CONTEMPT - Kto chce, cestu si k nám nájde (rozhovor s gitaristom a spevákom Ľubom)

CONTEMPT - Kto chce, cestu si k nám nájde (rozhovor s gitaristom a spevákom Ľubom)

CONTEMPT - Kto chce, cestu si k nám nájde (rozhovor s gitaristom a spevákom Ľubom)

CONTEMPT - Kto chce, cestu si k nám nájde (rozhovor s gitaristom a spevákom Ľubom)

CONTEMPT fungujú na našej scéne už neuveriteľných osemnásť rokov, no aj napriek tomu sú v našich končinách len veľmi málo známi, narozdiel napríklad od Poľska, kde patria k deathmetalovej špičke. Prečo je to tak, čo majú nového a ešte aj o ďalších zaujímavostiach sa môžete dočítať nižšie.

Vraj sa v blízkej budúcnosti chystáte do štúdia, takže sa po dlhšej dobe konečne dočkáme vášho nového albumu? Čo môžeme očakávať?

Áno je to tak, konečne ideme do štúdia. CONTEMPT (2008)Čo sa týka albumu, nevieme ešte u ktorého labelu vyjde, veríme však, že sa nám podarí z niekým dohodnúť na podmienkach vydania, ktoré by nám vyhovovali. Čo môžete očakávať? No, v prvom rade poriadnu dávku skutočného death metalu, takže z toho vyplýva, že naša hudba nie je pre širokú verejnosť, hráme stále brutálny a rýchly death metal.

Váš doterajší vydavateľ Empire records sa už vydávaniu prestal venovať a prešiel len na organizovanie koncertov. Takže sa zjavne musíte poobzerať po inej firme, máte už niečo dohodnuté, alebo rozbehnuté?

Mariusz založil Massive Music a organizuje európske tour významným kapelám ako napr. IMMOLATION, KRISIUN, NILE a podobným bandám a samozrejme má na starosti VADER, ktorým robí aj management. Nie je však vylúčené, že aj náš ďalší album vydáme v Poľsku, máme tam dobré meno a zázemie. Jednal som už s nejakými ľuďmi, nebudem však predbiehať čas. A až nový materiál ukáže naše schopnosti. Snažíme sa po tých všetkých rokoch hrať a prezentovať našu hudbu čo najprofesionálnejšie a najlepšie ako vieme.

Aj napriek tomu, že už existujete pekných pár rokov a máte za sebou aj niekoľko relatívne úspešných albumov, nie ste mimo Slovenska a Poľska veľmi známi. Preto skús priblížiť minulosť CONTEMPT tým našim čitateľom, ktorí vás nepoznajú.

CONTEMPTV podstate máš pravdu, toho roku oslavujeme osemnáste výročie založenia CONTEMPT a zdá sa mi, že ani na Slovensku nie sme dosť známi, je to asi tým, že sme dosť lenivá kapela, čo sa týka prezentácie samých seba. Teda, nie že by sme nechceli, ale organizátori (hlavne na západnom Slovensku), akoby som to povedal - je s nimi ťažká spolupráca, ak chceš dostať za koncert zaplatené skutočné náklady na prepravu kapely. Niektorí ti proste nepreplatia ani len cestovné, neuvedomujú si, že benzín už nestojí šestnásť korún, niekedy je to naozaj ťažké. A čo sa týka minulosti CONTEMPT, neviem kde by som začal, o histórii našej bandy sa už veľa popísalo. Začali sme v roku 1990 pod názvom DESECRATOR, nahrali sme pod týmto názvom demo „Coroner“. Neskôr sme sa premenovali na CONTEMPT a nahrali sme štyri demá „Cruel Mercy“, „Fanaticism“, „Paradise garden?“ a „Eyes“ v štýle atypic death, prirovnávali nás k ATHEIST a CYNIC, čo si myslím bola pocta, no k ich majstrovstvu nám chýbalo ešte veľmi veľa cvičenia (smiech). V prelomovom roku 2002 sme vydali svoj prvý album „The Secret Around Us“ a o rok na to „When Angels Begin To Cry“. Odohrali sme k týmto albumom náležité koncerty.

