MATER MONSTIFERA - Hovory sepsané krví (interview s Yvorem)

MATER MONSTIFERA - Hovory sepsané krví (interview s Yvorem)

Jihočeské black metalové uskupení Mater Monstifera má za sebou výborné demo „Sepsáno krví“, kterým na sebe kapela dokázala připoutat značnou pozornost domácích fanoušků této kovové odnože. Jejich vampýrský black dokázal zaujat i moji maličkost a proto jsem neváhal kontaktovat frontmana této družiny Yvora se žádosti o rozhovor. Řeč se točila samozřejmě kolem aktuální počinu, ale nevyhli jsme se ani emailové kampani, která byla vůči Mater Monstifera nedávnou rozpoutaná. Yvor se předvedl jako pohodový člověk a partner k rozhovoru, což koneckonců můžete posoudit sami …

Nazdar Yvore! Na úvod Ti nemohu nepoložit klasickou startovní otázku … Pověz nám prosím něco o historii Mater Monstifera. Jak vznikli, proč vznikli, kdo vymyslel název, co ten znamená a podobně.
Zdravím Tě příteli a s tebou všechny čtenáře Metalmanie. Skupina Mater Monstifera vznikla na sklonku léta 2000 na troskách skupiny Come-Die, která přestala pro názorové neshody existovat. Rozhodl jsem se,že si udělám vlastní projekt a muziku budu dělat tak ,jak chci já a nikdo mi do toho nebude mluvit .Původně to měl být pouze studiový projekt, ale nakonec se z Mater Monstifera stala regulerní kapela. Co se názvu týče, tak ten jsem vymýšlel poměrně dlouho. Dával jsem si moc velký pozor,aby Mater Monstifera byla pouze jedna. Dloho jsem brouzdal po netu a pátral, ale do dnešní doby jsem kapelu se stejným názvem nenašel. Teď to vypadá, že já jsem ten ,který všechno zařídil atd. Pochopitelně to není pravda. Mater Monstifera má 4 členy a já jsem nesmírně rád, že ty lidi znám a že s nima mohu pracovat. Nebýt nich, tak by Mater Monstifera nebyla tam ,kde je .Pro pořádek kapelu představím. Destructor-voc, Abogarth-bass, Jitka-key a já (Yvor)-gut. Pochopitelně nesmím zapomenout na našeho hostujícího kytaristu, který s náma občas i koncertuje. Je to Astral vampire. Toto je Mater Monstifera!!!

A ještě překlad názvu?
Jo ,málem bych zapomněl. Mater Monstifera je latinské slovní spojení a znamená to Oddávati se hnusu, nebo taky Podléhat odpornosti .Myslím, že tento název nám sedí a jsme s ním spokojeni. Má možná jednu nevýhodu. Z počátku se dost špatně pamatuje. Už několikrát se nám stalo, že nějaký fanoušek si chtěl koupit v distru naše CD a prostě si nepamatoval naše jméno.

Na kontě máte vynikající druhé demo „Sepsáno krví“. Jaké jsou prozatimní ohlasy na novou nahrávku (nepočítaje recenzi na MetalManii:-))?
Ohlasy jsou zatím více než dobré. Máme z toho pochopitelně obrovskou radost a musím se přiznat, že jsme až tak dobré recenze fakt nečekali .Po tom všem přijde taková ta vnitřní radost, která potěší snad každého muzikanta a je to vlastně takové zadostiučinění za ty hodiny a hodiny práce a tvrdého zkoušení. Konkurence je v dnešní době dost silná a o to víc nás to těší.

