RAMMSTEIN - Liebe Ist Für Alle Da

RAMMSTEIN - Liebe Ist Für Alle Da

RAMMSTEIN - Liebe Ist Für Alle Da

RAMMSTEIN - Liebe Ist Für Alle Da

Ten, kto trpezlivo čaká, bude v pravý čas odmenený. Tvrdia to najväčšie súčasné ikony nemeckej pop kultúry v úvode svojho nového albumu a my im veru nemáme dôvod neveriť. Zvlášť, keď je práve skladba „Rammlied“ parádnou salvou, trieštivosťou a ničivou silou v ničom nezaostávajúcou za pamätnými otváracími delovkami ako „Wollt Ihr Das Bett In Flammen Sehen?“ alebo „Mein Herz Brennt“. Pravý čas teda nastal na jeseň roku 2009. RAMMSTEIN prichádzajú s novým albumom a ten hlása, že láska je tu pre všetkých.

RAMMSTEIN

Práve jej najrôznejšie patologické podoby tvorili vždy podstatnú časť textov nemeckej industriálno-metalovej stálice. Čo sa páči, to je dovolené – ako sa spieva v novej sado-maso hymne „Ich Tu Dir Weh“. Celkom očakávane je tu aj Lindemannov pohľad na tému rakúskych pivníc – atmosféra skladby „Wiener Blut“ je fakt nechutne strašidelná. Nové texty však dokážu byť aj odľahčenejšie. V „Haifisch“ sa napríklad dozviete, prečo je more slané a ako to, že nie je vidno žraločie slzy (nemčinárov tu tiež poteší dômyselná práca so slovesom halten). Prvý singel z nového albumu je nanešťastie až príliš uvoľnený – s „Pussy“ to RAMMSTEIN jednoducho prestrelili. Kladne sa dá hodnotiť snáď len marketingový prínos tejto neskutočne stupídnej záležitosti. Jej videoklipom Berlínčania s prehľadom urobili zo všetkých šok-rockerov nesposlušné detičky cikajúce na pieskovisku. Škoda, že jej audio podoba s debilným refrénom je časom ďaleko za hranicou počúvateľnosti.

RAMMSTEIN

Aj v poradí šiesty radový album je vydareným zásekom v kvalitatívne nezvyčajne vyrovnanej diskografii nemeckých hviezd. Za asistencie siedmeho člena kapely, švédskeho producenta Jacoba Hellnera vznikla kolekcia kompozícií, v ktorej si každý nájde to, čo sa mu na RAMMSTEIN vždy páčilo a páči aj do týchto dní. Razantné pochodové hymny, choré texty, precítené balady (čarovná „Jar v Paríži“ je jasným kandidátom na jeden zo singlov a videoklipov) – všetko zabalené v luxusnom modernom zvuku. Kým predchádzajúce štúdiovky, „Reise, Reise“ z roku 2004 a vydarená zbierka nevyužitých demonahrávok „Rosenrot“ o rok neskôr, pôsobili ucelenejším a celistvejším dojmom, novinka je oveľa pestrejšia a uvoľnenejšia. Prekvapia pomyselné návraty k prvým dvom albumom, keď sa ešte len tvoril typický štýl RAMMSTEIN, ktorý vo svojej dokonalosti zachytáva opus magnum „Mutter“ a tiež intrumentálne a aranžérske chuťovky (najmä pán Schneider pekne čaruje so svojími bicími).

RAMMSTEIN

Najdôležitejšie samozrejme je, že nechýbajú silné skladby. Na chystanom mamuťom turné po veľkých športových halách (doma v Berlíne napríklad štyri večery v rade) po jasnej otváračke „Rammlied“ z nového albumu určite zahrmí minimálne päť či šesť kúskov. Nie, „Liebe Ist Für Alle Da“ nie je v žiadnom prípade lacnou zámienkou na zárobkové koncertné turné. RAMMSTEIN sa aj na tomto albume postarajú o hodnotný poslucháčsky zážitok. A aby toho nebolo málo, fotograf Eugenio Recuenco sa zhostil vizuálnej podoby albumu v prudko zaujímavom štýle – ako keby Jan Saudek fotil orgie Markíza de Sade.

