BULLET FOR MY VALENTINE - Scream Aim Fire

BULLET FOR MY VALENTINE - Scream Aim Fire

BULLET FOR MY VALENTINE - Scream Aim Fire

BULLET FOR MY VALENTINE - Scream Aim Fire

V metalu dnes nacházíme mnoho nejrůznějších vlivů. Jakoby se kapely předháněly, která bude originálnější, kdo posune hranice dál (ať už za pomoci flašinetu, či třeba šamanských nástrojů). Bylo tedy jen otázkou času, kdy se dočkáme nějaké módní vlny. Emo početně zasáhlo lidi napříč dospívající generací, proto bylo možná promyšleným tahem zařadit prvky tohoto stylu i do metalové hudby, aby se přitáhlo více „nových" posluchačů. A tak, přirozeně, zaplavila trh přemíra uměle vygenerovaných emo patosů. I v této změti se ale dá najít pár zajímavých skupin. Emo/metalcorová parta BULLET FOR MY VALENTINE je toho zářným příkladem. Ačkoliv její počátky sahají až do roku 1998, slávu si zajistila až albem ,,The Poison“ (2005).

BULLET FOR MY VALENTINEProdukce v pořadí čtvrté desky s názvem „Scream Aim Fire" se ujal Colin Richardson (MACHINE HEAD, FUNERAL FOR A FRIEND). Očekávání na ni také stupňoval fakt, že zpěvák Matt Tuck byl v zimě 2006 hospitalizován a musel podstoupit operaci krčních mandlí. Nikdo tedy nebyl schopen odhadnout nakolik tento fakt kapelu omezí, nebo zda může Mattovu hlasu dokonce nějak prospět.

Pokud na začátku čekáte, jako obvykle, klenuté intro, zamáčkněte prosím slzu a otočte se na patě, protože první „Scream Aim Fire" je jasnou ukázkou toho, že se žádná oddychovka konat nebude. Melodičnost, na jakou jsme u BFMV zvyklí, je nyní podložena rychlými bicími, hutným zvukem a agresivnějším hlasovým projevem. V podobném stylu pokračuje „Eye Of The Storm", není to však ono, ve srovnání s první skladbou značně pokulhává. Spolu s „Hearts Burst Into Fire" na nás dolehne jakýsi opar staré tvorby a hitovosti skladeb na „The Poison". Sladký obláček je však sfouknut až thrashovou „Walking The Demon" a tato píseň mi více než která jiná evokuje tvorbu amerických TRIVIUM. „Disappear" je přesně to, co bych označila vatou - prostě nijaká. Pokud bych ale měla sestavit žebříček nejlepších skladeb čtvrté desky, o první místo by určitě usilovala „Deliver Us From Evil", moc se mi líbí. Myslím, že to bude jedna z prvních, ke kterým uvidíme klip. Baladický začátek „Say Goodnight" z ní dělá nejromantičtější na albu. Ze snění ale vytrhne postupně „End Of Days" a „Last To Know"... BULLET FOR MY VALENTINEZato takovou nudu, jakou je „Forever And Always", jsem od BFMV nečekala, tohle prosím víckrát ne! Pokud jsme z desky ochutnali trochu ema, thrashe a dalších vlivů, věřte, že „No Easy Way Out" má v sobě něco, co připomene staré hity 80. let, ale tak ,,trochu jinak".

„Scream Aim Fire" je rychlejší, údernější a víc promyšlenější než předchozí alba. Možná i díky větší agresivitě pop-metalové hitovky jako „Tears Don´t Fall", či „All These Things I Hate" moc neočekávejte. BULLET FOR MY VALENTINE se nám představují v novém šatu a hodně na něj sází. Ortodoxní fanoušci pláčou, ostatní se zájmem přihlížejí. A řekněme si upřímně, ten zájem je na místě. Rozpačitost střídá příjemný poslech založený na chytlavých melodiích šikovně zabalených do tvrdší slupky. Proč smutnit nad starými časy, když nové jsou sice jiné, ale ne horší?

 81

M.
M.

Verdikt

„Scream Aim Fire" je rychlejší, údernější a víc promyšlenější než předchozí alba. Příjemný poslech založený na chytlavých melodiích šikovně zabalených do tvrdší slupky. Proč smutnit nad starými časy, když nové jsou sice jiné, ale ne horší?

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
6 / 10

Další informace

Stopáž: 56:54

Produkce: Colin Richardson, Alec Cartio

www.bulletformyvalentine1.com

Skladby

  1. Hearts Burst Into Fire
  2. Waking The Demon
  3. Disappear
  4. Deliver Us From Evil
  5. Take It Out On Me
  6. Say Goodbye
  7. End Of Days
  8. Last To Know
  9. Forever And Always
  10. No Easy Way Out

Diskografie

Scream Aim Fire (2008)
All These Things I Hate (Revolve Around Me) (2006)
The Poison (2005)
Bullet For My Valentine (2004)