BULLDOZER - Unexpected Fate

BULLDOZER - Unexpected Fate

BULLDOZER - Unexpected Fate

BULLDOZER - Unexpected Fate

Po geniálnej nahrávke „Neurodeliri“ z roku 1988, živáku a jednom úlete sa BULLDOZER začiatkom deväťdesiatych rokov definitívne rozpadli a akoby sa po nich zľahla zem. Dnes však títo talianski šialenci môžu na plné hrdlo zarevať na metalový svet: „Sme späť!“. Samozrejme, svoj návrat podporili aj niečím hmatateľnejším, konkrétnejšie novou nahrávkou, ktorú mnohí označujú za najzmysluplnejší návratový album poslednej doby – relatívne by som aj mohol súhlasiť, no poďme sa na „Unexpected Fate“ pozrieť podrobnejšie.

BULLDOZER verne kráčajú na ceste, ktorú si vyšliapali pred dvadsiatimi piatimi rokmi, svoj thrash metal s temnou atmosférou priviedli na „Unexpected Fate“ do stavu, v ktorom s úspechom snúbia predchádzajúce skúsenosti i nebojácny pohľad do budúcnosti. Dnešnej konkurencii sa smelo pozreli do očí a udreli na ňu tým, v čom sú najsilnejší. Aj napriek určitej jednoduchosti svojej tvorby, dokážu BULLDOZER vytvoriť výborne fungujúcu nahrávku, poskladanú zo zemitého thrashu, občasných melodických gitarových liniek a uletených klávesových partov. Bubeník Manu (SIGHT) bol výbornou akvizíciou – čo konieckoncov potvrdzuje naozaj kvalitným výkonom. Okrem troch stálych členov zoskupenia je možné si na „Unexpected Fate“ vypočuť gitarové sóla v podaní viacerých hostí, z ktorých vyčnieva Billy Sheehan - ten samozrejme prispel sólom basgitarovým („The Counter-Crusade“). Variabilný chrapľavý vokál hlavnej postavy a ideového vodcu BULLDOZER AC Wilda (Alberto Contini) je sem-tam okorenený „peknými“ chorálmi, deklamáciou i výkrikmi, pričom sa frontman v textoch zaoberá už v metale značne ošúchanými témami, akými sú kritika náboženstiev, neslobody a spoločnosti - no dokáže ich podať s takou presvedčivosťou a naliehavosťou, že nepôsobí trápne ani naivne. Po hudobnej stránke veľmi dobrá nahrávka, ktorej nechýbajú prekvapivé momenty ani dostatočne zapamätateľné melódie a refrény, no podľa môjho názoru jej chýba oveľa lepší zvuk. Viem, že takýto „retro sound“ bol zámerom kapely a podľa ich vyjadrení im mal zachovať vlastnú tvár. Som ale skalopevne presvedčený, že keby mal „Unexpected Fate“ krajší a modernejší zvukový háv, kapela by o nič neprišla, ba naopak, získala by. Takýto sound bol pre mňa nepríjemným prekvapeným, hlavne v súvislosti s vedomím toho, že hlavná postava BULLDOZER, gitarista a spevák AC Wild, má značné skúsenosti so štúdiovou prácou a produkciou - zjavne je ale v tomto smere naladený na celkom inej vlnovej dĺžke ako autor tohto textu.

BULLDOZER

Aj napriek sklamaniu, spôsobenému nie najlepším zvukom, môžem vyjadriť spokojnosť s hudobným obsahom a chválim odvahu skupiny vrátiť sa na scénu, hoci každému bolo dopredu jasné, že tento návrat sa určite nestretne so žiadnym väčším úspechom. Takisto chválim i schopnosť posunúť sa vo svojej tvorbe ďalej bez toho, aby skupina stratila vlastnú tvár, alebo pôsobila dojmom nadbytočnosti.

 5

Koscj

Verdikt

Slušný návrat na scénu, ktorý, ak by bol podporený lepším zvukovým záznamom, mohol urobiť väčší rozruch.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
6,9 / 10

Další informace

Stopáž: 36:02

Produkce: BULLDOZER a Andy Leonardi

www.youtube.com/BulldozerOfficial

Sestava

Skladby

  1. Unexpected Fate
  2. Aces Of Blasphemy
  3. Salvation For Sale
  4. Use Your Brain
  5. Micro VIP
  6. Bastards
  7. Buried Alive By Trash
  8. The Counter-Crusade
  9. The Prediction
  10. In The Name

Diskografie

Unexpected Fate (2009)
Regenerated In the Grave (2006)
1983-1990: The Years Of Wrath (1999)
Dance Got Sick! (EP) (1992)
Alive...in Poland (1990)
Neurodeliri (1988)
IX (1987)
The Final Separation (1986)
The Day Of Wrath (1985)