RISING DREAM - Failed Apocalypse

RISING DREAM - Failed Apocalypse

RISING DREAM - Failed Apocalypse

RISING DREAM - Failed Apocalypse

Subjektivně nejpříjemnější překvapení letošního „Basinfirefestu“, chorvatští RISING DREAM, jsou víceméně čerstvým jménem, i když českému posluchači nikoliv úplně neznámým (viz. jejich březnový koncert v Praze či účast na předloňském „Masters Of Rock“). A to přesto, že jejich historie sahá až do roku 2000, kdy vpodstatě vznikli jako hard rockové sdružení pod názvem SAND CASTLE (později poněkud slabomyslně pozměněným na VALHALLA). Nepočítaje nejrůznější demonahrávky, mají totiž na kontě pouze jediné album s titulkem „Failed Apocalypse“ z loňského roku. Živé provedení této nahrávky ve Spáleném Poříčí ovšem prokázalo mnohé její kvality, pročež mám za to, že ohlédnutí za ní našinci rozhodně neuškodí, ba naopak.

RISING DREAM

Důvodů je povícero, i když tím nejhlavnějším je samozřejmě melodická pestrost a vnímavý autorský přístup. S ním šestice šikovných muzikantů z „nemetalově“ znějícího Chorvatska staví opravdu důkladný a elegantní heavy – power metal se vším všudy a mnohými příjemnými drobnůstkami navrch (když nejvíce slyšitelný příspěvek v tomto směru podávají všestranné a hojně slyšitelné klávesy Ivana Kutijy a stejně tak elastický vokální projev zpěváka Josipa Ruice, čítající mnohé podoby a rejstříky, včetně jednoho velmi výrazně „dickinsonovského“). Vstupní branou je albu titulní věc, jejíž košatost je přímo výstavní a stejně tak charakteristická i pro zbývajících devět skladeb. Uchu lahodící balkánský lidový motiv (i když ten jen jako ochutnávka), prokládaný napěněnou kytarou (až někde na hranici progresivity), členitost pasáží a dokonale úderný refrén. Jen těžko si lze představit, že se tady budou rozdávat jiné nálepky než „svěží heavy – power metalová skladba sklonku prvního desetiletí nového milénia“. Když je ta pravá chvíle, nebojí se RISING DREAM nasadit sólové instrumentální vsuvky, třeba i na úkor zpěvu (vrcholek ledovce v tomto případě hledejme v čistě instrumentální „Spheres“), a naopak, když je zase jiná příležitost, zpěv se zdůrazní a mnohokrát i způsobem, který by zde nikdo nečekal, totiž pořádným řevem až murmurem („Heretic Prophecy“ nebo hodně moderně pojatá „Hated“, jejíž název k tomu ostatně přímo vybízí). Ruku v ruce s tím je téměř každá skladba schopná prosadit se do hlavní role celého alba a spolu s bohatými aranžemi (ve svižné „Dreams Come True“, jež je v závěru zopakována také v akustickém provedení, je k zaslechnutí i hostující ženský vokál) to „Failed Apocalypse“ staví do opravdu zajímavého světla.

S ohledem na to, že jde o prvotinu kapely, by se vlastně dalo dokonce uvažovat i o loňském debutu roku, ale kdeže minuloroční sněhy a žebříčky jsou. Teď a tady se RISING DREAM vrhají na evropská pódia, aby si také udrolili svůj drobeček slávy, a není zkrátka možné přehlížet, že vybaveni jsou k tomu náramně, což ostatně úplně přesně vystihuje i vysoká hodnota jejich albového jedináčka samotného. Tak ať co nejdříve přibude (minimálně stejně zdatný) sourozenec!

 Přidejte svůj názor

Louis

Verdikt

Tak trochu heavy - power metalová exotika z Chorvatska, jíž to hraje pěkně barevně a od kovové podlahy.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 55:20

Produkce: Denyken
Studio: Present Sound Studio

www.rising-dream.net

Sestava

Skladby

  1. Failed Apocalypse
  2. Trivial No More
  3. Heretic Prophecy
  4. Spheres
  5. Hated
  6. Dreams Come True
  7. Transcend
  8. Voices Of Gods
  9. Storm
  10. Bird Of Prey
  11. ... To Dream Alone
  12. Dreams Come True (Acoustic)

Diskografie

Failed Apocalypse (2008)