UŽ JSME DOMA - Jeskyně

UŽ JSME DOMA - Jeskyně

UŽ JSME DOMA - Jeskyně

UŽ JSME DOMA - Jeskyně

Je asi naprosto zbytečné připomínat, jakých met UŽ JSME DOMA za těch pětadvacet let existence dosáhli. Stylový mišmaš vycházející z punkových kořenů dávno vykrystalizoval v cosi naprosto jedinečného a svébytného, a tak početná rodina fanoušků s jásotem vítá každý další přírůstek do společné „domácí“ pokladničky. A s trochou nadsázky řečeno, i kdyby novinková „Jeskyně“ nepřinesla nic než naředěnou minulost, bude nutně (po sedmi dlouhých letech netrpělivého čekání na další studiový zápis) událostí. Jenomže, světě div se, ona od úvodní magické titulky kouše, škrábe, tahá za vlasy... a nechce z hlavy ven!

Ve stínu jeskyně jiskřičky poletují
položím mezi ně znavenou duši svojí
jestli se ohřeje, jestli se ztratí, kdo ví
ozvěna slyší mě, ale nic neodpoví

Ano, polovina arzenálu, v podobě textů Miroslava Wanka, má tradičně jiskrně vybroušenou fazónu. Společné téma „Jeskyně“ dává možnost nahlédnout nejen do nitra skal, nýbrž pochopitelně i do sebe sama, což jsou paralely vděčné a věčné a Wanek touhle ponornou řekou proplouvá s mistrnou bravurou sobě vlastní.

UŽ JSME DOMA

Jestliže předchozí zápis „Rybí tuk“ vykazoval jistou dávku nevyrovnanosti, naprosto dechberoucí skladby jako „Mlha“ kombinoval s „jen“ mírně nadprůměrnými a jako celek občas zalapal po dechu, aktuální sbírka má od začátku jasno v tom, co a jakými prostředky chce sdělit. A také tak bez zbytečných formalit činí. Svou roli v tom jistě sehrála stabilizovaná sestava a určitě i trubka Adama Tomáška, jakožto nová dominanta zvukového kabátku nových UŽ JSME DOMA. Na první poslech vám skupina bude vonět trošku jinak, možná někomu přijde divná přítomnost dechového nástroje, když to není tradiční ságo (Jindry Dolanského), ovšem brzy zjistíte, že i trubka souboru skvěle sluší. Navíc delší časová proluka mezi alby dala možnost poskládat skutečně silný materiál, který neošidí žádnou tradiční složku, včetně silných refrénů, sborového zpívání a prolínání hlasů. Je jedno, jestli do toho UJD buší jako v „Kapce“ nebo „Úkrytu“, budovatelsky sborují v „Propasti“, rytmizují na liché v „Navijáku“ či se jen probírají silnými melodickými motivy, které různě ozvláštňují a střídají s nervními záškuby („Stropy“, „Mariana“ a další). Od začátku do konce totiž všechno drží pěkně pohromadě a pověstná červená nit má šíři námořnického lana.

„Jeskyně“ je skvělou hloubkovou sondou. Vrací se, přitom jde dopředu, překvapí tím, že drží vlastní vizi. Snad na následovníka nebudeme muset čekat dalších sedm let a snad si soubor uchová aktuální fazónu. Podobně nadčasové (nebo přesněji snad mimočasové?) věci u nás totiž jen těžko hledat.

P.S. Teď by ještě nebylo marné vydat Wankovy písničky z večerníčku „Krysáci“, neboť i tam se skrývají malé perličky, které by se mohly blýsknout.

Jak hodnotím alba posledního (dejme tomu) desetiletí:
Uši [9/10]
Rybí tuk [7/10]

 12

Darkmoor

Verdikt

Sice až po sedmi letech, ale o to kvalitněji.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
7,5 / 10
Čtenáři
8,1 / 10

Další informace

Stopáž: 43:22

Produkce: Miroslav Wanek
Studio: Studio Indies v Brně

ujd.tre.cz

Sestava

Skladby

  1. Jeskyně
  2. Kapka
  3. Propast
  4. Naviják
  5. Valounek
  6. Fascinace
  7. Stropy
  8. Úkryt
  9. Mariana
  10. Puklinka
  11. Ukolébavka pro Anežku

Diskografie

Kry (2018)
Jeskyně (2010)
20 letů (2DVD) (2006)
20 letů (CD) (2005)
Rybí tuk (2003)
15 kapek vody (best of) (2000)
Vancouver 1997 Live (1999)
Uši (1999)
Jaro, peklo, podzim, zima (1996)
Pohádky ze Zapotřebí (1995)
Hollywood (1993)
Nemilovaný svět (1991)
Uprostřed slov (1990)

Jiné pohledy

7,5 / 10
Dobrou správou je, že stabilizačná fáza trvajúca dlhých takmer 10 rokov po odchode Jindru Dolanského sa snáď nadobro skončila. Trúbka Adama Tomáška je vítanou novinkou, (aj) vďaka ktorej má "Jeskyně" okamžite rozpoznateľný zvuk, tak, ako skladby z nej v živom podaní. Rovnako ako jej predchodca "Rybí tuk" však doska trpí na nevyrovnanosť materiálu, na menej výrazné skladby, ktoré síce dajú vyniknúť skvostným kusom formátu "Propasti", no s postupujúcim časom odhalia ťažko popísateľnú, no jasne badateľnú únavu. Po štvrťstoročí na ňu UŽ JSME DOMA majú bez debaty nárok.
Thorn | 1. srpna 2010