V porovnání s vaší první nahrávkou „Svíce života“ má novinka mnohem kvalitnější a průraznější zvuk pocházející z budějovického Prodigy Sound studia. Jak jste nyní, s odstupem času, spokojeni s finálním mixem vaší aktuální nahrávky? Najdou se nějaké věci, které by jsi Ty osobně dnes udělal jinak?
Ano ,máš pravdu… Zvuk je nesrovnatelně lepší. Z druhé strany je to pochopitelné .Prodigy je jedno z nejlepších studií u nás a naše první demo „Svíce Života“ jsme točili do jedné stopy ve zkušebně. Tento rozdíl se musel chtě nechtě někde projevit. Pokud se na naše druhé demo „Sepsáno Krví“ dívám s odstupem času, opravdu nevím, jestli bych něco měnil. Možná pouze nějaké detaily ,ale nebylo by jich mnoho. Zvukař studia Prodigy ,Petr Jiřík, který s náma celé demo točil ,je člověk na svém místě a právě on má jednu z největších zásluh na tom, jak „Sepsáno Krví“ zní .Jedna věc nás ale mrzí. Je to délka nahrávky. Demo „Sepsáno Krví“ mělo být původně o dvě skladby delší .Bohužel v průběhu nahrávání se vyskytl technický problém s mixážním pultem a proto to dopadlo, tak jak to dopadlo. Ano, mohli jsme točit přímo do počítače, ale bylo by to dost zdlouhavé a určitě by se to projevilo na celkovém výsledku. Proto jsme se po dohodě se zvukařem dohodli, že v klidu doděláme 4 skladby a bude to bez zbytečných nervů. Demo jsme dodělali v naprosté pohodě a další počin budeme točit opět v českobudějovickém Prodigy.

„Sepsáno krví“ vyšlo u začínajícího labelu I.F.A. records. Myslím si, že promo kampaň odvádí váš vydavatel v rámci možností na výbornou. V mnoha tuzemských zinech jsem měl možnosti vidět upoutávku na vaši kapelu. Sdílíš můj názor anebo máš nějaké výhrady vůči způsobu edice a distribuce ze strany vašeho vydavatele?
Ifa je především člověk, se kterým se dá normálně mluvit. Jsou pochopitelně nějaké drobnosti ,které lze vytknout, ale v porovnání s tím co dělá skvěle ,jsou to banality. Zde je obrovská výhoda, že se s Ifou známe dost dlouho na to, abychom věděli do čeho jdeme .Pokud by se nám tenkrát zdálo, že naše vydání u I.F.A records nepřinese nic ,nikdy bychom s ním smlouvu neuzavřeli. Zatím jsme s jeho prací nadmíru spokojeni.

Když už jsem nakousnul téma vydavatele, tak v tom budu ještě chvíli pokračovat. Mater Monstifera zcela určitě směřuje k vydání svého prvního oficiálního CD. Pokud by k této události došlo, bylo by to u I.F.A. records anebo hodláte hledat nějaký jiný, řekněme zaběhnutější label?
Tohle to je dost složitá otázka. Kdo by nechtěl vyjít u nějakého obrovského labelu? Mám pocit, že je to sen každé skupiny. Mater Monstifera však musí ještě hodně pracovat a sbírat zkušenosti. Ale abych neodbíhal od tématu. Ifa už s náma o vydání CD pochopitelně mluvil a sám nám vydání nabídl. Já v tuto chvíli nemám jediný důvod ,proč bych měl tuto nabídku odmítnout. Jak jsem již říkal. Svou práci odvádí dobře, my jsme s ní spokojení!!! Pokud tedy poběží vše podle plánu, oficiální CD Mater Monstifera vyjde v druhé polovině příštího roku u I.F.A records.

Ale zpátky k muzice … Vaše lyrika je plná vampýrismu a krve. Kdo je autorem textů? Zajímá vás nějak hlouběji tato tematika? Snažíte se svými texty i něco sdělit, anebo se jedná pouze o doplněk hudební stránky vaší tvorby?
Co se týče textů ,tak to je výhradně práce vokalisty Destructora .Do obsahové stránky textů mu nikdo z nás nemluví. Debatujeme pouze o frázování a o celkovém usazení textu do skladeb. Jeho texty jsou vlastně výplody jeho fantazie. Jsou to příběhy plné vampírů, mystiky, pekla ,nevinnosti ,krve a nenávisti. A jestli nás tato tématika zajímá? No pochopitelně.