Myslíš si, že ste mohli byť oveľa ďalej keby ste neboli „leniví“ a viac sa snažili hrať na Slovensku aj napriek tomu, že by ste museli tieto svoje aktivity dotovať?

Ako to myslíš oveľa ďalej? Myslíme si, že sme dosť ďaleko, aspoň čo sa týka našej produkcie. Ako som už povedal, snažíme sa hrať čo najprofesionálnejšie a myslím, že sme už dávno predčili kolegov z mnohých slovenských kapiel, ktorí možno aj hrajú oveľa viac koncertov, ale ich produkcia stojí za... (veľavravné mlčanie). Možno je to dosť smelé tvrdenie ale stojím si za ním.

Okrem viacerých personálnych zmien ste po vydaní dema „Paradise Garden?“ vymenili progresívno-technický death metal za viac agresívnejší a tvrdší. Táto zmena sa ukázala byť prospešnou, no čo vás k nej viedlo?

Skutočne sme po „Paradise Garden?“ pritvrdili, neviedlo nás k tomu nič konkrétne, proste taký materiál sme zložili a nahrali ho pod názvom „Eyes“. Po tomto deme sme mali niekoľko personálnych prevratov a všetky tieto udalosti a medziľudské vzťahy v kapele ma inšpirovali začať tvoriť nový materiál, tento bol omnoho rýchlejší priamočiarejší a zúrivejší. Boli to nové songy nášho debutu „The Secret Aroud Us“. Po dvanástich rokoch existencie sa nám podarilo nájsť vydavateľa a podpísať zmluvu s poľským labelom Empire Records, hneď po vydaní sme šli na tour ako support MONSTROSITY a VOMITORY .

Kto je hlavným tvorcom vašej produkcie? Výhradne len ty, či majú možnosť prejaviť sa aj ostatní členovia skupiny? Vždy to bolo tak, alebo sa od vášho vzniku autorstvo postupne presúvalo cez viacero hláv a rúk?

V poslednej dobe tvoril hlavne Pepo, ale všetky naše sCONTEMPT -  Ľubokladby sú tímová práca, sme jedna banda a preto hudba vychádza z nás všetkých a v súčasnosti sa do tvorivého procesu zapája aj Boris, čiže opäť je to práca nás všetkých, v CONTEMPTE to vždy tak bolo a vždy to tak aj ostane, budeme tvoriť pokiaľ budeme vládať a budeme tvoriť všetci.

Aké témy preberáte v textoch? Je to niečo s konkrétnym posolstvom, alebo skôr abstraktné témy? Texty berieš len ako doplnok k hudbe, alebo sú podľa teba rovnako dôležité?

Áno, podľa mňa sú texty dôležité rovnako ako hudba, ale nie som až taký dobrý textár. Máme rôzne druhy tém, aj konkrétne, aj abstraktné. Inšpiráciu čerpám zo života, z pocitov, ktoré človek má, hlavne ak sa nachádza vo fáze nie veľmi najlepšej. Taktiež máme texty proste vymyslené, v minulosti sa textami zaoberal hlavne Robo a sem tam som niečo doniesol aj ja, dnes všetko píšem ja. Démoni a okultné záležitosti nám tiež nie sú cudzie, máme texty plné zúrivosti, hnevu, nenávisti, zúfalstva, temnoty a prázdnoty.

Absolvovali ste dve veľké poľské tour, prvé už tebou spomínané, ako support MONSTROSITY a VOMITORY (2002) a druhé ako headlineri (2003). Aké zážitky ste si odtiaľ doniesli? O poľských fanúšikoch kolujú rôzne zvesti, ozaj sú takí divokí?

