DRACONIAN - Turning Season Within

DRACONIAN - Turning Season Within

DRACONIAN - Turning Season Within

DRACONIAN - Turning Season Within

Smísí-li se záliba ve staromódním doom metalu s trochou gotické kýčovitosti a s nadáním pro teskné melodie, vyjde z toho hrubý obrys hudby švédské party DRACONIAN. Přidá-li se k tomu i spokojenost s vlastní tvorbou a neochota příliš měnit, objeví se nový kotouč, v pořadí již čtvrté album této sestavy. Jakže, čtvrté? To jsem musel jedno vynechat, zajímám se o jejich tvorbu již od prvního záseku, prach a špínu na mou hlavu, něčeho podobného by se Stray ve svých seriálech nedopustil. Ale neodpustím si trochu sarkasmu hned pro úvod, ono se zas tak moc neděje, stejně jako se moc nemění (vlastně vůbec nic) na hudebním stylu DRACONIAN. Poté, co na „Where Lovers Mourn“ definovali svůj styl, se jej drželi a drží až do dnešních dnů. Stejně podařené jako debutní bylo i album „Arcane Rain Fell“. Třetí album, „The Burning Halo“, bylo z části novým albem, z části kompilací materiálu z dob před „Where Lovers Mourn“, a šlo o zajímavou exkurzi do historie kapely. Loni v zimě začali nahrávat „Turning Season Within“ za asistence producentů Jense Bogrena a Davida Castilla (OPETH, KATATONIA).

DRACONIANPokud jste ještě jméno DRACONIAN neslyšeli a máte zálibu v doom metalu, určitě neváhejte a po nějakém kotouči z jejich dílny sáhněte. Všechna díla se honosí kvalitní hudbou, procítěným projevem jak muzikantů, tak zpěváků, pochmurnou atmosférou a velmi pěknými melodiemi. Lyrika se většinou inspiruje v severských básních převážně z období romantismu. DRACONIAN se i přes těsné, rakvovité mantinely svého žánru neutápí v utahanosti. Jejich skladby mají dynamiku, střídání tempa a různých melodických linek, a nenásilné prolínání zpěvu obou zpěváků dokáže udržet posluchače vzhůru. Především aktuální album si přibralo trochu dravosti a jde určitě o mnohem živější dílo než předchozí počiny. Na druhou stranu se nedá říci, že by nějaká skladba vyčnívala nad ostatní, ono se to celé moc hezky poslouchá. S nadcházejícím podzimem, žloutnoucím listím na stromech, hnědnoucím na zemi, a s prodlužujícími se stíny je „Turning Season Within“ hudbou, která by nemusela upadnout v zapomnění.

A poslední slova? Inu, vůči „Turning Season Within“ nemám žádných námitek, jde opravdu o moc pěknou, emotivní hudbu s krásně ponurou atmosférou. A kdybych už všechny tyto klady nevychválil dostatečně v předchozích recenzích a „Turning Season Within“ by bylo první, co jsem od DRACONIAN slyšel, určitě bych hodnotil vysoko. Nicméně psát stále tytéž slova by bylo jako si plnit docházku. Hodnotím obdobně minulým deskám s odečtením bodíku za originálnost, ale i tak jsme stále nad průměrem, což je, myslím si, adekvátní.

 5

Manatar

Verdikt

Další album DRACONIAN, další materiál pro podzimní večery s pistolí a provazem v ruce.

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,1 / 10

Další informace

Stopáž: 52:36

Produkce: DRACONIAN, David Castillo, Jens Bogren
Studio: Fascination Street Studios

www.draconian.se

Skladby

  1. Seasons Apart
  2. When I Wake
  3. Earthbound
  4. Not Breathing
  5. The Failure Epiphany
  6. Morphine Cloud
  7. Bloodflower
  8. The Empty Stare
  9. September Ashes

Diskografie

A Rose For The Apocalypse (2011)
Turning Season Within (2008)
The Burning Halo (2006)
Arcane Rain Fell (2005)
Where Lovers Mourn (2003)