 119

Rudi

Verdikt

Aj v poradí šiesty radový album je vydareným zásekom v kvalitatívne nezvyčajne vyrovnanej diskografii nemeckých hviezd. Za asistencie siedmeho člena kapely, švédskeho producenta Jacoba Hellnera vznikla kolekcia kompozícii, v ktorej si každý nájde to, čo sa mu na RAMMSTEIN vždy páčilo a až do týchto dní páči.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
7,7 / 10
Čtenáři
7,5 / 10

Další informace

Stopáž: 46:06

Produkce: Jacob Hellner & RAMMSTEIN
Studio: Sonoma Mountain Studio Estate

www.rammstein.de

Sestava

Skladby

  1. Rammlied
  2. Ich Tu Dir Weh
  3. Waidmanns Heil
  4. Haifisch
  5. B********
  6. Frühling In Paris
  7. Wiener Blut
  8. Pussy
  9. Liebe Ist Für Alle Da
  10. Mehr
  11. Roter Sand

Diskografie

Zeit (2022)
Rammstein (2019)
Rammstein: Paris (live) (2017)
Liebe Ist Fur Alle Da (2009)
Völkerball (live) (2006)
Rosenrot (2005)
Reise, Reise (2004)
Pinkpop 2002 (live) (2002)
Mutter (2001)
Live Aus Berlin (live) (1999)
Sehnsucht (1997)
Herzeleid (1995)

Jiné pohledy

7 / 10
Po nezáživném "Reise, Reise" a příjemně melodickém nadechnutí v podobě "Rosenrot", zamířili RAMMSTEIN na sinusoidě vlastní tvorby opět mírným směrem dolů. Kapela tentokrát lehce rekapituluje, značně přitvrdila, avšak cit pro vtíravé melodie si zachovala. Přes mocný zvuk a bombastickou produkci u mě však album postrádá to hlavní - kvalitnější kompozice. Trochu překvapivě tak můžeme mezi nejlepší a nejzábavnější skladby zařadit často omílanou "Pussy", která i přes svou jednoduchost na posluchačovy emoce značně zabírá...
Deadmann | 6. ledna 2010

 

8 / 10
Logický (ú)krok východoněmeckých těžkotonážníků. Hudebně se vracíme do historie, k říznému diktátu kytar a menšímu podílu klávesových a orchestrálních vychytávek. Beranidlo se hutně zakusuje do posluchače, přičemž neztrácí nadhled a smysl pro recesi, který si na minulých deskách obstojně vypilovalo. Právě to je pro mne klíčovým faktorem. Z hudební složky jsem byl místy rozpačitý, ale texty a celková atmosféra udělaly z "Lásky pro všechny" lásku i pro mě. Sice takovou lehce platonickou, každopádně lascivní "Pussy", demoliční šanson "Frühling In Paris" či drsný ramm-folk "Roter Sand" patří k vrcholům diskografie německého tělesa. Navíc se jedná o desku výjimečně vyrovnanou, kde mě jen máloco nudí (nejvíce asi bezduché struhadlo "Mehr"). I při zvýšené míře přímočaré tuposti působí RAMMSTEIN inteligentně a vyspěle... To se počítá.
Marigold | 8. listopadu 2009

 

8 / 10
RAMMSTEIN sú späť s materiálom, ktorý sa nebojím označiť ako silný. Elementy nadhľadu, energie, zábavy a pestrosti síce presahujú hudobný rámec, ktorým album disponuje, no to bolo v konečnom dôsledku u Nemcov vždy tak. S "Pussy" to prestrelili predpokladám presne tak ako chceli (hudobne aj textovo) a hľadať veľké umenie za zvyškom nemá zmysel. V konečnom dôsledku to beriem trocha vážne, trocha s nadhľadom, trocha s humorom a opäť to prekvapivo baví. Veľmi vydarený album, ktorý sa určite radí do širšej špice vrámci diskografie kapely.
Arrow | 26. října 2009