Samozrejme ako hudobník som bol veľmi šťastný, že sa nám konečne podarilo vydať album a ísť na tour s takými bandami ako sú MONSTROSITY a VOMITORY, bol to naozaj neopakovateľný zážitok. Turné bolo na naozaj profesionálnej úrovni, prešli sme 10 najväčších poľských miest. Začali sme vo CONTEMTVaršave a aj napriek tomu, že náš debut bol vonku len niekoľko mesiacov, zožali sme obrovský úspech. Fans poznali naše songy, bola to neuveriteľná energia. Poľskí metalisti sú asi ako u nás, máš rôznych ľudí aj takých aj iných, no povedal by som, že sú naozaj o niečo živší a na koncertoch sa viac bavia. Druhé turné (Possessed tour) sme odohrali po šestnástich poľských mestách ako headlineri s kapelami MUTILATION, ETERNAL TEAR a TROMSNAR, teda všetko poľskými bandami. Turné bolo viac undergroundovejšie, mali sme prenajatý starý autobus poľskej značky AUTOSAN (smiech), ktorý dokonca ku koncu našej cesty kľakol tak, že firma, ktorá ho prenajímala nemala záujem vraziť prachy do jeho opravy. Museli sme s celou aparatúrou nasadúť na „počong“ (smiech) a improvizovať. Turné sme však nakoniec dokončili, bola to zábava. Odniesli sme si odtiaľ nové kontakty, priateľstvá a hlavne tam sa utužila nová zostava CONTEMPT.

Čo je počong?

(smiech) Tak toto je zatiaľ najjednoduchšia otázka zo všetkých, počong je vlak.

Na poľských fanúšikov som sa pýtal v súvislosti s ich správaním na minuloročnom BRUTAL ASSAULTE. Síce som tam nebol, no počul som o ich vystrájaní dosť, myslíš, že sa správali inak ako doma?

No vieš ťažko povedať, počul som čo bolo na BA, no ľudia sú všelijakí, aj takí, aj onakí. Ťažko ich súdiť len preto, že to boli Poliaci. Vieš sám, že bordel dokážu narobiť aj našinci, keď sa pridajú nejaké tie percentá do toho, tak to môže byť pekný „průser“. Ja som takých Poliakov zatiaľ nestretol. A ver mi, že ich poznám dosť, lenže v Poľsku žije 50 miliónov ľudí, takže ťažko povedať. Počul som na nich aj také aj iné názory, zrejme budú aj dobrí aj zlí, veď nejaká rovnováha musí byť.

Niekedy tesne pred druhým poľským tour vás opustil dlhoročný bubeník Robo, ako jeho vtedajší odchod vnímaš dnes?

Čo sa týka Roba, opustil nás asi štrnásť dní pred našim odchodom na Possessed tour, takže už tu nastali komplikácie a zdalo sa, že na turné nepôjdeme. No nakoniec sme s Erikom stiahli Ďoďa a Pepa z ERYTROSY, takže nastal týždeň ťažkej práce a skúšania. Nakoniec sme predsa len vyrazili smer Krakov. A aby som sa vrátil k tvojej otázke, spočiatku to bola len výpomoc, no po našom návrate domov sa už šírili rôzne zvesti, tak som sa rozhodol ignorovať ich šíriteľa – teda človeka, s ktorým som kapelu zakladal a hral s ním trinásť dlhých rokov. Robo mal už vtedy svoju kapelu a preferoval ju viac než CONTEMPT, tak sme nakoniec ostali v zostave Ďoďo – bicie , Pepo – gitara , Erik – basa no a ja . Ďalej sa k tomuto vyjadrovať nebudem a ani veľmi nechcem, je to už minulosť a INFER je kapelou, ktorej sa dobre darí.

Dlhú dobu ste fungovali bez basáka, prečo? Dnes už vraj máte nového, čo je na tom pravdy?

Áno, s basou to bolo u nás vždy nejaké nejasné, naposledy hral u nás ako dobre vieš Erik, no z rodinných dôvodov kapelu opustil. Samozrejme sme po jeho odchode hľadali nejakú náhradu, chvíľu u nás znova hral Bajuz, náš basák z obdobia zakladania kapely, no nezvládal tempo skladieb, hráme rýchly death metal a Bajuz je skôr na technickejšie odrody, preto rezignoval a odišiel do kapely IMPACT. V súčasnej dobe nám vypomáha Tomu z rakúskej death metalovej kapely MOROS, ktorý v Košiciach študuje.

