WEEZER - Weezer (The Red Album)

WEEZER - Weezer (The Red Album)

WEEZER - Weezer (The Red Album)

WEEZER - Weezer (The Red Album)

S veľkou úľavou môžem ako dlhoročný fanúšik konštatovať, že v prípade predchádzajúceho albumu "Make Believe" zostalo len pri nakuknutí do slepej uličky. Chlapci (s vekovým priemerom 40 rokov - pozn. korektora) z Kalifornie si už znovu veselo štrádujú po pláži v Malibu, s vetrom vo vlasoch, uvoľnení, veselí, ani stopa po muzikantskom kŕči, aranžérskej a textárskej vypočítateľnosti či vykrádaní samého seba. Áno, uvoľnenosť a veselosť. To sú kľúčové slová v poradí tretieho "farebného" albumu v diskografii sympatických miláčikov Ameriky.

WEEZER

A pritom nič nenapovedalo tomu, že "Červený album" bude až takýto dobrý. Skôr naopak. Sólovka "The Home Recordings Of Rivers Cuomo" pod hlavičkou ALONE bola pre autora týchto riadkov iba potvrdením smutných konštatácií z recenzie na predchádzajúcu radovku a definitívnym lámaním palice nad "dodoutnávající" obľúbenou kapelou. Naozaj nechápem, koho môže zaujímať vyprázdnenie zásuviek s demonahrávkami a prehŕňanie sa medzi, až na zopár svetlých výnimiek, starými zaschnutými prdmi. O to príjemnejšie však potom boli hneď prvé posedenia pri počúvaní aktuálnej, regulárnej štúdiovej nahrávky. A radosť z nej trvá. A bude trvať minimálne celé leto.

everyone likes to dance to a happy song
with a catchy chorus and beat so they can sing along
timbaland knows the way to reach the top of the charts
maybe if i work with him i can perfect the art

Srandičky a vtipné odkazy nie sú ozdobou iba prvej singlovky "Pork And Beans" (ide o vôbec najúspešnejší singel v kariére kapely), dokonalej hymny všetkých "salámistov". Ešte aj zdanlivo smutné skladby sú na novom albume skôr príjemne melancholické (aký to rozdiel oproti miestami únavnej uťahanosti "Make Belive") - na čele s výbornou "Heart Songs", zasneným výpočtom hudobných inšpirácií mozgu WEEZER. Rivers Cuomo sa s nostalgiou priznáva ku všetkému možnému od Joan Baez a ABBA, cez IRON MAIDEN, JUDAS PRIEST a SLAYER až po magický rok 1991 a album s nahým dieťaťom na obale.

Zaťažkané riffovačky v dokonalom kontraste s príjemnými melodickými nápadmi vyšperkovanými klávesovými linkami. John Lennon a Kerry King uvoľnene džemujúci na tému "populárna hudba v Spojených štátoch za posledných tridsať rokov". WEEZER v plnej sile - kompaktní, štýloví, uveriteľní, neodolateľní. S parádnou pridanou hodnotou v prípade košatej "The Greatest Man That Ever Lived", pri ktorej sa budete držať za srdce a zároveň rehotať ako blázniví.

WEEZER

Ako hodnotím predchádzajúce albumy:

Weezer (The Blue Album) (1994) [10/10]
Pinkerton (1996) [7,5/10]
Weezer (The Green Album) (2001) [10/10]
Maladroit (2002) [7/10]
Make Believe (2005) [6/10]

 4

Rudi

Verdikt

Bezmenné, farebné radovky sú jednoducho ozdobou diskografie mládencov z Kalifornie.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
6,3 / 10

Další informace

Stopáž: 40:31

Produkce: Rick Rubin, Jacknife Lee, WEEZER
Studio: Shangri La Studios, Malibu Performing Arts Center, Threshold Studios

www.weezer.com

Sestava

Skladby

  1. Troublemaker
  2. The Greatest Man That Ever Lived (Varations on a Shaker Hymn)
  3. Pork And Beans
  4. Heart Songs
  5. Everybody Get Dangerous
  6. Dreamin´
  7. Thought I Knew
  8. Cold Dark World
  9. Automatic
  10. The Angel And The One

Diskografie

Weezer (The Red Album) (2008)
Make Believe (2005)
Maladroit (2002)
Weezer (The Green Album) (2001)
Pinkerton (1996)
Weezer (The Blue Album) (1994)