BRING ME THE HORIZON - Suicide Season

BRING ME THE HORIZON - Suicide Season

BRING ME THE HORIZON - Suicide Season

BRING ME THE HORIZON - Suicide Season

Nebýt anglického přízvuku ve zpěvu a zmínky o fotbale v jednom z textů, těžko bychom uvěřili, že BRING ME THE HORIZON jsou z anglického Sheffieldu. Natolik je u nich výrazný vliv současného zaoceánského metalcoru.

BRING ME THE HORIZONMinulé album „Count Your Blessings“ z roku 2006 podsouvalo dojem jedné z mnoha hráčsky zdatných kapel holdujících kombinaci techniky a brutality, ale krom extrémních hudebních postupů moc nenabízelo, chyběla myšlenka či vize, která by tuto sebranku vytáhla z průměru. Uběhly však dva roky a na aktuálním „Suicide Season“ hraje úplně jiná kapela. BRING ME THE HORIZON se vykašlali na technické kudrlinky a udělali velký krok směrem k punku. Pro nové skladby je prioritou intenzita projevu, ne precizně zahrané arpeggio a musím říct, že méně precizní a více chlívácká produkce novému albu velmi sluší. Výsledný produkt staví BRING ME THE HORIZON někam mezi UNDEROATH, EVERY TIME I DIE a CONVERGE, což je pozice, kterou můžeme označit nálepkou tvrdší emocore.

Kapela si ponechala metalový zvuk, ale „sepulturácky“ podladěné hutné kytary a divoká rytmika podle metalových pravidel dostatečně nezařezávají. Divoké kusy „Diamonds Aren´t Forever“ nebo „Death Breath“ mají sílu pneumatického kladiva, které vás jistě přesvědčí o nadšení těchto angličanů. Pod vrstvou hutných riffů a palbou bicích jsou však schované i mírumilovnější melodie, které místy vyplují na povrch a trochu obrousí ostří metalcorové pily. Hlavní devizou této desky je velmi osobitý vokál plný zoufalství a beznaděje, který dodává extrémní hudbě na dramatičnosti. Zajímavý je též lehký dotek elektroniky, který přidává nahrávce futuristické vibrace a dělá ji zajímavější. BRING ME THE HORIZON umí pracovat s atmosférou skladby, řežby střídají dramatické pasáže a závěrečná katarze „Suicide Season“, nebo skoro-balada „It Was Writen In Blood“ dokazují, že kapela umí vytvořit zajímavé věci.

BRING ME THE HORIZON jsou mladí hoši s emo-image, ale neděste se. K „radio-friendly“ projevu podobně vyhlížejících interpretů mají opravdu hodně daleko. Depresivní texty a zoufalý agresivní řev, podporovaný intenzivním hudebním uragánem, vykreslují atmosféru totálních ztracenců, kteří jakoby v poslední agonii bojují o život. Sázka na intenzitu a energii vyšla zkrátka u tohoto alba na výbornou.

P.S. Celé uvedené album vyšlo v roce 2009 zremixované pod názvem „Suicide Season Cut Up“, kde DJ´s kytary téměř úplně odkrojili a vytvořili techno/jungle/drum´ n´bass remixy s výše uvedeným extrémním vokálem. Pozoruhodné.

 14

Verdikt

Energické, punkem ovlivněné metalcorové album s osobitým zpěvem.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,1 / 10

Další informace

Stopáž: 41:00

Produkce: Fredrik Nordstrom & BRING ME THE HORIZON
Studio: Fredman / Arboga, Švédsko

www.bringmethehorizon.co.uk

Sestava

Skladby

  1. The Comedown
  2. Chelsea Smile
  3. It Was Written In Blood 
  4. Death Breath 
  5. Football Season Is Over 
  6. The Sadness Will Never End
  7. Sleep With One Eye Open
  8. Diamonds Aren't Forever
  9. No Need For Introductions, I've Read About Girls Like You On The Back Of Toilet Doors
  10. Suicide Season

Diskografie

That's The Spirit (2015)
Sempiternal (2013)
The Chill Out Sessions (2012)
There Is A Hell, Believe Me I've Seen It. There Is A Heaven, Let's Keep It A Secret (2010)
Suicide Season Cut Up (remixy) (2009)
Suicide Season (2008)
Count Your Blessings (2006)
This Is What the Edge Of Your Seat Was Made For (EP) (2004)