Taktiež vás opustil aj gitarista Pepo, na jeho miesto nastúpil Boris, ktorého si spomínal už skôr. Pepo už nebude ani nahrávať vašu novinku?

Nebudem chodiť okolo horúcej kaše, Pepo nás neopustil dobrovoľne,CONTEMPT - Ľubo vymenili sme ho za mladého gitaristu Borisa, nie žeby bol Pepo zlý muzikant, práve naopak, toto rozhodnutie bolo pre nás veľmi ťažké a dlho sme zvažovali všetky pre a proti. Nakoniec všetky okolnosti a udalosti viedli k tejto alternatíve, sme však naďalej v kontakte, to, či bude alebo nebude nahrávať, ešte nie je isté. Čo v tejto chvíli môžem potvrdiť je, že Boris sa stal novým regulárnym členom CONTEMPT. Odohral už s nami niekoľko koncertov a myslím si, že sa celkom uchytil a stotožnil sa s kapelou, čo je pre nás najdôležitejšie.

Nebudeš konkrétnejší, čo sa týka dôvodov Pepovho odchodu? Boris prišiel odkiaľ? Je to nejaká doteraz neobjavená persóna, či ho už odniekiaľ môžeme poznať?

Čas. Čo sa týka Borisa je to nová persóna, zakladal vlastnú kapelu, ale nejako to nedotiahli, tak sme ho stiahli k nám. On je naozaj dobrý gitarista a zapadol do kapely aj po ľudskej stránke, čo si myslím je veľmi dôležité pre nás.

Za tých osemnásť rokov existencie ste prešli všetkým možným. Na ktoré obdobie si spomínaš najradšej a prečo? Prípadne boli tých období viac? A čo zas naopak, na čo spomínaš najmenej rád?

Všetky obdobia boli dobré, najviac však spomínam na časy po vydaní debutu a naše tours, sú to veci, kvôli ktorým vlastne kapela existuje. Myslím teraz každú kapelu, hranie na živo je naozaj neopísateľný zážitok s množstvom energie, ktorú musíš zo seba vydať, ale zároveň ju aj prijímaš naspäť z publika. Samozrejme sú aj koncerty, kde napríklad neprídu ľudia, ale aj pre tú hŕstku sa oplatí hrať.

Poniektorí ľudia o vás hovoria, že ste už zabudnutá skupina a to najlepšie už máte dávno za sebou. Čo hovoríš na takéto názory?

Ľudia toho narozprávajú (smiech), počul som už všeličo, toto síce počujem prvý krát, no názor ja nikomu neberiem a nebudem ani vyvracať. Nech si každý myslí čo chce. Ľudia boli vždy závistliví a vždy aj budú... kto chce, cestu si k nám nájde.

Aké kapely počúvaš ty osobne? Orientuješ sa len na death metal, alebo počúvaš aj iné metalové subžánre, prípadne aj žánre?

Samozrejme, že sa neorientujem len na death metal, som stará škola, počúvam veľa thrash metalu a veľa starých kapiel. Ďalej mám veľmi rád gitarovú hudbu, mám na mysli sólové albumy gitaristov ako napr. John Petrucci , Steve Vai, James Murphy, atď. Počúvam takmer všetko čo ma zaujme, ale tiež si vyberám, ak si môžem vybrať.
A na záver ti ďakujem za čas ktorý si si našiel pre našu bandu, tohto roku dospievame, čo sa týka veku, takže budeme na jeseň oslavovať a ako každý rok sa nám snáď podarí urobiť nejaký zaujímavý koncert. Pozdravujem aj všetkých, ktorí si nájdu čas na prečítanie tohto rozhovoru v dnešnom uponáhľanom svete a nielen ich...

 2

Koscj

Další informace

Diskografie

XX (2010)
Blasphemy (2009)
When Angels Begin To Cry (2003)
The Secret Around Us (2002)
Eyes (demo) (1997)
Paradise Garden? (demo) (1995)
Fanaticism (demo) (1993)
Cruel Mercy (demo) (1993)
Coroner (demo) (1990)