EPHRAT - No One's Words

EPHRAT - No One's Words

EPHRAT - No One's Words

EPHRAT - No One's Words

Jedním z největších překvapení, které jsem měla možnost ke konci roku slyšet, jsou bez debat izraelští nováčci EPHRAT se svým prvním albem „No One´s Words“. Kombinace progresivního rocku s prvky východní hudby, elektrických i akustických kytar, fléten a dokonce i elektra dává tušit zajímavý poslech. Zvědavost možná přiživí i hostující zvučná jména -­ Daniel Gildenlöw (PAIN OF SALVATION) a Petronella Nettermalm (PAATOS). Produkce se pak neujal nikdo jiný než Steve Wilson (THE PORCUPINE TREE). EPHRAT evokují tvorbu PAIN OF SALVATION s prvky východní hudby a ačkoli o kvalitě jaké dosahují PoS alba prozatím mluvit nemůže, je nová deska Izraelců rozhodně velice příjemným debutem.

EPHRATZačátek by měl především upoutat a poskytnout důvod k následnému poslechu. Skladba „The Show“ nejen že příliš nezaujme, ale navíc patří na „No One´s Words“ mezi ty horší. O to více je vidět rozdíl s následující „Haze“, kterou dělá především hlas Petronelly Nettermalm o třídu lepší. Působivý je také kontrast jemného, až andělského ženského vokálu doplněného klávesami oproti zkreslenému zpěvu a elektrickým kytarám.
Kombinace klasického rockového zvuku s podbarvením ve východním, řekněme až islámském stylu, zní v „Better Than Anything“ poměrně zajímavě. Melodický opakující se vokál asi v půlce skladby pak evokuje téměř až náladu manter. Při poslechu EPHRAT se místy neubráníme srovnání s PAIN OF SALVATION. A jestliže se vám bude zdát, že podobnost už překročila hranici, budete mít zčásti pravdu. Přesněji řečeno, budete ji mít u „The Sum Of  Damage Done“, neboť v ní opravdu Daniela Gildenlöwa uslyšíte (a přirozeně se nabízí srovnání s Liorem Sekerem). Závěrečná „Real“ začíná poměrně nezajímavě. Po minutě opustí své rozjeté, téměř až metalové koleje a přikloní se ke staccato-klavíru a jemnějším elektrickým kytarám. Spolu s vokálem Liora Sekera vyznívá celá kompozice velmi pohodově, ale ne podbízivě. Následuje další přechod od akustického vybrnkávání, přes návrat k drsnějšímu začátku, až k elektru. Po baladickém konci mohu s čistým srdcem říct, že „Real“ svými bezmála devatenácti minutami nenudí ani na okamžik.

„No One´s Words“ nenásilně plyne, a ačkoliv jsou jednotlivé písně příjemné samy o sobě, při poslechu celého alba dostávají jiný rozměr. Kouzlo však nespočívá pouze v tom, co se odehrává během poslechu, ale také ve stavu „po“. Ta příjemná pozitivně-melancholicko-dumavá nálada přetrvá a vám deska doznívá v hlavě vlastní melodií.

 7

M.
M.

Verdikt

Velké překvapení!

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
6,5 / 10
Čtenáři
6,6 / 10

Další informace

Stopáž: 59:37

Produkce: Steve Wilson

www.myspace.com/omerephrat

Sestava

Skladby

  1. The Show
  2. Haze
  3. Better Than Anything
  4. Blocked
  5. The Sum Of Damage Done
  6. Real

Diskografie

No One's Words (2008)

Jiné pohledy

6,5 / 10
Velkou spřízněnost s PAIN OF SALVATION (pomineme-li pěveckou účast Daniela Gildenlöwa v jedné písni) necítím. EPHRAT si totiž berou, kde se namane, chvilku připomínají THE FLOWER KINGS, jindy třebas RIVERSIDE (naštěstí ale nejsou až tak ospale nudní, i když i oni umí být někdy hodně vláční). Nešetří na stopáži skladeb, často ždímají z motivů co jen to jde a klidně na album zařadí písničku bez zpěvu (mluvit v tomhle případě o instrumentálce by bylo dost troufalé). Výsledek se poměrně příjemně poslouchá, potěší občasný závan východních nálad, ale tím to končí. Prostě slušná nahrávka, která ale překvapit nemá čím.
Darkmoor | 14. listopadu 2008