JUNIUS - The Martyrdom Of A Catastrophist

JUNIUS - The Martyrdom Of A Catastrophist

JUNIUS - The Martyrdom Of A Catastrophist

JUNIUS - The Martyrdom Of A Catastrophist

S deskou „The Martyrdom Of A Catastrophist“ by se JUNIUS při troše štěstí mohli dost dobře stát novou „hvězdou“ nezávislé rockové scény. Čtveřice Američanů na sebe během posledních několika let upozornila řadou EP, na nichž zajímavě mísila prvky nové vlny 80. let a post-rockové nálady, s často výraznými reminiscencemi THE CURE. Tato kombinace není přirozeně nikterak překvapivá. Překvapivě však působí lehkost, s jakou jejich hudba proudí, aniž by narážela na často únavou vyčpělost, která se ve zmíněné oblasti nezřídka vyskytuje.

JUNIUS„The Martyrdom Of A Catastrophist“ je dlouho očekávaný debut, který, jak si dovolím tvrdit, dosti překračuje naděje nastolené dosavadní tvorbou kapely a ukazuje zanícenost hudebníků pro svou věc. Album je tematicky ohraničeno životem a myšlenkami Immanuela Velikovskeho, a tento koncept se významně podílí na působivosti desky. Aniž byste potřebovali znát slova či jim rozumět, přeci kdesi na pozadí cítíte se zaujetím vyprávěný příběh, který čtveřice přetavuje do podmanivých tonů a jehož autenticita je podtržena fragmenty nahrávek rozhovorů a přednášek Velikovskeho. Vše, co se vám na JUNIUS mohlo dříve líbit, je stále zde, tentokráte však v dotaženější a preciznější formě počínaje strukturou skladeb a produkcí konče. Ačkoliv ozvěny minulých dob jsou stále slyšet, hudebníci je interpretují po svém a dokáží vytvořit působivé atmosférické plochy s nádechem epičnosti, nad nimiž se rozléhá naléhavý hlas Josepha E. Martineze, často doplněný nenápadně zakomponovaným post-rockovým ševelením. JUNIUS hezky obměňují výrazový rejstřík a na ploše desíti skladeb vás provedou bombastickým začátkem ve skladbě „Birth Rites By Torchlight“, přes mezihru reprezentovanou „A Dramatist Plays Catastrophist“, až po katarzní a sladkobolný závěr v „Letters From Angelica“ a do ticha se vytrácející „Mourning Eulogy“.

JUNIUS si tentokráte vše velmi dobře spočítali a přišli s deskou, která jde s jasně vytyčeným cílem přímo k jádru věci a kde hudba je až na prvním místě. A možná, že po několika posleších vám bude zcela jedno, že hlas Josepha E. Martineze někdy tolik evokuje vokalistu THE CURE, a přestanete přemítat nad žánrovými otazníky či řadou dalších zbytečných otázek. Zůstane pouze mozaika tónů, která na okamžik zcela vyplní vaše vnímaní a odpojí vás od okolního světa. A to nezní tak špatně, co myslíte?

 3

Pavel

Verdikt

JUNIUS natočili silnou desku, která hravě překonává jejich minulou tvorbu a směle staví na odkazu nové vlny 80. let 20. století v kombinaci s řadou současných žánrů. Ale především se příjemně poslouchá.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
8,5 / 10
Čtenáři
8,4 / 10

Další informace

Stopáž: 48:55

www.juniusmusic.com

Sestava

Skladby

  1. Birth Rites By Torchlight
  2. The Antediluvian Fire
  3. (turning to the spirit of the hours...)
  4. A Dramatist Plays Catastrophist
  5. Ten Year Librarian
  6. Stargazers And Gravediggers
  7. (...and then he fell before her)
  8. Elisheva, I Love You
  9. Letters From Saint Angelica
  10. The Mourning Eulogy

Diskografie

Eternal Rituals For The Accretion Of Light (2017)
Days Of The Fallen Sun (EP) (2014)
Reports From The Threshold Of Death (2011)
Split s ROSETTA (2011)
Split se JUAREZ (2010)
The Martyrdom Of A Catastrophist (2009)
The Fires Of Antediluvia (EP) (2007)
Junius (2007)
Blood Is Bright (EP) (2006)
Forcing Out The Silence (EP) (2004)
Hiding Knives (Mini-Single) (2004)
From The Isle Of The Blessed (Promo) (2004)

Jiné pohledy

8,5 / 10
Je to přesně tak, jak jsem se domníval. JUNIUS se na své eponymní desce teprve zastřelovali, aby v roce 2009 pálili s plnou sílou. Vynikající album, kterému vévodí četné reminescence časů (ne)dávno minulých, jakými jsou ozvěny post-punkových nálad a příjemné osmdesátkové naivity ("The Antediluvian Fire"), stejně tak moderně znějící rocková dravost a post-rocková zasněnost.
Dalas | 16. října 2009