JESU - Heart Ache & Dethroned

JESU - Heart Ache & Dethroned

JESU - Heart Ache & Dethroned

JESU - Heart Ache & Dethroned

Písať o nahrávkach z roku 2004 ako o dávnej histórii je možno zvláštne – nie však v prípade JESU, projektu, ktorý tých sedem rokov dokázal vyplniť pätnástimi nahrávkami. Späť na začiatok: eponymnému dlhohrajúcemu debutu predchádzalo štyridsaťminútové EP „Heart Ache“, až do minulého roku prakticky nedostupné.

Jeho vinylové znovuvydanie na Broadrickovej vlastnej značke už o dva roky a trochu nelogicky nasleduje komplet dvoch ani nie spolovice naplnených CD, tentokrát pod záštitou Hydra Head. V dvojici skladieb tvoriacich „Heart Ache“ počuť JESU pracovať ešte s rozsiahlymi plochami, naplnenými valivými vlnami sludgeového gitarového bahna, neodmysliteľnou odťažitou elektronikou a len sporadickým spevom.

Ozveny GODFLESH – ktorých doterajšiu štúdiovú kariéru skladba s názvom „Jesu“ uzavrela – na osobnými problémami poznamenanom „Heart Ache“ priznáva aj sám Justin K Broadrick. Práve nasledujúci odklon smerom k melodickosti, započatý na EP „Silver“, spôsobil, že štvorica už podstatne kratších kusov zo súdobého EP „Dethroned“ skončila v šuflíku: k ich pôvodnej podobe pribudol v roku 2010 len spev.

JESU

Titulná pieseň „Dethroned“ je v kontexte dnešnej tvorby JESU prekvapivo dynamickou náložou, nezapierajúcou autorove industriálne korene. No a takmer hardcorový úvod „Annul“ znie po rokoch tápania a vydávania nedokončene pôsobiacich skíc osviežujúco a zmysluplne.

Dôvodov, pre ktoré Broadrick oprášil vlastnú minulosť môže byť viac, no návrat k surovšej a zároveň syntetickejšej one-man podobe JESU (na adekvátnej stopáži zaznamenaný na „Infinity“), reunion GODFLESH a účasť na projektoch typu GREYMACHINE naznačujú, že sa autorovi skrátka zachcelo pritvrdiť. Konieckoncov, nasladlá melodická poloha JESU dosiahla vrchol hneď prvými dvoma pokusmi „Silver“ a „Conqueror“ a celoživotná náklonnosť k špinavej, drsnej a temnej hudbe sa v birminghamskej pôrodnici dostáva automaticky spolu s rodným listom.

Nedávnych JESU počuť najvýraznejšie v „Aureated Skin“, kde neskreslený spev preberá opraty a hrany inštrumentácie sú výrazne obrúsené. Napriek pestrosti celej kolekcie skutočne silné skladby chýbajú, i keď priškrtený radioheadovský vokál v poslednej stope, ubíjaný monotónnou gitarou a toporným, zvonivým rozloženým akordom je pôsobivý: nahrávku uzatvára najsilnejším momentom.

Jej názov – „I Can Only Disappoint You“ – akoby predznamenával, že po takmer unisono nadšene prijatej prvotine bude predpoveď priazne fanúšikov nastavená na konštantné polooblačno.

 7

Thorn

Verdikt

Malá a príjemná cesta do minulosti, ktorá sa môže stať budúcnosťou.

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Heart Ache
  2. Ruined
  3. Dethroned
  4. Annul
  5. Aureated Skin
  6. I Can Only Disappoint You

Diskografie

Ascension (2011)
Christmas (EP) (2010)
Heart Ache & Dethroned (2010)
Opiate Sun (EP) (2009)
Infinity (2009)
Why Are We Not Perfect (EP) (2008)
split s BATTLE OF MICE (2008)
split s ENVY (2008)
Lifeline (EP) (2007)
Pale Sketches (2007)
split s ELUVIUM (2007)
Sun Down / Sun Rise (EP) (2007)
Conqueror (2007)
Silver (EP) (2006)
Jesu (2005)
Heart Ache (EP) (2004)