BLIND GUARDIAN - Tales From The Twilight World

BLIND GUARDIAN - Tales From The Twilight World

BLIND GUARDIAN - Tales From The Twilight World

BLIND GUARDIAN - Tales From The Twilight World

Z mého pohledu je třetí album Strážců prostě čarokrásné a představuje i po těch dvaceti letech, které na něm mimochodem nezanechaly žádné výrazné známky úbytku jeho kouzla, první velký vrchol v diskografii BLIND GUARDIAN. Příběhy ze soumračných síní v sobě měly totiž všechno, co jen prvotřídní heavy metalová nahrávka vytvořená na počátku devadesátých let mohla mít. Teď klidně přeskočme takové prkotiny, jako srovnávání zvukové stránky tehdejších metalových alb s těmi dnešními a zaměřme se na to důležité, tedy kvalitu skladeb, protože ve své době tohle album beztak znělo fenomenálně.

BLIND GUARDIAN

V zdejších hymnech bylo po skladatelské stránce zúročeno vše, co se do té doby krefeldští naučili, a rovnou tím nejlepším možným způsobem. Pojí se v nich totiž údernost a energie jejich prvních dvou alb s mohutně vygradovanými nápěvy a znovu o něco propracovanější strukturou skladeb, která šla ruku v ruce s tím, jak se Strážci postupem let vyhrávali, stali více sebejistými a zejména, byli odhodláni svůj projev posouvat někam dál. Vždyť již úvodní „Traveler In Time“ doslova zaburácí majestátním chórem. Song skutečně působí jakoby nás přenesl do jiné epochy. Tedy oslavně, hrdinsky, jakoby opěvoval dávno zapomenuté příběhy a dobrodružství ze starých časů. André Olbrich s Marcusem Siepenem zde svými kytarovými vyhrávkami doslova kouzlí, tempo se již v úvodu několikrát mění, skladbě však nechybí dramatizace ani refrénové vyústění umocněné Hansiho srdnatým hlasem. Ten zmohutněl a doznal zde potřebné síly, což bylo na celém albu hodně slyšitelné, a to zejména v několika stěžejních chórech („Traveler In Time“, „Welcome To Dying“, „Lost In The Twilight Hall“ a „The Last Candle“), ale rovněž v jemnějších skladbách typu „Lord Of The Rings“ nebo „Altair 4“. Navzdory užívání zejména kovových ingrediencí (výjimkou jsou třeba klávesy v již zmíněné „Lords Of The Rings“) je dílo opatřeno doslova strhující pohádkovou atmosférou, která nás znovu vrhá do světa Tolkienových příběhů. Na albu je rovněž dokonale vyvážen poměr mezi metalovou razancí a košatými melodiemi, které měly v případě BLIND GUARDIAN vždycky proklatě daleko ke kolovrátkovým juchačkám ostatních podobně stylově zaměřených souborů kolem. Mám rád alba, která nemají v diskografii kapel žádné dvojče a „Tales From The Twilight World“ právě takovým stoprocentně je. Vládne totiž kouzlem neopakovatelného, které lze vyvolat jen tehdy, když je mu tvůrce stoprocentně oddán a kdy mu dílo po celou dobu tvorby doslova žije v hlavě, takže jsem přesvědčen, že tenkrát kapela spolu s producentem Kalle Trappem v Münsterském studiu doslova potila krev.

S většinou zdejších skladeb mám spojen nějaký vizuál. Vezměte třeba hned druhou „Welcome To Dying“. Kdysi dávno mi jeden kamarád řekl, že když jí poslouchá, představí si výjev podobný tomu z pohádky „S čerty nejsou žerty“ (zvláštní, že?), jak černý kočár míří pochodněmi osvětlenou chodbou někam dolů do samotných pekel. Charizmatický obličej Karla Heřmánka lze tam někde dole opravdu jen tušit. Nevím jak je to možné, ale v podvědomí jsem si nějakým způsobem tuhle jeho představu uchoval a opracoval k obrazu svému, takže od té doby vidím „Welcome To Dying“ jako překotnou jízdu do ohnivého nitra země jakýmsi tunelem. Následná „Weird Dreams“ rozhodně patří mezi smysluplné instrumentálky, protože má příběh, který graduje, nenudí a hlavně nepůsobí samoúčelně, naopak do alba pasuje se vším všudy – navíc se oba kytaristé znovu předvedou. Výpravná balada „Lord Of The Rings“ působí majestátně, jakoby doprovázela nějakou panovnickou korunovaci v Gondoru. Právě díky těmto vzdušnějším a citlivě aranžovaným věcem působí celé album svěže a méně monotónně než obě předchozí nahrávky.  Skladba „Goodbye My Friend“ je typický speedmetalový vál plný odhodlání, který pohání nezkrotné laufy Thomena Stauche. Když uprostřed „Lost In The Twilight Hall“ zakrákoral hostující Kai Hansen, byl to v době mých prvních poslechů BLIND GUARDIAN okamžik, kdy mnou doslova projel elektrický proud. Chápejte, tehdy byl jeho hlas ještě veliká svátost, protože jediné album, co do té doby nazpíval bylo fantastická první deska HELLOWEEN „Walls Of Jericho“ (1985), takže když se na pár sekund zjevil po pěti letech, všichni kolem hopsali nadšením a tu pasáž si pouštěli pořád dokola. Jinak skladba to je fantastická se vším všudy a její refrén řadím k vrcholným dílům krefeldských dodnes. Stejně vysoko však hodnotím i „The Last Candle“, díky které celá nahrávka spěje do fantastického finále. Songy „Tommyknockers“ a „Altair 4“, které předcházejí právě hymně „The Last Candle“, textově čerpají ze sci-fi díla Stephena Kinga - „Tommyknockers“. Zatímco riffová rubanice „Tommyknockers“, nesoucí jméno po zelených bytůstkách z kosmu, které jedné podzimní noci přistály kdesi uprostřed lesů v americkém státě Maine, aby obyvatelům blízkého městečka způsobily opravdové nepříjemnosti, patří k tradiční důrazné tvorbě ranných Strážců, tak „Altair 4“, nesoucí název po vesmírném korábu těchto prevítů, je již skladatelsky důmyslnější, navíc opatřená výbornou zpěvovou linkou a proaranžovaná akustickou kytarou.

