CROWBAR, REDRUM INC., GOSPEL OF THE FUTURE - Praha, klub 007 Strahov - 28. června 2010

CROWBAR, REDRUM INC., GOSPEL OF THE FUTURE - Praha, klub 007 Strahov - 28. června 2010

CROWBAR jako hlavní hvězda na pražské Sedmičce, to je událost, kterou si každý pořádný fanoušek hutného sludge nemůže nechat ujít. Mít prakticky na dosah ruky (na 007 platí doslova) tuto kultovní kapelu je zážitek srovnatelný s průjezdem hlasitého nákladního vlaku vaším obývákem.

Koncert začal o něco dříve, než bylo uvedeno, a tak jsem byl ochuzen o větší část setu GOSPEL OF THE FUTURE. Ti v posledních dvou skladbách potvrdili svoji nadprůměrnou pozici na tuzemském postmetalovém hřišti, hráli s jistotou a přesně, měli pěkný ostrý zvuk a razantní bicí. Tentokráte už přijeli podpořit své nové album „Eclipse“ a zejména závěrečná skladba jejich vystoupení mě opět utvrdila v tom, jak je správné být fanouškem této kapely.

Neočekávaný a na poslední chvíli domluvený německý support REDRUM INC. byl důvodem posunutí začátku akce na dřívější hodinu. Pro mne absolutně neznámá kapela vystupovala sebevědomě, se sympatickým nadšením a dost osobitým nazvučením. Mlaskavý kopák a bzučivá „blacková“ kytara působily dost zvláštně. Vysoký vousáč za mikrofonem měl co dělat, aby se na pódiu vešel pod nízký strop Sedmičky, a tak raději běhal v prostoru pro obecenstvo. Jejich hudba byla zpočátku dost zamotaná, od thrash metalu, přes nějaké to core, až po punkrock, ale asi v půlce setu se ustálila na solidně zahraném groove metalu. REDRUM INC. se během vystoupení rozehřáli a závěr vystoupení už neměl chybu. Nesnažili se o žádné velké umění a hráli stylem „hr na ně“. Nic osobitého, ale mělo to šťávu. Zvuk byl ovšem dost nahlas.

CROWBARZdaleka však ne tak nahlas jako při vystoupení CROWBAR. Nevím, jestli Kirk Windstein již za odehrané roky skoro ohluchnul, ale tentokráte byla hlasitost na hranici bolesti. Nerad si na koncertě zacpávám uši, ale tentokrát nebylo zbytí. Publikum se hned v úvodu nahrnulo až k pódiu a někteří nadšenci v prvních řadách dávali roztomile najevo, co pro ně koncert CROWBAR znamená. Zejména dvoumetrový hromotluk v první řadě hltal každé Windsteinovo slovo a nadšeně prožíval každý takt. Při rychlejší „Conquering“ se dal poprvé do pohybu i nebezpečně vyhlížející kotel. Hráli se samozřejmě z větší části pomalé bahenní skladby typu „New Dawn“ nebo „The Lasting Dose“ a všichni ti, kteří nedávno lamentovali nad krátkým setem CROWBAR v Modré Vopici, se tentokrát pomalých hutných riffů nabažili do sytosti. Hlavní aktér byl sice u mikrofónu tradičně statický, ale jeho kumpáni (hlavně basista) do toho šli naplno. Nadšení zaplněného klubu bylo téměř hmatatelné a vystoupení legendy potvrdilo její kvality. Vrcholem setu byla výborná „Planets Collide“, která překonala všechny ostatní a ukončila základní část vystoupení. Po krátké pauze, při které si publikum vtipně přídavek vynucovalo pódiovými mikrofony, se CROWBAR vrátili, přidali ještě dva kusy a desátá hodina následně koncert ukončila. Vystoupení CROWBAR na 007 můžeme řadit mezi povedené akce a respekt, který tuto kapelu provází za oprávněný. Jen za moji maličkost prosím příště méně nahlas.

 10