BEATALLICA - Sgt. Hetfield's Motorbreath Pub Band

BEATALLICA - Sgt. Hetfield's Motorbreath Pub Band

BEATALLICA - Sgt. Hetfield's Motorbreath Pub Band

BEATALLICA - Sgt. Hetfield's Motorbreath Pub Band

Linky na debutový album BEATALLICY, ktorý táto recesistická štvorica zavesila na internet pred siedmimi rokmi, sa éterom celosvetovej siete šírili maximálnou možnou rýchlosťou. Odvtedy sa projekt do veľkej miery oficializoval, čím sa, pochopiteľne, stratila časť kúzla, s ktorým títo týpci napasovávali metallikovskú inštrumentáciu na skladby od liverpoolskej „Fab Four“.

Vcelku vtipne nazvaný album „Sgt. Hetfield’s Motorbreath Pub Band“ je síce oficiálnym debutom, no v podstate ide o kompilát skladieb z internetových nahrávok, ktoré mu predchádzali. Úvodná, titulná skladba parafrázuje úvod originálneho „seržanta Peppera“ a v refréne predznamenáva, o aký druh zábavy pôjde: „Nechajte ma predstaviť vám skupinu, čo zvládla vypiť tisíc pív/ Sgt. Hetfield’s Motorbreath Pub Band“. Čisté „agro“.

Koncept BEATALLICY má spočívať v hľadaní popu v skladbách METALLICY a náznakov „heavy“ hudby v pesničkách THE BEATLES (a samozrejme zmixovaním obidvoch do jedného celku). Darí sa to striedavo: hetfieldovský spev Jaymza Lennfielda s preťahovanými koncovými slabikami je vtipný na začiatku, postupom času svojou afektovanosťou skôr irituje, aby sa tesne pred koncom, v „Hey Dude“, zvrhol na totálnu, ale vydarenú (seba)paródiu. Problémom pre povrchného poslucháča môže byť fakt, že nie všetky skladby sú mash-upom notoricky známych originálov, takže zopár vtípkov sa nevyhnuteľne stratí. A po ďalšie treba ísť na oficiálnu stránku BEATALLICY, keďže texty, miešajúce desiatky odkazov na tvorbu umelcov od MOTÖRHEAD cez MISFITS po MADONNU (samozrejme nevynechávajúc METALLICU, BEATLES) v booklete absentujú: „Now I lay me down to sleep/I pray for Kliff my soul to keep/If I should die before I wake/I'll pray for Kliff my soul to take“.

BEATALLICA

Napriek všetkému je „Sgt. Hetfield’s Motorbreath Pub Band“ doskou, ktorá dokáže pobaviť: síce trochu prvoplánovo, ale aj tak sa úsmevu pri kŕčovito metalovo chlapáckej „Hey Dude“, podarenom guláši nazvanom „A Garage Dayz Nite“ alebo famóznej záverečnej vypaľovačke „...And Justice For All My Loving“ ubrániť nedá. Zdá sa, že to už pochopili aj právnici oboch postihnutých veličín: BEATALLICA poctivo priznáva autorstvo skladieb a po rokoch vyšla z anonymity, v ktorej svoju kariéru (zrejme zo strachu vyvolanom kauzou Napster) začínala.

V podstate ide o ideálnu party-music (ak, samozrejme, na párty zvyknete piť pivo): verdikt znie šesť plus bod za každé promile v krvi poslucháča.

 22

Thorn

Verdikt

...šesť plus bod za každé promile v krvi poslucháča.

Hodnocení

Autor
6 / 10
Redakce
-
Čtenáři
4,2 / 10

Další informace

Stopáž: 47:04

Produkce: Flemball, Jaymz a Ringo
Studio: Bobby Peru's Scabby Road Studios

www.beatallica.org

Sestava

Skladby

  1. Sgt. Hetfield's Motorbreath Pub Band
  2. Revol-ooh-tion
  3. Blackened The U.S.S.R.
  4. Sandman
  5. Helvester Of Skelter
  6. A Garage Dayz Nite
  7. Anesthesia (I'm Only Sleeping)
  8. Leper Madonna
  9. Ktulu (She's So Heavy)
  10. For Horsemen
  11. Hey Dude
  12. Sgt. Hetfield's (Reprise)
  13. ...And Justice For All My Loving

Diskografie

Sgt. Hetfield's Motorbreath Pub Band (2007)
Beatallica (EP) (2004)
A Garage Dayz Nite (2001)