BLACK SABBATH - Sabbath Bloody Sabbath

BLACK SABBATH - Sabbath Bloody Sabbath

BLACK SABBATH - Sabbath Bloody Sabbath

BLACK SABBATH - Sabbath Bloody Sabbath

V případě svého pátého alba se černokněžnická veleskupina nacházela na svém absolutním tvůrčím vrcholu. Šlo bezesporu o největší okamžik v kariéře BLACK SABATH, jenž byl napěchovaný žhavou emocionální sílou. Kapela popustila uzdu vlastní fantazii a za přispění většího počtu aranžérských fíglů stvořila své ultimativní dílo, které znamenalo začátek nové kapitoly a pořádně silné druhé nadechnutí.

Vše však nevznikalo tak lehce, jak se mohlo na první pohled zdát. Z původně zamýšleného opětovného nahrávání v Los Angeles nebylo nic (zřejmě tvůrčí zatavenost), a tak se jelo zpět do Británie, konkrétně do Walesu, kde se v útrobách hradu Clearwell Castle při častých duchařských seancích náhle a jakoby mávnutím kouzelného proutku tvůrčí energie dostavila. A ne ledajaká. Při experimentech s jasnozřivostí a na pozadí neustále plápolajících ohňů vznikla titulní kompozice, která se stala jakýmsi předobrazem celého díla. Zatímco kapela v té době tvrdě makala v útrobách opuštěného hradu, rostla však vůči ní nevraživost ze strany církevních hodnostářů (vše bylo podpořeno tehdejší premiérou filmového trháku „Vymítač ďábla“), takže oprávněná obava z útoků náboženských fanatiků měla za následek hlídkování několika policistů (v Americe pár měsíců před tím dokonce FBI).

BLACK SABBATHOproti předchozím albům je právě „Sabbath Bloody Sabbath“ zřetelným krokem k větší propracovanosti skladeb, progresivnějším strukturám a důslednější práci s aranžemi. Také Ozzyho hlas je na albu ke slyšení v těch nejfrenetičtějších polohách, jaké kdy ze sebe frontman BLACK SABBATH dostal, což mělo za následek jeho brzké problémy s hlasivkami. Mohutný titulní song vyjadřuje hořkost z prázdnoty slávy a jde zcela jistě o stěžejní „flag boat“ alba, ozdobený akustickými party, doprovázejícími velkolepý metalový vál. Následná „A National Acrobat“ nabídne rafinovanější struktury a psychedelický náboj ústředního riffu. Po akustické instrumentálce „Fluff“ přichází na řadu song „Sabbra Cadabra“. Jde vpodstatě o hard rockovou píseň a jediný zamilovaný kus Geezera Butlera do té doby, protože pojednává o jeho tehdejší dívce. Skladba je silně ovlivněna blues a klasickým boogie stylem, jak byl před lety v oblibě ve Spojených státech. Později ji předělala METALLICA pro své dvojalbum „Garage Inc.“. V „Killing Yourself To Live“ je použitý syntezátor stejně výrazný jako Tonyho kytarový riff, což skladbě dodává na větší barevnosti. Tahle píseň pojednává o nudě hotelových pokojů a problémech, s kterými se kapela tehdy na cestách potkávala. Ozzyho hlas je znovu vypjatý a osciluje doslova na hranici jeho fyzických možností. Jinak jde o jednu z těch odlehčenějších a svižnějších věcí na albu, kterou charakterizují zejména melodické zpěvové party a tah na refrén.

Ponurá a teskná „Who Are You?“ je zde jedinou Ozzyho skladbou, kterou ve Walesu složil za pomoci syntezátorového moogu. Zabývá se rozhořčením nad náboženskými otázkami a popisuje pocity zmateného jedince, který neví čemu věřit, a tak řeší dilema, zdali se dát na cestu dobra či zla. Aranžérsky propracovaná „Looking For Today“ je metaforou celého alba. Jde o melodicky přímočarou, téměř popovou píseň, kterou obohacují různé synthy aranže a zvuky flétny. Z mého pohledu jasný adept na hit a ukazatel věcí příštích. Její model stál předobrazem k pozdějšímu albu „Technical Ecstasy“, což by se dalo chápat jako verze „BLACK SABBATH hledajících cestu k světlu“. Naproti tomu zádumčivá „Spiral Architect“ je vystavěná ve stylu progresivního rocku té doby a její velkolepost vyzdvihují zejména mohutné podkresy smyčců, dodávající jí v závěru na gradaci a potřebné dramatičnosti.

BLACK SABBATH se na „Sabbath Bloody Sabbath“ podařilo vytvořit své Opus magnum. Kritikou, ale v mnohých případech i veřejností nejrespektovanější dílo, které otevřelo dveře větším studiovým fíglům a aranžérské propracovanosti. Hard rockový milník, který řadím mezi absolutní Top alba všech dob. Ani jedna ze skladeb zde není navíc, všechny jsou názornou ukázkou skladatelského mistrovství dvojice Iommi/Butler, nadčasové razantní hry Billa Warda a nenapodobitelného charismatu Ozzyho Osbournea. Dojem z desky umocňuje mimo jiné také fantastický obal s kresbou umírajícího muže na lůžku, nad nímž se zlověstně sklání nejrůznější bizardní postavy, mající charakterizovat určité temné fáze jeho života. BLACK SABBATH posléze znovu koncertují po obou březích Atlantiku, aby se stali jedněmi z hlavních lákadel na festivalu California Jam ´74, který se konal poblíž věhlasného závodního okruhu Ontario Motor Speedway, kde vystoupili před dvěma sty tisíci diváky spolu s DEEP PURPLE, THE EAGLES a ELP. Absolutní vrchol!

 27

Stray

Verdikt

Nepřekonatelný milník nejen tvorby BLACK SABBATH, ale i hard´n´heavy obecně. Osm geniálních kompozic zastihlo čtveřici legendárních Britů v momentě největšího tvůrčího přetlaku. Všem skladbám se tak dostalo díky propracovanějším strukturám a bohatým aranžím takřka progresivní podoby.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-
Čtenáři
9,4 / 10

Další informace

Stopáž: 42:35

Produkce: Black Sabbath

www.blacksabbath.com

Sestava

Skladby

  1. Sabbath Bloody Sabbath
  2. A National Acrobat
  3. Fluff
  4. Sabbra Cadabra
  5. Killing Yourself To Live
  6. Who Are You?
  7. Looking For Today
  8. Spiral Architect

Diskografie

The Dio Years (Best Of) (2007)
Greatest Hits (1970-1978) (2006)
The Best Of (2005)
Black Box: The Complete Original (1970-1978) (2004)
Megalomania Architect (2004)
Symptom Of The Universe (Best Of) (2002)
Past Lives (Live) (2002)
Reunion (Live) (1998)
The Sabbath Stones (Best Of) (1996)
Forbidden (1995)
Cross Purposes Live (1995)
Cross Purposes (1994)
Dehumanizer (1992)
Tyr (1990)
Headless Cross (1989)
The Eternal Idol (1987)
Seventh Star (1986)
Born Again (1983)
Live Evil (1982)
Mob Rules (1981)
Heaven And Hell (1980)
Never Say Die! (1978)
Technical Ecstasy (1976)
We Sold Our Soul for Rock & Roll (Best Of) (1975)
Sabotage (1975)
Sabbath Bloody Sabbath (1973)
Volume 4 (1972)
Master of Reality (1971)
Paranoid (1970)
Black Sabbath (1970)