CEPHALIC CARNAGE - Misled By Certainty

CEPHALIC CARNAGE - Misled By Certainty

CEPHALIC CARNAGE - Misled By Certainty

CEPHALIC CARNAGE - Misled By Certainty

„Zmoudření brutálních řezníků!“ nebo „Coloradské drtičce dochází dech!“ či jiný podobně šokující slogan se nabízí pro ocejchování nové desky CEPHALIC CARNAGE. Natolik vyklidněné a seriózní se jeví album „Misled By Certainty“ ve srovnání s předchozí tvorbou. Ovšem neděste se, kapela neztratila nic ze svých charakteristických znaků a vykročila správným směrem. Novinka není tolik „brutal“ a není ani tolik „grind“, album je více hravé, pestré, svým způsobem odlehčené, ale zároveň je stále dostatečně death metalové. Ubíhá převážně ve středním tempu a odkazuje spíše na staré žánrové klasiky z počátku 90. let, než na aktuální deathcorové trendy. Zejména ozvěny starých alb MORBID ANGEL nebo BOLT THROWER jsou často zřetelně slyšitelné.

CEPHALIC CARNAGE

Hlavní kouzlo současných CEPHALIC CARNAGE spočívá především ve schopnosti šikovně zapojit do hutných death metalových válců „progresivní“ prvky. Heavy metalové vyhrávky, sóla nebo krátké odbočky do jiných stylů tu sice byly i v minulosti, ale nyní dostávají více prostoru a příjemně narušují metalové hoblování. Tento jev je dobře patrný např. v povedených skladbách „Abraxas Of Filth“ nebo „Ohrwurm“, muzikanti naznačí, jak skvělými instrumentálními dovednostmi jsou vybaveni, ale nikdy nesklouznou ke zbytečné exhibici. Na albu samozřejmě najdete i grindové vypuštění páry, ale to zde plní pouze funkci zpestření jinak převážně epických (!) skladeb. Vyvrcholením desky je dvanáctiminutový kolos „Rapangaea“, kde se kapela asi nejvíce vzdálila své minulosti a odvážně vykročila do post-metalového „sludge“ světa.

Důležité pro album je střídání dvou zpěvů, z nichž ten skřehotavý připomíná Milleho Petrozzu z KREATOR a ten hlubší zas bublající odpadní výpusť. Hodně prostoru pro předvádění dostává tradičně baskytara, což nebývá u death metalové kapely zrovna časté a zajímavé jsou též oživující elementy, jako je saxofon ve výborné „Ohrwurm“ nebo mluvené slovo v „Dimensional Modulation Transmography“ nebo klávesy v závěru „Repangaea“. Nahrávka tak zní profesionálně a dělá radost posluchačům, kteří si potrpí na detaily.

CEPHALIC CARNAGE nám od časů debutové divočiny pěkně dozráli a dokázali ve zdánlivě vyčerpaném stylu neuvěřitelné věci. Aktuálně se nesnaží už tolik ohromit agresí nebo rychlostí a nabízí v první řadě propracované skladby plné umně poskládaných riffů, které dokazují, že i death metal s trochou toho grindu může znít inteligentně, srozumitelně a zůstat přitom dostatečně úderný a divoký. CEPHALIC CARNAGE zkrátka natočili opět výbornou desku, za kterou jim právem náleží respekt a minimálně osm a půl bodu.

 12

Verdikt

CEPHALIC CARNAGE úspěšně rozvíjejí svoji death metalovou vizi, tentokrát za použití klidnějších a přívětivějších metod, ale v žádném případě se nekoná ústup z vydobytých pozic, naopak stále hrají moderní death metal té nejvyšší kvality.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,5 / 10

Další informace

Stopáž: 53:35

Produkce: Dave Otero
Studio: Flatline Audio Studios

www.myspace.com/cephaliccarnage

Sestava

Skladby

  1. The Incorrigible Flame
  2. Warbots A.M.
  3. Abraxas Of Filth
  4. Pure Horses
  5. Cordyceps Humanis
  6. Raped By An Orb
  7. P.G.A.D.
  8. Dimensional Modulation Transmography
  9. Ohrwurm
  10. When I Arrive
  11. Power And Force
  12. A King And A Thief
  13. Repangaea
  14. Aeyeuchg!

Diskografie

Misled By Certainty (2010)
Xenosapien (2007)
Digital Carnage (EP) (2005)
Anomalies (2005)
Lucid Interval (2003)
Exploiting Dysfunction (2000)
Conforming To Abnormality (1998)