Jakým způsobem probíhá skládání jednotlivých skladeb? Je to ten klasický postup, kdy se vymyslí nějaká nosný motiv, poté si každý nahraje své party a pak to vše ve zkušebně zkoušíte dát dohromady anebo máte jiný způsob tvorby?
Veškeré skladby dělám vlastně já. Jelikož jak jsi již mohli fanoušci všimnout, hrajeme s automatem .Pokud tedy vymyslím nějaký motiv, okamžitě sednu k počítači a do daného motivu dělám bicí. Po té se s Jitkou vrhneme na klávesy a uděláme jakýsi koncept. Pak si skladbu ve zkušebně přehráváme v kompletním složení a diskutujeme, jak jí dát finální úpravu. Tyto diskuze bývají někdy dost zajímavé :-) …. Ve většině případech se ale shodnem a je to v pohodě.

Jakým směrem hodláte ubírat vaší tvorbu dále? Budete zkoušet i nějaké experimenty a netradiční hudební postupy anebo se váš další materiál ponese opět na vlnách klasického rychlého black metalu? Jakou roli by v budoucnosti měly hrát klávesové nástroje?
Ne ,ne … žádné netradiční hudební postupy používat rozhodně nebudeme. Mater Monstifera zůstane vždy taková ,jakou ji fanoušci znají doposud!!! To samé platí i o používání kláves. Ty jsou v Mater Monstifera k dokreslení celkové nálady a tak tomu zůstane.

Pokud se kapela chce vrýt do povědomí fanoušků, ani sebelepší nahrávka jí k tomu stačit nemusí, pokud jí koncertně nepodpoří. Tohoto rčení se určitě bude držet i Mater Monstifera. Jakou koncertní aktivitu hodláte vyvinout k podpoře vašeho díla? Chystáte i nějakou souvislou koncertní šňůru?
Nezbývá mi,než s tebou souhlasit!!!
Co se koncertů týče, tak Mater Monstifera odehraje v průměru cca 2-3 koncerty za měsíc. Myslím si, že je to tak akorát. Každému z nás zbyde dost času na svůj soukromý život. Nabídek míváme i víc, ale už na začátku jsme si řekli, že nebudeme vystupovat na akcích, kde není kvalitní PA systém a zvukař. Není to tím, že bychom byli nějací nafoukaní frajeři ,ale jak jsem již říkal, používáme bicí automat a koncertovat bez zvukaře prostě nelze. Resp. lze, ale většinou to stojí za dvě věci. A proto tyto nabídky odmítáme. Jinak pokud se ptáš na nějakou souvislou koncertní šňůru, tak máme něco malého v plánu, ale ještě je předčasné to nějak zveřejňovat. Pokud něco bude určitě se to čtenáři Metalmanie včas dozví.

Čemu se kromě hraní v kapele členové Mater Monstifera věnují? Jaké máte koníčky a záliby? Hlavně mi neříkej, že to je zahrádka, televizní soutěže a vnoučata:-)!
Haha….víš, že ani nevím. Pro mě osobně je největším koníčkem hudba a té věnuji drtivou většinu svého času a mám takový pocit,že to platí i u ostatních členů Mater Monstifera. U nás je poměrně velký věkový rozdíl mezi nejmladším s nejstarším členem, takže je to fakt různý.

Kromě hraní v Mater Monstifera jsi i jeden z pořadatelů letního festiválku „Apocalyptic Form of Death“, jehož druhý ročník se letos uskutečnil v jihočeských Trhových Svinech. Byl jsi Ty jako spoluorganizátor této akce spokojen s jejím letošním průběhem? Jak vidíš další perspektivu AFOD festivalu s ohledem na další léta?
Letos jsem byl opravdu velmi spokojen a myslím, že nejen já. Přišlo nám jednou tolik lidí co loni a to je super. Co se tyče příštího ročníku, tak teď si dáme do konce prázdnin pauzu, ale hned na podzim začneme připravovat další pokračování. Je pochopitelné, že na našem festivalu je ještě co zlepšovat, ale za všechny pořadatele slibuji, že pro to uděláme maximum. Od města jsme dostali už na letošní ročník perfektní prostory a to udělá hodně. Nevím,jak dopadnou další jednání, ale já bych se chtěl pokusit přesvědčit městskou radu, aby nám příští rok povolili akci dvoudenní. Bylo by to plus pro nás jako pořadatele a bylo by to hlavně atraktivnější pro fanoušky. Jak to ale všechno dopadne, to je zatím ve hvězdách. Každopádně můžu slíbit, že další ročník Apocalyptic Form Of Death festivalu se bude opět konat v Trhových Svinech. Jestli však jednodenní, nebo dvoudenní ... na to si budeme muset ještě počkat.

