si uvedomil, že sa správal viac ako sestra než ako brat. Je zase preč, lebo sa rozhodol pre kariéru poskoka na parkovisku.

Takže je znova preč? Zaujímavé. A kvôli čomu sa s vami v lete minulého roka rozlúčil váš bubeník Steve Wheeler?

Náš brat Steve Wheeler má na krku veľkú pôžičku, ktorú musí splácať a pracovné záväzky, pred ktorými nemôže ujsť.

Gene Hoglan - ZIMMER´S HOLEV tejto súvislosti ma potešil príchod Gene Hoglana, ktorý je snáď najslávnejším metalovým bubeníkom v Severnej Amerike. Asi vás stál strašné prachy, čo?

Veľký Gene je kamarát a dlhoročný fanúšik ZIMMERS HOLE. Keď sme ho požiadali o pomoc, odpovedal „tato, na tento moment som čakal desať rokov.“ O finančnej kompenzácii sme sa nebavili.

Čo bude so ZIMMER’S HOLE, ak sa Devin Towsend rozhodne obnoviť STRAPPING YOUNG LAD?

Ak sa Devin rozhodne vrátiť späť na pódiá, nepochybne s ním spojíme sily a budeme spoluheadlinermi na zabijáckej šnúre.

Máš ešte niečo na srdci?

Cheers, tu máte exkluzívne Heathena. Stay Metal Bike king!

Fotografie: MySpace a oficiálna stránka.

Preklad: ďakujem Martinovi Lukáčovi (NOMENMORTIS) a za malú výpomoc Reaperovi.

 7

Koscj

Další informace