DOOMRIDERS - Darkness Come Alive

DOOMRIDERS - Darkness Come Alive

DOOMRIDERS - Darkness Come Alive

DOOMRIDERS - Darkness Come Alive

Pokaždé, když čtu jakoukoliv zmínku o nějakých bočních projektech členů zavedených kapel, tak se ptám, jak to s těmi bočními projekty vlastně je? Respektive jakou důležitost jim zúčastnění přikládají? Tak zrovna v případě DOOMRIDERS by možná bylo tak trochu škoda šermovat termíny jako bokovka anebo levoboček. Nate Newton je sice znám především svým trýzněním baskytary u šílených CONVERGE, ale druhé album projektu, ve kterém hraje frontmanskou roli, se svojí kvalitou rozhodně nemusí krčit v druholigovém suterénu.

DOOMRIDERSPřestože zde, na rozdíl od své „domovské“ kapely, nelze od Newtona očekávat podíl na nějakém nastavování žánrových norem, neřku-li přímo revoluci, není potřeba nad novinkou DOOMRIDERS ohrnovat nos. Příjemně odehrané retro, které v první řadě věrně ctí stoner rockové tradice, není určitě tím hudebním materiálem, jež by měl žánrové fanoušky urazit. Právě naopak! Album na své ploše o jednu minutku přesahující třičtvrtěhodinovou hranici šlape jako dobře zaběhaný stroj, tedy bez nejmenšího zadrhnutí. Hutný a razantní zvuk kytar, jemuž jsou pevnou oporou jistá a neúnavná rytmika, vytváří ideální podhoubí pro neurvale nakřáplý vokál hlavní persóny. Sedmnáctka písní si pojmy jako progres či moderna k tělu příliš nepřipouští, nehledí napravo nalevo, ale jede si takříkajíc téměř výhradně to svoje. To znamená převážně kratší rychlé skladby podávané v rychlém sledu, s minimem rytmických změn, ale zato s o to silnější ústřední melodickou linkou, které se v mnoha případech dostávají okamžitě pod kůži. DOOMRIDERS se sice neprezentují kdovíjak složitě strukturovanou hudbou, ale na druhou stranu nesklouzávají ani do opačného extrému. V jejich podání se jedná řekněme, že o funkčně vyvážený poměr mezi chytlavostí a kompoziční stavbou, která se i v rámci předem stanovených možností snaží působit co nejbarevněji.

Žánrové zařazení „Darkness Come Alive“ bylo již naznačeno výše. Ano, základem je především stoner rocková divokost a nespoutanost, ke které se na této cestě velmi rády přidávají i těžší kalibry jako sludge metalová neomalenost a příjemné vzpomínání na rockové sedmdesátky a s tím spojené nefalšované rock´n´rollové cítění, kterým tito Američanům tedy rozhodně nešetří. Jednotlivé skladby, z nichž v zásadě žádná kvalitativně (ať už v lepším anebo horším slova smyslu) vysloveně netrčí z davu, by se daly velmi zjednodušeně rozdělit do dvou skupin. Na ty tvrdší, které jsou tvořené především již zmiňovanými plnotučnými riffy a uřvaným Newtonovým vokálem a pak ty méně syrové, ve kterých jsou zřetelnější náznaky melodického provedení. Společným jmenovatelem všech pak zůstává atmosféra načichlá prachem severoamerických pouští, výfukových plynů a kvalitní whisky, a to i navzdory výmluvným textům, které se v žádném případě nedotýkají banalit bezstarostného života v sedadle Harleye.

Čtyři roky starý debut „Black Thunder“ byl rovněž velmi dobrou nahrávkou, ale ani jeho kvality nedokázaly dost účinně varovat před tím, s čím DOOMRIDERS přijdou v roce 2009. „Darkness Come Alive“ je nahrávka ve své podstatě poměrně všední, což jí však nikterak nebrání v tom, aby pod touto rouškou skrývala schopnost si náležitě vynutit pozornost a uznání. Uznání v podobě rázně vztyčeného paroháče.

 3

Dalas

Verdikt

Druhé album DOOMRIDERS přináší kvalitní nálož syrové i melodické řízné kytarové muziky.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,6 / 10

Další informace

Stopáž: 46:09

www.myspace.com/doomriders

Sestava

Skladby

  1. Fade From Black
  2. Heavy Lies The Crown
  3. Bear Witness
  4. Knife Wound
  5. Come Alive
  6. Night Howler
  7. Crooked Path
  8. Lions
  9. Equalizer
  10. Night Lurker
  11. Jealous God
  12. Mercy
  13. Night Beckons
  14. Blood Avenger
  15. Bloodsuckers
  16. Rotter

Diskografie

Grand Blood (2013)
Darkness Come Alive (2009)
Tour 7'' split s DISFEAR (2008)
Long Hair and Tights (split s BORIS) (2007)
Live From The Middle East (7'') (2006)
Black Thunder (2005)