ESOTERIC - The Maniacal Vale

ESOTERIC - The Maniacal Vale

ESOTERIC - The Maniacal Vale

ESOTERIC - The Maniacal Vale

Nekorunovaní doommetaloví králové ESOTERIC věru nikam nespěchají. A tím mám na mysli jak rychlost jimi prezentovaných skladeb, tak i rozpětí mezi datem vydání jejich jednotlivých alb. Věrným fanouškům kapely však tato skutečnost nikterak vadit nemusí, vždyť na kvalitu si každý počká rád. Tentokrát jsme sice museli vydržet celé čtyři roky, ale výsledek za to určitě stojí. Pakliže bych měl to, co se na nahrávce odehrává, popsat co nejvýstižněji, zvolím následující tři slova - tradičně vysoký standard.

Rozdělením díla na dva disky i značnou délkou alba (cca. 100 minut; ke zhoubným dvěma hodinám z „The ESOTERICPernicious Enigma“ se výsledek naštěstí nepřibližuje) se album určitým způsobem navrací k prvním dvěma deskám těchto Britů. Z hlediska obsahového však kapela pokračuje ve vývoji své novější tváře, jíž představila na předešlém „Subconscious Dissolution Into The Continuum“. Nelze tedy očekávat chorobnost starších nahrávek, ani hypnotičnost vrcholného díla „Metamorphogenesis“. Kapela tentokrát nabízí více melodický (pochopitelně na poměry ESOTERIC; slyš např. první skladbu) a dosti psychedelický pohled na doometalovou scénu, přičemž nezanedbává ani tradiční deathmetalový nádech, stejně jako typickou surovost. Pod mohutnou, pomalu se valící kytarovou hradbou dýchá na posluchače (jako již ostatně tradičně) značně ničivá atmosféra, dokořeněná ambientními plochami i záhrobním vokálem, přičemž ani navzdory značné délce album nenudí. Vlekoucí se pasáže totiž občas rozrůzní i nějaká ta deathová rubanice, čímž album získává na přitažlivosti. Struktura kompozic je dostatečně proměnlivá, skladby postupně gradují a navíc jsou celkem zapamatovatelné, takže můžeme hovořit i o určité přístupnosti desky. Je pochopitelné, že zde bude stále co objevovat – v tomto jsou ESOTERIC odborníci – takže máme opět co dočinění s vysoce nadprůměrnou nahrávkou. Nějak se s nimi tento rok roztrhl pytel…

Hodnocení je jednoznačné – kdo kapele na chuť doposavad nepřišel, po desce se snad ani poohlížet nemusí. Kdo ji má naopak rád, s velkou pravděpodobností zklamán nebude. V tom, co dělají, jsou totiž ESOTERIC naprostými mistry.

 23

Deadmann

Verdikt

Standardně vysoká kvalita od ESOTERIC.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
7,5 / 10
Čtenáři
7,8 / 10

Další informace

Stopáž: 101:49

Produkce: Esoteric
Studio: Priory Recording

www.esotericuk.net

Sestava

Skladby

  1. Circle
  2. Beneath This Face
  3. Quickening
  4. Causus Of Mind
  5. Silence
  6. The Order Of Destiny
  7. Ignotum Per Ignotius

Diskografie

A Pyrrhic Existence (2019)
Paragon Of Dissonance (2011)
The Maniacal Vale (2008)
Subconscious Dissolution Into The Continuum (2004)
Metamorphogenesis (1999)
The Pernicious Enigma (1997)
Epistemological Despondency (1994)
Esoteric Emotions - The Death Of Ignorance (demo) (1993)

Jiné pohledy

7,5 / 10
Novou desku ESOTERIC jsem očekával poměrně netrpělive a přiznám se, že ve skrytu duše jsem tak trochu doufal, že se ESOTERIC alespoň částečně vrátí k výrazivu nahrávky "Metamorphogenesis". Nicméně, jak praví starověká moudrost - nevstoupíš dvakrát do stejné řeky. ESOTERIC tak i nadále pokračují v místy "jemnějším" a výrazně melodickém hudebním přístupu, aniž by však po cestě ztratili svou charakteristickou chorobnost. "Maniacal Vale" opět dokazuje, že ostrované nadále patří mezi doommetalovou špičku.
Pavel | 17. července 2008