Co Ty a internet? Docelá blbá otázka, vzhledem k tomu, že tento rozhovor dělám přes email? Ale každopádně se Tě chci zeptat, jaký je Tvůj vztah k tomuto mediu a kdy bude hotový web Mater Monstifera? Máš-li porovnat úroveň a možnosti klasických papírových metalových zinů s těmi internetovými, v čem vidíš rozdíly, případně přednosti a nedostatky těchto dvou možnosti publikování?
Internet je perfektní věc a upřímně řečeno, nevím jestli bych se bez něj obešel. Používám ho jak k práci, tak i na naše hudební aktivity. Není nic, co bych mu vytknul. Možná cenu!!! Co se týče zinů ... tak mě osobně vyhovuje jak tištěná forma, tak i internetová. Myslím si, že u nás vychází dost kvalitních tištěných zinů a mě vyhovují. Jejich výhoda je ta, že máš nějakou hmotnou památku, pokud se to tak dá říct. Nevýhodou je jejich neaktuálnost. U webových zinů je to přesně naopak. Pokud mohu mluvit za sebe, tak já se snažím si opatřit co nejvíc tištěných zinů a zároveň každý den neopomenu mrknout na ziny webové. Myslím,že takový kompromis není vůbec na škodu ... Kdy budou naše stránky? V průběhu září.

Určitě neunikla Tvé pozornosti kampaň zaměřená vůči vaší kapele, jejiž původci jsou příznivci tzv. ortodoxního black metalu. Co si myslíš o názorech těchto lidí tvrdících, že kapely používající klávesy jsou zrádcové black metalu a další podobné nesmyly? Podle mě se jedná o klasickou dětskou pózu, ze které časem každý vyroste a ve skutečnosti to tito lidé ani tak vážně nemyslí? Vůbec, jaký je Tvůj pohled na domácí a světovou black metalovou scénu?
Víš ... já opravdu nevím, co k tomu dodat. Já jsem na rozdíl od těchto lidí ochoten respektovat jejich názor. Každému se nemůže líbit všechno. Já to nikomu neberu. Pokud si to myslí, ať si to myslí. Já to prostě beru jinak!!! Uznej sám, že tohle tady rozebírat je zbytečná ztráta času. /To teda zcela určitě ano - pozn.Dalas/
Jaký je můj pohled na českou a světovou scénu? Myslím si, že hlavní problém, proč většina českých a nejen black metalových kapel, je tam, kde je není ani tak v kapelách samotných, ale je to spíš v celkové kupní síle celého národa. Lidi u nás prostě nemají tolik peněz, aby si mohli koupit 5-10 CD za měsíc, jako je to např.v Německu. Proto, pokud se nějaká česká kapela protlačí se svýma CD ven, je na tom o poznání lépe, než ty ostatní. Já jsem pevně přesvědčen, že většina českých kapel může v pohodě konkurovat těm cizím. Zase je to ale o penězích. České kapely šetří už třeba na studiu a potom pochopitelně jsou na tom ve srovnání se západními co se zvuku týče o poznání hůře.

Děkuji Yvore za Tvůj čas věnovaný MetalManii a přeji Mater Monstifera hodně dalších úspěchů …
I já tobě děkuji za prostor na Metalmanii a zároveň bych chtěl všem čtenářům popřát hodně úspěchů jak na poli hudebním, tak i v osobním životě. Mějte se fajn a někdy třeba na nějakým koncertě ...

 5

Dalas

Další informace

Diskografie

Temno II (kompilace) (2002)
Sepsáno krví (demo) (2002)
Svíce života (demo) (2001)
Vůně krve (demo) (2000)