GENERAL SURGERY - Corpus In Extremis: Analyzing Necrocriticism

GENERAL SURGERY - Corpus In Extremis: Analyzing Necrocriticism

GENERAL SURGERY - Corpus In Extremis: Analyzing Necrocriticism

GENERAL SURGERY - Corpus In Extremis: Analyzing Necrocriticism

Dalo by se říci, že u GENERAL SURGERY vše při starém a vše v pořádku. Švédská grindová eskadra se po mnohaleté existenci teprve před třemi lety představila s debutním albem „Left Hand Pathology“, které ji představilo jako vyspělou extrémní partičku libující si v promyšlené gore image patologických nadšenců. Vyspělý a velmi podařený debut se letos dočkává svého následovníka, jenž by se dal jednoduše shrnout jako jeho rozšířená verze.

Švédové sice naštěstí nehodlají pouze v klídku parazitovat na své vlastní minulosti, ale zároveň nemůže být příliš řeči o nějakém posunu hudebního výrazu. Patnáctka krví nasáklých kousků vám na časové ploše o něco málo minut přesahující půlhodinku opět předvede, zač je toho skalpel a skeptikům, které jakýkoliv pohled na fešné promofotky těchto vykuků okamžitě znechucuje, se pokusí dokázat, že i takhle přízemní téma lze zpracovat s (pravda poněkud chorobným) šarmem a obdařit jej příjemně nakažlivou atmosférou. To koneckonců GENERAL SURGERY výborně zvládli už na svých starších nahrávkách a nejinak je tomu i v případě „Corpus In Extremis“. Opírajíc se o své solidní instrumentální schopnosti tvoří v rámci žánru velmi pestrou a řekněme, že i komplikovanější muziku, které nechybí mnohé povedené vychytávky a překvapivé rytmické změny. Kytarové sólo ve „Virulent Corpus Dispersement“ je toho jedním z nejpádnějších důkazů.

GENERAL SURGERY

Pečlivé práci neunikla ani vokální stránka věci. Rejtřík hlasových eskapád vycházejících z hrdla Dr. Sahlströma a občas i jeho kolegů zahrnuje všechny „důležité“ položky, jako jsou hluboký growling či výše položené skřehotání a další podobné vylomeniny. Právě i takovéto drobnosti a zdánlivě úsměvné záležitosti, jakou rejstřík hrdelních pazvuků nepochybně je, znamenají v celkovém provedení jednotlivé důležité detaily, které tvoří komplexní žánrovou nahrávku. V tomto směru jsou GENERAL SURGERY naprostí perfekcionisté. Praktický každý aspekt jejich nového alba působí dojmem dokonalé a svědomité přípravy a snahy nepodcenit ani ten nejtitěrnější detail. Ať už hovoříme o výborné produkci, která má daleko do kanálového zvuku různých obskurních gore partiček, jejichž nahrávky jsou určeny skutečně jen pro tu nejužší skupinu fanatiků, nápadité a pestré hudbě, jež musí potěšit i uši těch vyznavačů extrémnějších metalových forem, kterým není příliš po chuti tématika krvavě zbarvených roušek, anebo o celkové atmosféře nahrávky, která dokonale vystihuje prostředí okachličkovaných podzemních piteven.

Rozdíly mezi „Left Hand Pathology“ a „Corpus In Extremis“ jsou prakticky minimální, ale GENERAL SURGERY jsou (alespoň prozatím) přesně ten případ, kdy je kritika za minimální hudební posun zbytečná. S grácií a přehledem servírovaná krvavá flákota je velmi chutná i napodruhé a co bude příště, teď prostě nemá cenu řešit.

 3

Dalas

Verdikt

Prakticky o něco málo rozšířená verze "Left Hand Pathology". Ale vytýkat to GENERAL SURGERY alespoň protentokrát nemusíme, protože jim to stále hraje výborně!

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,2 / 10

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Necronomics
  2. Decedent Scarification Aesthetics
  3. Restrained Remains
  4. Final Excarnation
  5. Necrocriticism
  6. Exotoxic Septicity
  7. Adnexal Mass
  8. Virulent Corpus Dispersement
  9. Ichor
  10. Idle Teratoma Core
  11. Perfunctory Fleshless Precipitate
  12. Plexus Necrosis
  13. Unwitting Donor/Cadaver Exchange
  14. Mortsafe Rupture
  15. Deadhouse

Diskografie

Corpus In Extremis: Analyzing Necrocriticism (2009)
Left Hand Pathology (2006)
Demo 2005 (demo) (2005)
General Surgery / Machetazo (split 7'') (2004)
Demos (Double 7'' EP) (2004)
General Surgery / Filth (split) (2004)
General Surgery / The County Medical Examiners (split) (2003)
Requiems Of Revulsion (2001)
Necrology (casette and CD) (1993)
Necrology (7'' vinyl) (1991)
Internecine Prurience (demo) (1990)
Pestipherous Athropophagia (demo) (1990)
Erosive Offals (demo) (1990)