Takže znovu – „Tales From The Twilight World“ vládne kouzlem neopakovatelného a je dodnes jedním z nejlepších děl svého žánru. Je vyvrcholením úvodní albové trilogie BLIND GUARDIAN. Stále v něm totiž převládá speedový řád, ovšem je v něm rovněž cítit snaha o důmyslnější práci s aranžemi a melodiemi, ale hlavně jde o dílo, které je opatřeno opravdu silnými songy, což ostatně mnohá pozdější (tzv.propracovanější) alba BLIND GUARDIAN takto fantasticky kompaktní sestavičku nenabízejí.

 8

Stray

Verdikt

První vrchol v diskografii krefeldských. Album, které vládne kouzlem neopakovatelného. Citlivě namíchaný koktejl mezi metalovou dravostí, pohádkovou melodikou a touhou po majestátnějším vyznění. Okamžik, kdy fénix počal roztahovat křídla. Co tehdy Strážcům nechybělo především, byly silné chorály.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-
Čtenáři
9,1 / 10

Další informace

Stopáž: 40:45

Produkce: Kalle Trapp
Studio: Karo Studios, Münster

www.blind-guardian.com

Sestava

Skladby

  1. Traveler In Time
  2. Welcome To Dying
  3. Weird Dreams
  4. Lord Of The Rings
  5. Goodbye My Friend
  6. Lost In The Twilight Hall
  7. Tommyknockers
  8. Altair 4
  9. The Last Candle
  10. Run For The Night

Diskografie

The God Machine (2022)
Twilight Orchestra: Legacy Of The Dark Lands (2019)
Beyond The Red Mirror (2015)
At The Edge Of Time (2010)
A Twist In The Myth (2006)
Live (2003)
Bard Song (singl) (2003)
A Night At The Opera (2002)
And Then There Was Silence (singl) (2001)
Nightfall In Middle-Earth (1998)
Mirror Mirror (singl) (1998)
The Forgotten Tales (1996)
Mr. Sandman (singl) (1996)
Imaginations From The Other Side (1995)
A Past And Future Secret (singl) (1995)
Tokyo Tales (Live) (1993)
Somewhere Far Beyond (1992)
Tales From The Twilight World (1990)
Follow The Blind (1989)
Battalions Of Fear (1988)

Jiné pohledy

Tady někde se začínají psát velké dějiny BLIND GUARDIAN, kterým jsem beznadějně propadl, byť jejich úhledné řádky a úpravné iluminace tu pro mě vždy byly (a o to více jsou) poněkud nezřetelné. Typicky "vykřičené" refrény císařsky dominují už Soumračnému světu ("Welcome To Dying", "Traveler In Time"), ale album v mých uších sráží ofenzivní zaťatost, se kterou ho kupředu žene bič Thomenových bicích i pidlikající "heavy" dvojzápřah Siepen-Olbrich. Svého času jsem snad mohl všemi těmi modelovými sóly být okouzlen, dnes už jim naslouchám s lehce pozdviženým obočím – jakkoli jsou živelná a divoce nakroucená, BLINDi je v budoucnu překonali svérázností i nápaditostí mnohokrát. Jakoby se v "Tales From The Twilight World" nacházela kapela na předělu mezi ortodoxní příslušností k žánru ("Tommyknockers") a vytvářením vlastního rukopisu ("Lord Of The Rings"). Je vlastně div, jak mě přes ten přehršel klišovitých momentů album baví a neuráží, ale v žádném případě mě nedostává tak výrazně jako tři další následovníci.
Marigold | 3. září 2010