MISERY INDEX, HATE ETERNAL, AEON, SEE YOU NEXT TUESDAY, SPLITTER - Praha, Exit Chmelnice - 15. ledna 2009

MISERY INDEX, HATE ETERNAL, AEON, SEE YOU NEXT TUESDAY, SPLITTER - Praha, Exit Chmelnice - 15. ledna 2009

MISERY INDEX, HATE ETERNAL, AEON, SEE YOU NEXT TUESDAY, SPLITTER - Praha, Exit Chmelnice - 15. ledna 2009

MISERY INDEX, HATE ETERNAL, AEON, SEE YOU NEXT TUESDAY, SPLITTER - Praha, Exit Chmelnice - 15. ledna 2009

Po více než čtyřech měsících od neblahé tortury sluchovodů ve společnosti NILE k nám znovu zavítala kvalitní death metalová sestava. Opona se však tentokráte nezvedla v nepříjemném Futuru, ale v o poznání přívětivějším Exitu Chmelnice. Rozhodně se bylo na co těšit, vždyť na čele dorazivšího pelotonu byly hned dvě koncertní jistoty - HATE ETERNAL a MISERY INDEX. Spolu s nimi navíc dorazila interesantní trojice kapel, která ještě více rozšířila již tak slušné žánrové rozpětí celé tour.

SPLITTERKrátce po sedmé hodině večerní se svých nástrojů chápou seveřané ze SPLITTER. Tou dobou je však po Chmelnici rozptýleno jen pár postaviček, inu, program bude ještě dlouhý a hlavního menu se dočkáme až za dobré tři hodinky. V polovině setu švédské brusky náhle registruji v bezprostřední blízkosti pódia do rytmu si pokyvující kostkovanou čepici. Při bližším ohledání bezpečně identifikuji kolegu RIPa, který už se netrpělivě hlásí o slovo. Nuže tedy: SPLITTER nejsou kapelou, která by měla zahajovat podobný koncert, jejich grindcorový kulomet, který mě rozsekal na cucky na posledním Obscene Extreme, střílel nyní téměř do poloprázdného sálu. Zvuk vysokootáčkové rotační hlavně se navíc v prostorách Chmelnice podivně rozplyznul a veškerá ostrost a energie, které jsou obvykle průvodním jevem těchto Švédů, byly tytam. Lidé si od pódia drželi znatelný odstup a ani charismatický řvoun Fredrik Thalberg s tím nic nenadělal. Pevně doufám, že si dojem z českého publika SPLITTER opravili na letošním Winter Assaultu.

SEE YOU NEXT TUESDAYJeště větší lítost jsem pociťoval u následující skvadry, kterou byli Američané SEE YOU NEXT TUESDAY. Energetická nálož, kterou nechali explodovat na pódiu v Exitu, v sobě měla hlavně střepiny z death metalu a grindcoru, ale odezva byla velmi neúměrná výkonu. Řvoun Fox, který si nechal dorůst plovous, vypadal jako rezavá verze Santa Clause a lítal po scéně jako neřízená střela. Jednoznačně nejenergičtější vystoupení celého večera se však jakoby míjelo se zájmem publika. I promo na další kapely, které Fox mezi skladbami dělal, nemělo téměř žádné reakce. Podivné. Před koncertem bych si vsadil, že toto bude jenodznačně mosherský hřeb večera. Materiál se skládal hlavně ze skladeb posledního alba „Intervals“, krom rychlých brutálních mosherských zářezů a chaosmetalových výpadů zazněla i uvážlivá monoliticky rostoucí riffovačka „Dedication To A New Era“, nicméně ani střídání temp, ani o něco lepší zvuk oproti švédskému úvodu, a dokonce ani poctivá a dle mého soudu celkem nakažlivá pódiovka nedokázala lidi přesvědčit k ohlasu, který by si SEE YOU NEXT TUESDAY zasloužili. Pro mě však jednoznačně vrchol večera.

