SUFFOCATION, ANNOTATIONS OF AN AUTOPSY, NERVECELL, FLESHGOD APOCALYPSE, BURNING THE MASSES - Praha, Klánovice, Black Pes - 19. března 2010

SUFFOCATION, ANNOTATIONS OF AN AUTOPSY, NERVECELL, FLESHGOD APOCALYPSE, BURNING THE MASSES - Praha, Klánovice, Black Pes - 19. března 2010

SUFFOCATION, ANNOTATIONS OF AN AUTOPSY, NERVECELL, FLESHGOD APOCALYPSE, BURNING THE MASSES - Praha, Klánovice, Black Pes - 19. března 2010

SUFFOCATION, ANNOTATIONS OF AN AUTOPSY, NERVECELL, FLESHGOD APOCALYPSE, BURNING THE MASSES - Praha, Klánovice, Black Pes - 19. března 2010

V předvečer konce letošní kalendářní zimy byl klánovický kultovní svatostánek „Black Pes“ zasvěcen death metalovému žánru. Po boku titánů brutal deathového řemesla SUFFOCATION se představily čtyři služebně mladší ambiciózní spolky, které rozhodně neplnily roli nevýrazných komparsistů.

BURNING THE MASSES Hned první hrající BURNING THE MASSES ze San Diega ve mně zanechali více než dobrý dojem. Mladíčci, kterým nestačila na hlavně narůst ani první metalová řepa, spustili do publika nálož plnou technického brutal/death metalu s deathcorovým chuťovým ocasem. Vokální klenot kapely Cameron „Big Chocolate“ Argon, vyhlášený svým pravidelně aktualizovaným youtube kanálem s kanálními pazvuky, byl sice poněkud zvukově upozaděn, ale pouze v kontextu kapely, která byla na prvního hrajícího „nahulená“ velmi výživně. Živelné technické vystoupení s povedenými death/heavy/speed metalovými kytarovými sólíčky korunoval „Big Chocolate“ skladbou odzpívanou v prostoru pod scénou a na prkna se i vrátil při setu ANNOTATIONS OF AN AUTOPSY. Pro mne osobně vedle SUFFOCATION špička večera.

Druzí hrající Italové FLESHGOD APOCALYPSE, personálně spříznění s HOUR OF PENANCE, laťku nastavenou první kapelou bohužel nepřeskočili. Spousta laciných zlých póz kapele z apeninského poloostrova nesvědčila a zdálo se mi, že i publikum trochu prořídlo. Zcela jistě byla tato situace způsobena i nižší úrovní hlasitosti, ale oproti vágně působícím a drsně hrajícím BURNING THE MASSES byli FLESHGOD APOCALYPSE naopak drsně působící a vágně hrající. Co na tom, že to byl jen vjem a instrumentálně vše sedělo tam, kde má, celý set si zkrátka neudržel moji pozornost, ačkoliv studiově mě jejich tvorba poměrně baví.

NERVECELLDále nastoupila extraliga death metalového soutěžení ve Spojených arabských emirátech. Pravda, trochu to zní jako mistrovství světa v lyžování v Nigérii, ale v případě dubaiských death metalistů NERVECELL bylo jasné jedno. Arabské země dokáží hoblovat poctivý starý death metal s čerstvostí, grácií a přesvědčením, které by jim mohla závidět nejedna evropská nebo americká smečka. Vypasený, přísný basák a vokalista v jedné osobě James Khazal budil zasloužený respekt a kytaristé po jeho bocích vykouzlili perfektní oldschoolový death metal, který místy poukazoval na thrashovou minulost kapely. Na své si přišli i milovníci sekaček, vše v poctivém, tak trochu staromilském duchu. Závěrečný cover „Where Next to Conquer“ od BOLT THROWER byl už jen pověstnou třešničkou na dortu. Výborné vystoupení.

ANNOTATIONS OF AN AUTOPSYANNOTATIONS OF AN AUTOPSY už patří k poměrně zavedeným partám, které se po boku SUFFOCATION tuším již několikrát vyskytovaly. Tučný britský buldozer v omšelých stejnokrojích nakropil do lidí deathcorovou kyselinu, podpořenou výborným hutným vokálem Steva Regana, a správně tak rozehřál přítomné na hlavní hvězdu. U tvorby ANNOTATIONS OF AN AUTOPSY mě mrzí nepřítomnost hudebně zajímavých složek. Jsou sice hrnoucí, ale příliš obyčejní, a to se bohužel promítá i do živého vystoupení. Byla to zcela jistě vhodná hudba na skotačení pod pódiem, nicméně nepříliš zajímavá na poslech. Perfektním tahem a zajímavým zpestřením byl duet s „Big Chocolatem“ ve zlatém hřebu setu.

S nástupem SUFFOCATION bylo cítit, na koho většina lidí čekala. Frank Mullen nemusí vpodstatě dělat vůbec nic. Lidi mu zobou z ruky, a to hlavně proto, že přišli právě na to zobání. Malý klub, stísněný prostor, v předních řadách tlačenice, jakou jsem v „Black Psu“ již dlouho nezažil. SUFFOCATION mají skvělou kulisu a jejich výkon tomu odpovídá. Uvolněný set našlapaný energií, parádní, srozumitelné, technické, neuvěřitelně sehrané a přitom je to stále death metal se vším všudy. Tato kapela prostě nemůže zklamat. Novinkou byla absence dredaté chobotnice na temeni hlavy černého sympaťáka Mika Smitha. Playlist byl široce rozkročený jak do současnosti, tak do minulosti. K tomu připočtěte vynikající zvuk, čitelnost nástrojů a máte téměř dokonalý koncert. Frank živě komunikuje s lidmi, na scéně po jednu písničku ukazují dvě slečny své větrné mlýny a rozhodně nejsou jediné. Stagediving se bohužel stává osudným pro vlasatého pořízka, který po značně nešťastném dopadu nejeví příliš známek pohybu a je z klubu odvážen sanitním vozem.

BURNING THE MASSES

BURNING THE MASSES

FLESHGOD APOCALYPSE

FLESHGOD APOCALYPSE

NERVECELL

SUFFOCATION

 11

RIP
RIP

Další informace