AEONTak. Na pódium nastupuje třetí kapela a já si s dovolením beru zpět štafetový kolík. Pro méně obeznámené hned na začátek prohodím, že ač jsou AEON Švédové jako polena, jejich produkce švédsky rozhodně nezní. Pohrobci DEFACED CREATION se orientují úplně jiným směrem, jejich inspirační studnice totiž dlí až daleko za oceánem. Pětice z Östersundu má na kontě zatím dvě alba, z nichž to první „Bleeding The False“ dokonce vyšlo na prominetní etiketě Unique Leader Records. Jen tak mimochodem podotýkám, že ze zmíněného eposu zazněly třeba „Soulburner“ nebo hned jako druhá v pořadí „Forever Nailed“. Seveřané, navzdory ne zrovna optimálním zvukovým podmínkám, předvedli slušný výkon, potěšil hlavně šikovný Nils Fjellström za hradbou bicích nástrojů i hezky střižená sólíčka obou kytaristů. Slušné BDM představení AEON zakončili zhruba po pětatřiceti minutách za asistence „Helel Ben-Shachar“, otvíráku jejich druhé kolekce „Rise To Dominate“.

HATE ETERNALZvukové problémy se ještě více prohloubily spolu s příchodem HATE ETERNAL, tedy v ten nejméně vhodný čas. Byl jsem celkem zvědav, koho trojice řemeslníků Rutan / Kelley / Simonetto vezme s sebou místo Alexe Webstera, který je (jak je vám jistě známo) zaměstnán na plný úvazek u CANNIBAL CORPSE. Povinnosti spojené s obsluhou čtyř tlustých drátů nakonec padly na bedra mně neznámého krátce střiženého baskytaristy. Nový člen live sestavy navíc spolehlivým growlem doplňoval ze řetězu utrženého Erika Rutana, ostřejším vokálním skřípěním pak přispěla i zasloužilá kapacita Shaune Kelley (DIM MAK, ex-RIPPING CORPSE). Poslední deska HATE ETERNAL je (především po stránce zvukové) hodně diskutabilní záležitostí, pakliže někdo vyrazil na Chmelnici s nadějí, že naživo získají skladby z „Fury And Flames“ trochu „jiný rozměr“, rozhodně musel odejít zklamán. Floridská mašina sice jela na plné obrátky, leč z reproduktorů se linula jen uchu nepříliš lahodící směs, v níž se utápěly i tak jasné skladby jako jsou „I Monarch“ nebo „Behold Judas“. Škoda. Tuzemský příznivec ale hlavu věšet nemusí, další šanci vidět energický set HATE ETERNAL totiž budeme mít už v polovině srpna, neb Rutanovci jsou jednou z prvních potvrzených kapel pro letošní Brutal Assault. Společně věřme, že surový a nekompromisní USBDM diktát ze slunného St. Petersburgu si konečně vychutnáme v optimálním zvukovém balení.

MISERY INDEX MISERY INDEX jsou naživo jednoduše perfektní. Skoro hodinová jízda ve společnosti sice méně náročného, ale o to více zábavnějšího death/grindu uběhla jako voda. Jason Netherton a spol. ani chviličku nenudili, nekompromisní grindové výsypy plynule a nenásilně střídaly death metalové houpačky, občas se dostalo i na jasně srozumitelné melodické záblesky. MISERY INDEX mají na kontě novinku „Traitors“ z níž představili třeba titulní track nebo otvírák „We Never Come In Peace“. Produkce Američanů není kdovíjak komplikovaná, což v ne právě ukázkových zvukových podmínkách, které toho večera na Chmelnici panovaly, znamenalo velké plus. Tam, kde se bohatě vrstvené riffy HATE ETERNAL pouze slévaly v beztvarou směs, teď dominovaly přímé a jasně čitelné kytarové linky. Přímočarý, energický set MISERY INDEX musel bavit toho večera snad všechy, bez ohledu na to, zda přišli na grindcore v podání SPLITTER nebo na učebnicový USBDM z dílny HATE ETERNAL. Lepší tečku za lednovým dýchánkem na Chmelnici si šlo jen těžko představit.

Reaper, RIP

 9